«Κοινωνικό συμβόλαιο», θα ‘ναι το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα δημοσιευθεί μέσα στην εβδομάδα είπε στην τηλεοπτική Vicky Pedia ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος, με μία συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε για να σβήσει τα σενάρια περί συγκρούσεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Θύμισε, μάλιστα, ότι το 2014 υπήρχε συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν έπρεπε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ ή όχι, αλλά τότε το κόμμα κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε την κυβέρνηση εμονικά ιδεοληπτική επειδή «δεν θέλει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», και υποστήριξε ότι «μιλάει πολύ και κάνει λίγα», ενώ δεν λέει την αλήθεια.
Αναφέρθηκε στις επιρροές της πανδημίας στην οικονομία, ενώ τόνισε ότι «η εστίαση είναι ο μεγάλος ασθενής». Επίσης προέβλεψε ότι «πάμε ολοταχώς για μνημόνιο», αλλά διευκρίνισε πώς δεν γνωρίζει εάν θα ‘ναι ένα μνημόνιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μία σκληρή δημοσιονομική πολιτική.
«Όχι ότι είναι ανίκανοι. Απλά δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις ούτε στις χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις με παρόμοιο ιδεολογικό υπόβαθρο», πρόσθεσε ενώ αποκάλυψε ότι είπε πρόσφατα σε υπουργό ότι «δεν είστε κακοί άνθρωποι εσείς. Είναι κακή η πολιτική που κάνετε».
Για τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν κολλάει ο κορωνοϊός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο αντιπρόεδρος της βουλής επικαλέστηκε τη λογική. «Αν μπει σε ένα βαγόνι του μετρό ή σε ένα λεωφορείο και στοιβαχτεί σαν σαρδέλα. Κολλάει ή δεν κολλάει; Αυτά που λένε είναι επιχειρήματα στον δρόμο. Δεν κάθεσαι να το μελετήσεις».
Αναφέρθηκε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων και έβαλε σε αντιδιαστολή την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τι μας προτείνετε; Να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer;». Ειρωνικά. «Στις αεροπορικές εταιρείες, όμως, έρχεται η Γερμανία και κρατικοποιεί κομμάτι της Lufthansa», είπε χαρακτηριστικά.
Για τη στάση των φαρμακευτικών στο θέμα των εμβολίων, ο Δημήτρης Βίτσας επεσήμανε ότι «έχει ξαναγίνει», διότι «αυτός είναι ο καπιταλισμός. Η εταιρεία νοιάζεται για το κέρδος». Υπενθύμισε, όμως, ότι στο παρελθόν η Ινδία έσπασε πατέντες φαρμάκων για μία άλλη πανδημία, αλλά και για το AIDS.
Ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για ποινικές ευθύνες σε πολιτικές αποφάσεις. Υπογράμμισε, όμως, ότι «υπάρχουν σαφέστατα πολιτικές ευθύνες και αυτές προσπαθούμε σαν ΣΥΡΙΖΑ να τις καταδείξουμε, αλλά δεν φτάνει αυτό. Να πούμε κι εμείς τι πρέπει να γίνει ωσάν να είμαστε κυβέρνηση. Εμείς θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ και θα το ενισχύσουμε με αυτό τον τρόπο. Αυτό πρέπει να κάνει μία υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση».
Για την καταγγελία του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος δίνει ψεύτικα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ο Δημήτρης Βίτσας υπενθύμισε μία ελληνική ταινία με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και υποστήριξε ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», για να αναδείξει ότι τα διπλά βιβλία για την πανδημία κάτι δείχνουν.
«Μοιάζουμε με τον παίκτη που τον στέλνεις στο περίπτερο να σου πάρει πατατάκια και σου φέρνει γαριδάκια», είπε για να μνημονεύσει τον Νίκο Αλέφαντο και για να αναφερθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος χρησιμοποίησε τη ρήση στη βουλή.
«Νοιάζονται μόνο για την εικόνα τους», τόνισε και αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ, που αντί να ασκούν κριτική στην εκάστοτε εξουσία, πηγαίνουν λάου – λάου την κυβέρνηση.
«Έτσι, όμως, ο κόσμος μένει τυφλός. Ως ένα σημείο, βέβαια, διότι μπορεί να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, έναν για πάντα, αλλά όλους για πάντα αποκλείεται», τόνισε και αναφερόμενος στον Νίκο Παππά υποστήριξε ότι «είναι το γνωστό παιχνίδι της προπαγάνδας», αλλά διευκρίνισε ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει.
Ο αντιπρόεδρος της βουλής αναφέρθηκε στον «γνωστό λαϊκίστικο εθνικισμό» του Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο συμβάσεις με τους Σκοπιανούς που όσο καθυστερούν να εισαχθούν στη βουλή, τόσο προκαλούν προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Επίσης τόνισε ότι «από τη συνάντηση στο Βερολίνο» αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση έχει μυστική διπλωματική ατζέντα, ενώ υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να φτιαχτεί Κέντρο Φιλοξενίας ανατολικά του Νέστου και διερωτήθηκε εάν ο Νότης Μηταράκης ενεργεί για να μετακινούνται οι ΜΚΟ σε όλη την Ελλάδα και έτσι να απορροφούν περισσότερα χρήματα από τους διεθνείς φορείς.