«Το να μπορεί μία μικρή χώρα, αδύναμη μέχρι πρότινος, να κάνει επίδειξη ισχύος σε μία μεγάλη χώρα, στρατιωτικά τουλάχιστον, όπως η Τουρκία, είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Άρα, λοιπόν, ανακοινώσαμε, ότι όπως ανακηρύξαμε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, έτσι θα συνεχίσουμε και στην Κρήτη, Νότια και Ανατολικά. Θα ανακηρυχθούν τα 12 μίλια κυριαρχίας. Το πότε θα γίνει, διότι θα γίνει, το γνωρίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, το γραφείο του πρωθυπουργού και ο αρχηγός του στρατού. Μόνο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος. Ας έχουμε, λοιπόν, εμπιστοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το κομμάτι να ‘ναι απολύτως ευθυγραμμισμένες», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στην τηλεοπτική Vicky Pedia για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα Αθηνών αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη χαρακτήρισε «ιστορική εθνική ήττα». Κατήγγειλε τον Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που δεν στήριξαν τον περασμένο Φεβρουάριο την πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, για να μη κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό και αξιακό το θέμα», τόνισε και άσκησε κριτική σε όλους αυτούς που πουλούσαν πατριωτισμό, αλλά τώρα κρύβονται. Υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης μετεκλογικά διότι δεν γίνεται να ακυρωθεί μονομερώς μία διεθνής συμφωνία. «Τα Σκόπια θα έμεναν στο ΝΑΤΟ με όνομα Μακεδονία», υποστήριξε, ενώ ανέφερε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για να αναδειχθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. “Δυστυχώς, δεν μπορο΄ύμε να την ακυρώσουμε. Εμένα με ενοχλεί που δεν μπορούμε”.
«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγμάτευση και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο. Είναι ένας ανοικτός δίαυλος που επιτρέπει να αντιλαμβάνεται η μία πλευρά τη θέση της άλλης. Εμείς δεν δεχόμαστε τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι μία σειρά από θέματα, τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά ούτε στη βάση ενός πιθανού συνυποσχετικού για τη Χάγη, ούτε στη βάση μιας διαπραγμάτευσης. Εμείς, ο μόνος λόγος που μπαίνουμε στις διερευνητικές είναι για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό. Τελεία και παύλα. Η Ελλάδα αυτό που έχει να κάνει να ισχυροποιείται στρατιωτικά και οικονομικά. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα, τόσο πιο πολύ θα τη σέβονται και η Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής και θα ‘ναι λιγότερο εξαρτημένες από άλλες δυνάμεις», είπε για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ για το μεταναστευτικό τόνισε ότι «έχουν το 2020 κατά 92% οι ροές, άρα, υπάρχουν θαλάσσια σύνορα». Έπλεξε το εγκώμιο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να ρίξουμε το βάρος στις απελάσεις. Να επιταχυνθούν».
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογράμμισε την ανάγκη να ‘χει ένσημα κάποιος πολιτικός πριν αναλάβει να εκπροσωπήσει τον λαό, ώστε να αφουγκράζεται την κοινωνία, τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία. Να αντιλαμβάνεται το καθημερινό άγχος του και τις δυσκολίες του. Επεσήμανε, πάντως, ότι οι πολιτικοί πρέπει να ‘ναι 100% αφοσιωμένοι στον ρόλο τους που είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και η προάσπιση των δικαιωμάτων όσων τους εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.
Στάθηκε στον δικό του αγώνα να μπει στη βουλή, χωρίς να ‘χει πολιτικά στηρίγματα. Αλλά κατέστησε σαφές ότι όλες οι πολιτικές οικογένειες είναι σεβαστές.
Με το χέρι στην καρδιά, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης παραδέχθηκε ότι έσφαλε ότι αναφέρθηκε στην επιστημονική κοινότητα για το θέμα του εμβολίου.
«Σε αυτή τη δήλωση έκανα ένα λάθος. Έκανα τσουβάλιασμα. Ήταν λάθος μου που έβαλα όλη την επιστημονική κοινότητα απέναντι σε ένα πρόβλημα. Δεν είναι έτσι, διότι οι ίδιοι οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους. Οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες, δεν θα μιλήσω με ονόματα εταιρειών, αλλά αν παρακολουθήσει κανείς τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον περασμένο Ιανουάριο, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία του εμβολίου, και ότι θα πήγαινε στον αμερικανικό οργανισμό υγείας για να πάρει έγκριση, το οποίο εντελώς τυχαία έγινε πέντε ημέρες μετά από τη δική μου δήλωση, καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξαν πολλές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Αυτές οι υποσχέσεις, ανεξαρτήτως αν ήταν ρεαλιστικές ή όχι, δημιούργησαν μία προσδοκία στον κόσμο. Κι όταν η προσδοκία στον κόσμο είναι ότι τον άλλο μήνα θα έχουμε εμβόλιο και αυτό δεν έρχεται, κάποια στιγμή ανακοινώνεται, και πάλι έχουμε καθυστερήσεις λόγω εγκρίσεων, και πάλι έχουμε καθυστερήσεις λόγω της αλλαγής σχεδιασμού της Pfizer, που ανακοίνωσε ότι θα δώσει λιγότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε αυτό δημιουργεί περισσότερη αγωνία και περισσότερο άγχος στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι κακώς τσουβάλιασα όλη την επιστημονική κοινότητα σε μία δήλωση. Δεν θέλω να γίνεται για τους πολιτικούς, για τους δημοσιογράφους, για κανένα επάγγελμα», είπε και έδειξε ότι μπορεί να αναγνωρίζει ένα λάθος του, χωρίς να καταφεύγει σε δικαιολογίες του τύπου «ναι, μεν αλλά», όπως πράττουν κατά καιρούς διάφοροι πολιτικοί.
Επίσης, ο άλλοτε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να λες σε ένα λαό, ότι τα έχω πάει καλά στη διαχείριση μιας κρίσης, όταν πεθαίνουν άνθρωποι. Ακόμα και μία ψυχή να χαθεί, υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν, υπάρχουν οι οικογένειες τους, υπάρχει μία στενοχώρια, στην οποία δεν μπορείς να απαντάς λέγοντας ότι τα έχουμε πάει καλά. Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ψυχροί, θα δούμε τα νούμερα, τις στατικές και τις συγκρίσεις με άλλες χώρες. .Όντως, σε αυτό το κομμάτι, αν το δούμε εντελώς ψυχρά και σαν τρίτο μάτι, η Ελλάδα τα έχει πάει πάρα πολύ καλά. Εγώ, όμως, δεν νιώθω εντάξει με τον εαυτό μου και εντάξει απέναντι στον κόσμο, στον οποίο οφείλω να είμαι ειλικρινής αν λέω ότι τα έχουμε πάει καλά όταν βλέπω να πεθαίνουν άνθρωποι. Θα θέλαμε να μην πεθαίνει κανείς. Εδώ, όμως, βλέπουμε ακόμα ένα άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, πρόβλημα, και στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του κόσμου, που έχει να κάνει με την οικονομία. Επίσης πρέπει να κοιτάς στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους, τους μαγαζάτορες, τους καταστηματάρχες, αυτούς που λέγαμε πως έχουν το άγχος πως θα ανοίξουν τα ρολά και πώς θα τα βγάλουν πέρα. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει και έχουμε καθήκον να δείξουμε μία διέξοδο, μία λύση. Γι’ αυτό, στη φάση που βρίσκεται η πανδημία είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει η αγορά και όλοι μας να στηρίξουμε τα μαγαζιά της γειτονιάς μας και την ελληνική οικονομία», είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Για τους εμβολιασμούς, ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστήριξε ότι «ο καθένας θα πρέπει να συζητάει αυτές τις αποφάσεις με τον γιατρό του. Δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης για το αν θα κάνεις το εμβόλιο. Εγώ θέλω να έχω έναν τρόπο να μην κολλάω κορωνοϊό, να μη νοσήσω. Πιστεύω ότι μέχρι τώρα το εμβόλιο είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να μην κολλήσεις κορωνοϊό. Ο πιο σωστός και ψύχραιμος τρόπος είναι ο καθένας να το συζητάει με τον γιατρό του. Δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο. Αν κάποιος δεν θέλει να μην το κάνει, δεν θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, έχει το δικαίωμα να μην το κάνει. Αν κάποιος θέλει να το κάνει, αλλά ενδεχομένως έχει μία αλλεργία, μία άλλη πάθηση ή κάποιο υποκείμενο νόσημα, καλό είναι να το συζητήσει με τον γιατρό του».
Για τον εγκλεισμό, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε με ειλικρίνεια ότι «μού έχει στερήσει την εκκλησία, αλλά και την επαφή με τους ανθρώπους. Όλο αυτό το πράγμα, με την απόσταση, με τον φόβο, έχουν ψυχολογικό αντίκτυπο και σε μένα και σε κάθε υγιή άνθρωπο. Δεν μπορώ να κάνω μία αγκαλιά τη μητέρα μου, η οποία ζει μόνη της και θέλει να δει κόσμο, αλλά φοβάται κι εκείνη διότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Έχω επαφές με ιερωμένους, που μου μεταφέρουν το κλίμα από τους πιστούς στην εκκλησία. Εγώ δεν θέλω να προκαλέσω και σε διάφορες γιορτές επέλεξα να μην πάω. Μου μεταφέρει ο πάτερ Ματθαίος, ο οποίος είναι πάρα πολύ ενεργός και κάνει εξαιρετικό έργο ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να πάει να εκφραστεί στην εκκλησία και τον δυσκολεύει πάρα πολύ το γεγονός ότι δεν μπορεί. Είναι άνθρωποι που συνέπεια, σέβονται τα μέτρα, θέλουν να σεβαστούν τις εισηγήσεις των ειδικών. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι αυτό τους καταπιέζει και πρέπει να δείχνουμε κατανόηση. Η πίστη είναι κάτι πολύ δυνατό στον άνθρωπο και θεωρώ ότι θα γίνει πιο δυνατή η πίστη των ανθρώπων. Όποιος πιστεύει πραγματικά, είναι μία διαδικασία βιωματική. Άρα, η επαφή ενός ανθρώπου με τον Θεό, τη δική του βιωματική εμπειρία δεν μπορεί να του την πάρει κάποιος. Αν, μάλιστα, νιώσει ότι περιορίζεται, τότε αυτό φουντώνει πιο πολύ μέσα του. Δεν έχω καμία φοβία ότι η πίστη μας στον Θεό, η Ορθοδοξία κινδυνεύουν από την πανδημία», πρόσθεσε.