Στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το καλοκαίρι του 2019 και τη ρήξη στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και Κοντονή μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Ζητήσαμε από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί σε όσα είπε ο κ. Κοντονής. Τα οποία όμως δεν ήταν έκπληξη ούτε για σας, ούτε για όλους τους Έλληνες που δεν είναι λωτοφάγοι. Αντί αυτού είδαμε κάποια συντροφικά μαχαιρώματα που κατέληξαν στη διαγραφή του κ. Κοντονή», ανέφερε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Υπενθύμισε πως στη συζήτηση που είχε ξεκινήσει, από τον Μάρτιο του 2019 και μέχρι τον Ιούνιο, υπήρχε μια γενική συζήτηση για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα από την τότε κυβέρνηση και είχε προειδοποιηθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε πρωθυπουργός, «ότι μ’ αυτές τις τροποποιήσεις, οι οποίες ήταν στα σκαριά τότε, θα πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Το είχε καταγγείλει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχει τόση σημασία, αλλά ακόμα και η ίδια η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι αυτό ήταν ένα δώρο προς τη Χρυσή Αυγή».
Σε ερώτηση γιατί δεν έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ κάποιες αλλαγές από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «με αντισυνταγματικές και πρόχειρες τροπολογίες δεν θα πετάξουμε την μπάλα στο μέλλον και θα ξεχάσουμε το παρελθόν» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κενό όσον αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής». Ωστόσο, ανέφερε ότι, αφού ανακοινωθούν οι ποινές, για το μέλλον πια θα επανεξεταστεί το πλαίσιο, ώστε να τροποποιηθούν κάποιες διατάξεις και να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα πιο σωστά.
Σχετικά με σχόλια περί συμπόρευσης με τη Χρυσή Αυγή και ποιους εννοούσαν, ο κ. Πέτσας είπε: «είναι προφανές ότι κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν ότι μπορούν να συνεργάζονται αλά καρτ, το “συνεργάζονται” το βάζω σε εισαγωγικά για να μην υπάρχει παρεξήγηση στη Βουλή, χρησιμοποιώντας ευπρόσδεκτες ψήφους όταν βόλευε και αφήνοντας τες στην άκρη όταν δεν βόλευε. Εμείς λέμε ότι η καταδίκη πρέπει να είναι καθολική, να μην υπάρχει κανένα περιθώριο ηθικής ή άλλης νομιμοποίησης τέτοιων ναζιστικών μορφωμάτων». Πρόσθεσε ότι το εκλογικό σώμα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στις τελευταίες εκλογές και ότι στο μέλλον πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των κομμάτων για τον αποκλεισμό τέτοιων μορφωμάτων.
Σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με τον κορονοϊό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων -που όμως δεν είναι επιθετική- αλλά και των διασωληνωμένων. Είπε ωστόσο ότι «από σήμερα ξεκινούν να μπαίνουν στο Σύστημα σταδιακά περίπου 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επομένως θα αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα στην Αττική τουλάχιστον που βλέπουμε να πιέζεται περισσότερο».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «τα μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και εφαρμόζουμε είναι πάρα πολλά και αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα». Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει μία κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο, και «το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως και μπούμερανγκ».
Μάλιστα, υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μη υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας στην Αττική, πως «πρέπει να σταθμίζει κανείς -και αυτό το κάνουν οι ειδικοί, δεν το κάνει η κυβέρνηση- εάν η καθολική χρήση μάσκας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη πηγή διασποράς του ιού είναι μέσα στους χώρους εργασίας και υπάρχει ο φόβος μήπως η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους κουράσει και οδηγήσει τους πολίτες να μην τη φορούν ούτε στους εσωτερικούς, οπότε θα ήταν αντίθετο το αποτέλεσμα.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα, από δώδεκα τα μεσάνυχτα που ισχύει τώρα.
Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η Άγκυρα επέλεξε συνειδητά να πάει απέναντι από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα της ζητάει να κάνει ένα βήμα πίσω κι αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία θα βρεθεί απέναντι με την Ευρώπη για τις ενέργειές της στην Κύπρο».