Για τη δεύτερη ευκαιρία που προσφέρουν η ζωή και η Δικαιοσύνη αναφέρθηκε η Βάσω Πανταζή στην τηλεοπτική Vicky Pedia. Με αφορμή, την αθώωση, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ευβοίας, ενός εντολέα της, του Άρη, η διακεκριμένη ποινικολόγος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχεται σε όλους, μέσα από τους τρεις βαθμούς Δικαιοσύνης, να παλέψουν για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Ο Άρης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 21 ετών και κάθισε εξήμισι χρόνια στη φυλακή. Ο εφιάλτης του τελείωσε την προηγούμενη εβδομάδα με την αθώωσή του.
«Δεν αθωώνουμε οι δικηγόροι. Το δικαστήριο αποφασίζει. Οι δικαστές είδαν την αλήθεια και έγινε αυτή η ανατροπή. Με μία καταπληκτική αποδεικτική διαδικασία, το δικαστήριο πήρε μία γενναία και νομικά ορθή απόφαση. Εγώ ανέδειξα τα στοιχεία που υπήρχαν στη δικογραφία», τόνισε η Βάσω Πανταζή και εξήγησε ότι το πρώτο δικαστήριο «παρασύρθηκε από μία αντιστροφή, λαθεμένη που υπάρχει στην κοινωνία και τον κόσμο, του τεκμηρίου αθωότητας. Αν σας κατηγορήσω εγώ για κάτι, δεν πρέπει εσείς να αποδείξετε την αθωότητά σας, αλλά εγώ την κατηγορία. Το πρώτο δικαστήριο, λοιπόν, είπε στον κατηγορούμενο ότι “πρέπει να μου αποδείξεις ότι είσαι αθώος”. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε τίποτα άλλο να πει πέρα από 30 χρόνια εκπαιδευτικής και προπονητικής καριέρας. Υπήρχε μία καταγγελία και τον καλούσαν να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας».
Η Βάσω Πανταζή εξέφρασε την άποψη ότι «σε όλα τα μέρη της Ελλάδας υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας δικαστές που απονείμουν δικαιοσύνη».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δίκη της ΧΑ και υπογράμμισε την παρουσία 20.000 ανθρώπων έξω από το Εφετείο.
«Στη Δημοκρατία είναι ανεπίτρεπτα τέτοια πράγματα», τόνισε.
«Με δυσκολεύει στη δουλειά μου να ‘χω να αντιπαρατεθώ και με τους πολιτικούς που παρεμβαίνουν. Μας έκαναν να αισθανόμαστε σαν μαριονέτες σε ένα δικαστήριο», συμπλήρωσε, αλλά έσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι «νιώθω πώς δεν επηρεάστηκε το δικαστήριο. Κάθε δικαστής ακουμπάει την ψυχούλα του σε κάθε υπόθεση».
Για τον νέο Ποινικό Κώδικα υποστήριξε ότι πρόκειται για «εξαιρετικό νομοθέτημα από μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή με 10ετή πορεία» και πρόσθεσε πως «αδικήθηκε επικοινωνιακά», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «οι πολιτικοί κακώς ασχολούνται με τη Δικαιοσύνη. Η νομοθεσία πρέπει να ‘ναι ανεξάρτητη των κομματικών γραμμών και σκέψεων που έχει ο καθένας μας».
Επίσης μίλησε για τον βιασμό και τη δολοφονία της Σούζαν Ίτον, καθώς εκπροσώπησε στο δικαστήριο την οικογένεια της Αμερικανίδας βιολόγου.
«Ο δράστης δεν είχε προσωπικό κίνητρο. Ήταν ένα τυχαίο θύμα του η συγκεκριμένη γυναίκα που ήταν επιτυχημένη και επιστημονικά και στην οικογένειά της», είπε για τη Σούζαν Ίτον.
Η διακεκριμένη ποινικολόγος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες για να ισορροπήσουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια. Έκλεισε τη συνέντευξη με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στους δικηγόρους και εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή «δυστυχώς δεν το έχουν αντιληφθεί, στο μέγεθος που πρέπει, οι ευρισκόμενοι στην κυβέρνηση. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν δυσκολία να βγάλουν και τον μήνα τους. Πρέπει να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση για τους δικηγόρους επειδή δεν είναι προύχοντες».