Την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει μία εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση η εθνική στρατηγική να ‘χει αρχή, μέση και τέλος.
«Η σύναψη της Συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο αναδεικνύει ακόμη εντονότερα την ανάγκη να καλυφθεί το υφιστάμενο κενό εθνικής στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από καιρό πρόβαλε την ανάγκη παρόμοιας συμφωνίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Υπογράμμιζε όμως ταυτόχρονα, αυτό να γίνει πρώτον, στο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής για το “πού πάμε” στα ελληνοτουρκικά και δεύτερον, στη βάση της “χρυσής τομής” που απαιτείται σε οιαδήποτε διαπραγμάτευση, ώστε να μην δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα για τις μελλοντικές συνομιλίες με την Τουρκία.
Από ό,τι προκύπτει μέχρι σήμερα (και αναμένοντας πιο ουσιαστική κυβερνητική ενημέρωση), η Συμφωνία δεν εφαρμόζει πλήρως την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά δίνει στην Αίγυπτο παραπάνω από το 55% και στην Ελλάδα λιγότερο από το 45% της επιφάνειας που οριοθετήθηκε. Περαιτέρω, προβαίνει σε τμηματική οριοθέτηση, “διχοτομώντας” τη Ρόδο δυτικότερα και από τον 28ο Μεσημβρινό, ενώ κατοχυρώνει μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, την Κρήτη, μικρότερη για Κάσο, Κάρπαθο και άγνωστο ποια για το Κουφονήσι.
Οι εξηγήσεις που αναμένουμε από την κυβέρνηση δεν αφορούν μόνο την αξιολόγηση της συμφωνίας. Αφορούν κυρίως την διαμόρφωση των θέσεων και της στρατηγικής μας έναντι της Τουρκίας, το πώς θα επικαλεστούμε στην διαπραγμάτευση μαζί της, όποτε ξεκινήσει, για τη μόνη διαφορά που έχουμε με αυτήν, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τους βασικούς κανόνες της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής και της επήρειας των νησιών, με το προηγούμενο της συναφθείσας συμφωνίας.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει σε ποια στρατηγική εντάσσεται η σύναψη της, ειδικά ενόψει της επικείμενης κλιμάκωσης επιθετικότητας, την οποία ήδη προανήγγειλε η γείτονας. Η Συμφωνία έγινε διότι παρουσιάστηκε παράθυρο ευκαιρίας, ή εκτιμήθηκαν και τα επόμενα βήματα; Σκέφτεται η κυβέρνηση να την αξιοποιήσει ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου; Αναμένει χλιαρές τουρκικές αντιδράσεις ή έχει εξασφαλίσει δυναμικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και κυρώσεις στην αντίθετη περίπτωση; Ποια είναι η εκτίμηση και οι προτάσεις της για τις προοπτικές επανεκκίνησης των διερευνητικών;
Εμείς, ως πατριωτική δύναμη, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μία εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος με πρώτο βήμα τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Προς το παρόν η στρατηγική αυτή απουσιάζει ξεκάθαρα, με μεγάλους κινδύνους για τη χώρα», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Χωρίς ενημέρωση
Μέσω twitter, πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε αρνητικά την έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις προκλήσεις των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Καλές οι προθέσεις, αλλά να βρίσκουν και ανταπόκριση. Όχι να πέφτουν πάνω σε κλειστές πόρτες.
«Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν έχουμε, αν και τη ζητήσαμε, όσα διαρρέονται όμως είναι ανησυχητικά (και τραγελαφικά):κατά τις διαρροές, το Oruc Reis έχει ποντίσει εδώ και ώρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά “δεν διεξάγει έρευνες λόγω θορύβου των παρακείμενων πλοίων”. Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας “θόρυβο”. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα κάθε αμφισβήτηση τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018», τιτίβισε, ενώ έκανε retweet την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.