Τον περασμένο Μάρτιο είχε αφήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χωρίς επιδημιολόγο και γι’ αυτό δόθηκε η διαχείριση της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας και την επιτροπή λοιμωξιολόγων που έφτιαξε έγκαιρα ο Βασίλης Κικίλιας.
Η αρχική αντιμετώπιση του κορωνοϊό με τα κάθετα lockdown του έδωσε πόντους, αν και επί της ουσίας παρέβαινε ακόμα και τα μέτρα που εκείνος ανακοίνωνε. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνέντευξη που έδωσε στην «Αυτοψία» και τον Αντώνη Σρόιτερ. Στους πολίτες είχαν επιβληθεί περιορισμοί. Μεταξύ άλλων όφειλαν να κρατούν αποστάσεις. Η φωτογραφία αποτελεί ντοκουμέντο για τον δάσκαλο που δίδασκε και λόγο δεν κρατούσε.
Όλα αυτά για τον Νίκο Χαρδαλιά. Η τραγωδία στην Εύβοια, με τους επτά νεκρούς, ανέδειξε για άλλη μια φορά την έλλειψη κάθε ίχνους ντροπής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Όχι, πώς ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν διαφορετική στάση από τον Βυρωνιώτη πολιτικό. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τον είχε εξ αρχής αντιμετωπίσει στη λογική του «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα». Ο Σωτήρης Τσιόδρας, πάντως, δεν ήταν η γλάστρα.
Αλλά δεν γίνεται παντού να φταίνε οι άλλοι. Μόνιμα όλοι οι άλλοι και ποτέ ο Χαρδαλιάς.
Στις 12 του περασμένου Αυγούστου μετά από τη φωτιά στον Υμηττό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει ότι «η ΓΓΠΣ είναι η μόνη αρμόδια Αρχή να χειριστεί το σύστημα, εμείς το αναπτύξαμε σε συνεργασία με τους ειδικούς, αυτή αποφασίζει. Και αυτό είναι το σωστό, ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει σε ποιους πρέπει να στείλει το μήνυμα, πώς πρέπει να φτάσει και ποιο είναι αυτό, επέλεξαν να το κάνουν με πιο παραδοσιακά μέσα».
Μετά από την τραγωδία στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι «το “112” δεν είναι διά πάσαν νόσον, είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες. An είχε ενεργοποιηθεί μπορεί να είχαμε εκατόμβη νεκρών, αφού η εκκένωση σπιτιών μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη όταν η γύρω περιοχή είναι πλημμυρισμένη».
Τελικά, πότε είναι χρήσιμο το «112»; Όταν στέλνει μηνύματα στον Πόρο και βγαίνουν οι ιστοσελίδες όπως το «Πρώτο Θέμα» και γράφουν λόγω κουμπαριάς ότι «ενεργοποίησε το 112 ο Χαρδαλιάς»; Δεν μπορούσε, δηλαδή, να στείλει μήνυμα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και να προτρέψει τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους; Να αποφύγουν τις μετακινήσεις λόγω της επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων;
Επειδή κατάλαβε την γκάφα του, ο Χαρδαλιάς τράβηξε άλλον άσο. Τα έριξε στους μετεωρολόγους.
«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», είπε ο Χαρδαλιάς. Τελικά, στη χώρα που γεννήθηκε το φιλότιμο, είναι πολύ δύσκολο να το βρεις στις μέρες μας. Ειδικά στην πολιτική ζωή, στην οποία κυριαρχούν η ευθυνοφοβία, οι δημόσιες σχέσεις και τα ρουσφέτια.
Άραγε, τι έχει να πει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς για τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος που κατηγορούνται για το Μάτι, αλλά πήραν προαγωγή; Γνωρίζει κάτι ή έκανε λάθος ο συντάκτης του ΦΕΚ;