Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» της Θεσσαλίας ήταν απόλυτα διαφωτιστικό! Με 104 χρόνια ιστορίας, το ιστορικό Μέσο Ενημέρωσης εστίασε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις παρενοχλήσεις των πολιτών από διάφορους εκπροσώπους εισπρακτικών εταιριών που δεν σέβονται ούτε την καραντίνα, ούτε τις επιπτώσεις της πανδημίας, ούτε ξέρουν τι συμβαίνει σε κάθε σπίτι με την οικονομία να στενάζει από την επέλαση του κορωνοϊού.
«Εισπρακτικές ζητάνε τα ρέστα», ήταν ο βασικός τίτλος της βολιώτικης εφημερίδας.
«Ψυχρολουσία για δανειολήπτες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Γέφυρα”», ανέφερε ο υπέρτιτλος. «Καλούν καταναλωτές με στεγαστικά δάνεια να καταβάλουν τη δόση του Δημοσίου! Διαρκείς τηλεφωνικές οχλήσεις σε Βολιώτες, που έχουν χάσει τον ύπνο τους», ανέφερε το επεξηγηματικό κείμενο του «Ταχυδρόμου».
Στη σελίδα 9, το σχετικό ρεπορτάζ αποκάλυψε ακόμα και τον ρόλο του Δημοσίου που καθυστέρησε την καταβολή της επιδότησης. Κυρίως, όμως, ανέδειξε την αναλγησία των τραπεζών που σύμφωνα με τις καταγγελίες «μεταθέτουν από μόνες τους την περίοδο επιδότησης».
Από Ανδρικόπουλο σε Σιούφα και από Φράγκου σε Ευτυχίδου
Αρχίσαμε να ψάχνουμε για τη δυναμική επανεμφάνιση των εισπρακτικών εταιριών. Μέσα από το ευρύτερο περιβάλλον μας, επαγγελματικό και φιλικό πληροφορηθήκαμε για τηλεφωνικές επιδρομές κάποιων δικηγορικών εταιρειών που έχουν ιδρύσει και εισπρακτικά τμήματα.
Φυσικά, δεν ασχολούνται μόνο με το πρόγραμμα «Γέφυρα». Τηλεφωνούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα ως εκπρόσωποι ξένων funds ή ακόμα και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με μοναδικό στόχο να εισπράξουν. Χωρίς να ρωτούν τον πολίτη εάν μπορεί, εάν εργάζεται, εάν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Κι επειδή, στις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, εργάζονται άτομα που έχουν ανάγκη τη δουλειά, στις επαφές τους με τους δανειολήπτες συμπεριφέρονται χειρότερα και από τις τράπεζες.
Μέσα από το ρεπορτάζ, την πιο έντονη δραστηριότητα έχουν αναπτύξει τέσσερις εταιρείες. Πρόκειται για τους γιους του Δημήτρη Σιούφα, του οποίου προφανώς θα τρίζουν τα κόκαλά του με την αναλγησία των απογόνων του. Για τον Νίκο Ανδρικόπουλο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι, διότι είναι παντός καιρού και κόμματος. Από τον ισχυρό επί ΣΥΡΙΖΑ, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο γνωστός νομικός απέκτησε τα προηγούμενα χρόνια τον χαρακτηρισμό «δικηγόρος του Μαξίμου». Ο ένοικος στο πρωθυπουργικό μέγαρο άλλαξε, όμως, ο Ανδρικόπουλος βρήκε τρόπο και… τρούπωσε σε σημαντικές δουλειές και επί Νέας Δημοκρατίας. Διακομματικός, δηλαδή, που προκαλεί εφιάλτες σε όποιον πολίτη έχει αφήσει κάπως πίσω την πληρωμή της ΔΕΗ.
Εξίσου έντονη δραστηριότητα με συνεχείς οχλήσεις των πολιτών έχουν αναπτύξει τα δικηγορικά γραφεία Φράγκου και Ευτυχίδου.
«Γνωρίζουμε τον νόμο, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες σας», είναι το σλόγκαν της πρώτης εκ των δύο εταιρειών.
Για τη δεύτερη δεν μπορούμε να γράψουμε κάτι. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από καταγγελίες και προκαλεί εύλογες απορίες πώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών ή Πειραιώς δεν έχουν επιβάλει κάποιες κυρώσεις.
Τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες
Η ανεξέλεγκτη δράση των δικηγορικών εταιρειών, που προκαλούν απόγνωση σε πολίτες, οι οποίοι βιώνουν παράλληλα τον φόβο της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της, προφανώς και στηρίζεται στο πράσινο φως της κυβέρνησης. Διότι, όπως μάθαμε από το ρεπορτάζ, τα τηλεφωνήματα πύκνωσαν μετά από την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα. Ακόμα και με απειλές για παραπομπή στη δικαιοσύνη με αίτημα για πτώχευση όποιου καταναλωτή δηλώνει αδυναμία να υιοθετήσει τις προτάσεις των εισπρακτικών εταιρειών. Εδώ έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση συνολικά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ατομικά.