Τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα για να σταματήσει, ή έστω να περιοριστεί, η τουρκική προκλητικότητα ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του στον Alpha 98,9. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και απαντώντας σε ερώτηση «τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos για να πείσει την Ισπανία να στηρίξει κυρώσεις», τόνισε ότι «και με τους Podemos και με τους προοδευτικούς σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Γκονζάλες έχουμε καλές σχέσεις. Μάλιστα, πριν από το κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το προτελευταίο, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και σε όλους τους ηγέτες προοδευτικών κυβερνήσεων για να ζητήσει την στήριξη της προσπάθειας της χώρας για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν ακολουθεί τη δημαγωγική πολιτική που ασκούσε η ΝΔ ως αντιπολίτευση, προσπαθούμε πάντα να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση και άλλα, πολύ περισσότερα, που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Εμείς με τον Ευρωπαϊκό Νότο είχαμε εξασφαλίσει στενή συνεργασία και σταθερή στήριξη με ένα «εργαλείο» πολυμερούς διπλωματίας. Ήταν η Διάσκεψη των χωρών το Ευρωπαϊκού Νότου, οι «MED 7». Κάθε φορά πριν γίνουν τα κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, φροντίζαμε να γίνει διάσκεψη, ώστε να συμπεράσματά της να προετοιμάζουν τον διπλωματικό αγώνα. Αυτό το σημαντικό θεσμό οκ. Μητσοτάκης τον παραμέλησε για δύο χρόνια. Ακόμη και η πρόσφατη διάσκεψη στο Αιάκιο έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν.
Σχολιάζοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να πετύχει πλαίσιο κυρώσεων επισήμανε ότι «όπως όλα τα πράγματα που δεν γίνονται συστηματικά, η διπλωματική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας δεν απέδωσε. Όταν έρχεται ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης και λέει στη Βουλή ότι είναι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να μην ζητηθούν κυρώσεις, πώς μετά από λίγους μήνες να έχουμε αποτελέσματα; Αν ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ λέει άλλα και ο πρωθυπουργός άλλα τότε το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση αποτυγχάνει και προσπαθεί να εμφανίσει τις αποτυχίες της ως μεγάλες επιτυχίες. Η φυσιολογική σειρά των πραγμάτων θα ήταν αυτή που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στους Τimes στις 9/9:ότι η μόνη επιλογή στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η επιβολή των κυρώσεων. Τον Αύγουστο, στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, είχε παρουσιάσει ο Μπορέλ κατάλογο κυρώσεων, αυτές θα έπρεπε να εγκριθούν στο Συμβούλιο, αυτό δεν έγινε και η παράλειψη αυτή έστειλε το λάθος μήνυμα στην Τουρκία. Όσο δεν υπάρχουν κυρώσεις, που να “δαγκώνουν” όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, η Άγκυρα θα το εισπράττει ως αποθράσυνση και όχι ως αποθάρρυνση».
Για το αν το γερμανικό κατεστημένο, οι τράπεζες και οι πολυεθνικές εμποδίζουν την Ευρώπη να προχωρήσει γρήγορα σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία: «Είναι αυτονόητο αυτό, όμως το κατεστημένο δεν ανέκυψε κατά τον χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ. Όταν τον Ιούνιο του 2019, ο Αλ. Τσίπρας πέτυχε την πιο δύσκολη απόφαση, επί της αρχής, για κυρώσεις, αυτά τα συμφέροντα ήταν παρόντα, αλλά μια ουσιαστική και ενεργητική ελληνική διπλωματία ξεπέρασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις αντιρρήσεις τους. «Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απόφαση για κυρώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε. Ο πρώτος πέτυχε και ο δεύτερος απέτυχε. Τον Ιούνιο του 2019, στο τελευταίο Συμβούλιο που εκπροσώπησε τη χώρα ο Αλ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός λήφθηκε η δυσκολότερη πολιτική απόφαση, καταδικάστηκε ως παράνομη η συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο, και αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις. Επιβλήθηκαν για πρώτη φορά σε χώρα που είχε ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ».
Για την επέκταση των χωρικών υδάτων δήλωσε τα εξής: «Με σφοδρά αντίθετη τη ΝΔ, εμείς είχαμε από τον Οκτώβριο του 2018 προαναγγείλει τη σταδιακή επέκταση τους, αρχικά στο Ιόνιο, στη συνέχεια στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές. Η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι με την τμηματική επέκταση αποδεχόμαστε, τάχα, τις τουρκικές θέσεις ότι το Αιγαίο είναι “ειδική περίπτωση”. Ήδη όμως μετεκλογικά αποδέχθηκε την δική μας λογική και μάλιστα ο κ. Δένδιας έχει προαναγγείλει επέκταση της Αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Εμείς λέμε τώρα ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα στην Κρήτη και να αρχίσει η προετοιμασία για τη μελλοντική επέκταση και στα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου, νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο Συγκρότημα του Καστελόριζου».
Στην ερώτηση γιατί δεν επέκτεινε τα χωρικά ύδατα ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί δεν ζητά και την επέκταση στο Αιγαίο απάντησε: «Το νομοσχέδιο για την επέκταση στο Ιόνιο είχε συνταχθεί και είχε ανακοινωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν πρόλαβε να συζητηθεί γιατί μεσολάβησαν οι πρόωρες εκλογές. Σήμερα πρέπει να επιταχύνουμε τις κινήσεις μας, ενόψει της άμεσης απειλής που δεχόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς φοβικά σύνδρομα. Διατηρούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επέκτασης στο Αιγαίο, όταν αποφασίσουμε ως χώρα ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, δεν είχαμε όμως ούτε ως κυβέρνηση παρόμοιο προγραμματισμό ούτε το προτείνουμε για τη σημερινή συγκυρία. Η προτεραιότητα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί εκεί εκδηλώνεται η τουρκική προκλητικότητα».