Τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου θα κληρώσει σήμερα σε δημόσια συνεδρίαση το προεδρείο της Βουλής.
Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος έχουν ήδη διαβιβάσει στη Βουλή καταλόγους με ονόματα δικαστικών λειτουργών που εκ του νόμου έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κλήρωση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε 46 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι πέντε είναι αντιπρόεδροι και οι 41 σύμβουλοι Επικρατείας. Ο Άρειος Πάγος διαβίβασε κατάλογο με 45 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι δύο είναι αντιπρόεδροι και οι 43 αρεοπαγίτες.
Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2019, δεν προήχθησαν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό (δεν υπήρξε μεταβολή στο βαθμό τους). Η εν λόγω ημερομηνία (16.9.2019) είναι αυτή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλου, ως προς την εμπλοκή του στην σκευωρία της Novartis.
Παράλληλα, η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα, όπως είναι μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών, κ.λπ.). Επίσης, εάν στους καταλόγους που έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή από τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια συμπεριλαμβάνονται έγγαμα ζευγάρια δικαστών, τότε σε περίπτωση που κληρωθεί ο ένας από τους δύο, αυτοδικαίως ο δεύτερος εξαιρείται.
Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συσταθεί εν συνεχεία. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του -που είναι μέλος του Αρείου Πάγου- ως ειδικός ανακριτής. Στον ειδικό ανακριτή διαβιβάζεται αμελλητί η δικογραφία που έχει σχηματιστεί, καθώς και όσες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί κατά των συμμετόχων. Αμέσως, μετά θα ξεκινήσει την ανάκριση επί της ουσίας της υπόθεσης. Ο ειδικός ανακριτής θα καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (κατηγορούμενους, συμμέτοχους, κ.λπ.). Παράλληλα, ο ειδικός ανακριτής έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τη δίωξη και κατά των συμμετόχων σε βάρος των οποίων δεν έχει ασκήσει δίωξη η Βουλή.
Όταν περατωθεί η ανάκριση η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα, να ζητήσει την συμπλήρωση της ανάκρισης. Η προδικασία λήγει με την έκδοση αμετάκλητου βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο. Το βούλευμα αυτό δεν επιδέχεται άλλο ένδικο μέσο (αναίρεση ή έφεση).
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για:
1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 Π.Κ.),
2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Π.Κ.),
3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259),
4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς),
5. Απόπειρα εκβίασης (άρθρο 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4619/2019,
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.),
7. Δωροληψία υπαλλήλου (άρθρο 235 Π.Κ.)
8. Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) – άρθρο 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.
Δια της… διαψεύσεως, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας επιβεβαίωσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κατήγγειλε τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάκριση για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη
Επίκαιρη ερώτηση για τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλουπρος τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί έχει...