Την επίσημη κοινοποίηση του νόμου από τις ελληνικές αρχές για τη διεξοδική ανάλυση των διατάξεων εκείνων που αποδεσμεύουν προϊόντα οικονομικών εγκλημάτων με το πέρας 18 μηνών περιμένουν στην Κομισιόν σύμφωνα με την απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικαλέστηκε διεθνή δημοσιεύματα και έθεσε το ερώτημα προς την αρμόδιο Επίτροπο.
«Αποδέσμευση προϊόντων οικονομικών εγκλημάτων με το πέρας 18 μηνών», ήταν το θέμα της ερώτησης του Παπαδημούλη.
«Διάταξη που τέθηκε χθες σε ισχύ στην Ελλάδα (άρθρο 9 παράγραφος 2 του Νόμου 4637/2019) προβλέπει ότι η δέσμευση λογαριασμών, κινητών, ακινήτων κ.λπ. που διατάσσει η ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 18 μήνες.
Πρόσφατο δημοσίευμα του διεθνούς τύπου αναφέρει ότι η διάταξη αντιβαίνει στις διεθνείς πρακτικές και ότι πρόκειται να ωφελήσει, μεταξύ άλλων, εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που τελούν υπό δικαστική έρευνα για απιστία και ξέπλυμα χρήματος, οδηγώντας σε αναδρομική αποδέσμευση κατασχεθέντων αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το ξέπλυμα χρήματος (FATF) και την Ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς, του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται θα πρέπει να παραμένουν «παγωμένα» μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.
Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της FATF, σύμφωνα με τον οποίο τέτοιου είδους διατάξεις θα προβλημάτιζαν ιδιαίτερα τη FATF», ανέφερε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε την Επιτροπή: «1. Πώς αξιολογεί τη νέα ρύθμιση σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα αλλά και το προϊσχύσαν καθεστώς» και «2. Ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της διάταξης».
Στο πρώτο ερώτημα η Ίλβα Γιόχανσον απάντησε: «1. Ο ελληνικός νόμος 4637/2019 αναφέρεται στις εξουσίες της ελληνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να εκδίδει επείγουσες αποφάσεις δέσμευσης. Καθώς η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι ο εν λόγω νόμος ενδέχεται να επηρεάσει τη μεταφορά οδηγιών της ΕΕ (όπως είναι η οδηγία 2014/42/ΕΕ), η Επιτροπή αναμένει την επίσημη κοινοποίηση του νόμου από τις ελληνικές αρχές για την ανάλυση των διατάξεών του.
»Μέχρι να πραγματοποιηθεί η εν λόγω ανάλυση, η Επιτροπή δεν μπορεί να κρίνει εάν οι εν λόγω διατάξεις θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε παρέκκλιση από τα διεθνή πρότυπα και κατά πόσον οι νέοι κανόνες θα διαφέρουν από τους προηγούμενους».
Για το δεύτερο ερώτημα η Επίτροπος τόνισε ότι «εν αναμονή διεξοδικής ανάλυσης, η Επιτροπή μπορεί να μοιραστεί μόνο το προκαταρκτικό της πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η προθεσμία που ορίζεται για επείγουσες αποφάσεις δέσμευσης από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς τέτοιες εξουσίες των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών δεν προβλέπονται από το δίκαιο της ΕΕ. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο νόμος αφορά μόνο τις αποφάσεις δέσμευσης που εκδίδονται από την εν λόγω Αρχή, τα μέτρα δικαστικής δέσμευσης δεν επηρεάζονται».