Απόπειρες επιχειρήσεων να ξεγε΄λάσουν το σύστημα αιτούμενες υπέρογκα ποσά προκειμένου να πληρώσουν το δώρο Πάσχα με την κρατική ενίσχυση λόγω κορoνοϊού, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Σκάι, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επιχείρηση που ζήτησε το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ για το δώρο Πάσχα εργαζόμενου που είχε μισθό 1.159 ευρώ το μήνα. Η περίπτωση αυτή δεν ήταν η μόνη και ο υπουργός ανέφερε και άλλα παραδείγματα, με αιτήσεις για ποσά που ξεκινούν από 320.000 ευρώ και φτάνουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, για εργαζόμενους με μισθούς της τάξης των 1.000 και 1.500 ευρώ. Ο κ. Βρούτσης είπε, ακόμη, ότι προφανώς δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος στην καταχώρηση της υποδιαστολής, αλλά για συνειδητή προσπάθεια να ξεγελαστεί το σύστημα και πρόσθεσε ότι προφανώς οι αιτήσεις αυτές δεν θα ικανοποιηθούν, αλλά οι εργαζόμενοι θα πάρουν κανονικά το δώρο Πάσχα. Όπως διευκρίνισε αυτές οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν μετά από ενδελεχείς ελέγχους και εξήγησε ότι, αν όντως δεν υπήρχε ειδική εντολή και προνοητικότητα για ελέγχους και διασταύρωση, ίσως τελικά να δίνονταν τα ποσά αυτά. «Αυτό απαντά και στο ερώτημα γιατί καθυστερήσαμε να δώσουμε το δώρο Πάσχα, γιατί είμαι υποχρεωμένος να περιφρουρώ τα χρήματα του Δημοσίου», πρόσθεσε και ανακοίνωσε πως οι πληρωμές του δώρου Πάσχα θα γίνουν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα οκτώ νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων και των ανέργων εν μέσω πανδημίας και στα αναδρομικά των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα:
Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .
Δίνεται δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.
Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορονοϊό Covid-19.
Ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε ακόμα στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε συνολικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν εφάπαξ οι κύριες συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο, σε όλους τους συνταξιούχους που αναλογούν. «Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατό. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος – και εκεί που πρέπει», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε: «Όπως είπαμε στις αρχές του έτους ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική, η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1300 ευρώ, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου – τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε – τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και την δικαστική απόφαση που αντιστοιχεί στο εντεκάμηνο».
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα έχει πλέον επιλυθεί για το μέλλον με την απονομή αυτόματων συντάξεων.