«Η συνεπιμέλεια, όταν είναι συναινετική, είναι μία πάρα πολύ καλή λύση για την από κοινού ανατροφή των παιδιών των διαζευγμένων γονέων. Όταν, όμως, είναι επιβεβλημένη από τον νόμο, είναι πραγματικά καταστροφή», κατέστησε σαφές η δικηγόρος Φανή Γιωτάκη κατά την παρουσία της στην τηλεοπτική Vicky Pedia.
«Δυστυχώς, η πλευρά μας δεν έχει ακουστεί στις ζυμώσεις, για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, και προσπαθούμε κι εμείς να αφήσουμε το δικό μας στίγμα. Παρακολουθούμε τις αλλαγές, διότι έχει αλλάξει πολλές φορές το σχέδιο νόμου. Είμαστε στις επάλξεις για να διασφαλίσουμε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος γυναικείων συλλόγων και ενώσεων που αντιδρούν στις επερχόμενες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο.
Η Φανή Γιωτάκη διαψεύδει την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι υποστηρικτές της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.
«Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο προοδευτικά της Ευρώπης. Υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση ότι στο εξωτερικό επιβάλλεται το σύστημα της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ως επιλογή, αλλά δεν είναι εκ του νόμου. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, πρέπει να γνωμοδοτήσει ο εισαγγελέας στο οικογενειακό δικαστήριο όταν αποφασίζουν οι γονείς τη συνεπιμέλεια. Στις ΗΠΑ έχει απορρίψει το Κογκρέσο με δύο ψηφίσματά του την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Στην Αμερική έχουν λύσει το πρόβλημα εδώ και 20 χρόνια κι ερχόμαστε εμείς να φέρουμε κάτι τόσο οπισθοδρομικό και τόσο συντηρητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα εντελώς παράλογο. Μιλάμε για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας. Έχουν ενισχύσει υπογείως την εναλλασσόμενη κατοικία. Το φέρνουν με υπόγειο τρόπο», πρόσθεσε η Φανή Γιωτάκη και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν ότι τα παιδιά χρειάζονται ένα σταθερό σπίτι, ένα σημείο αναφοράς στην καθημερινότητά τους, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσιαστεί αστάθεια στην ψυχολογία τους και τη συμπεριφορά τους.
«Ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε ένα σταθερό περιβάλλον και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο διεκδίκησης από τους γονείς», ανέφερε και υπογράμμισε ότι στις δικαστικές αντιπαραθέσεις «θα επιβιώσει αυτός που είναι πιο ισχυρός οικονομικά», ενώ χαρακτήρισε «ψυχοφθόρα» τη διαδικασία να καλούνται τα παιδιά στα δικαστήρια και να τους ζητούν να επιλέξουν τον γονέα που θα αναλάβει τη γονική μέριμνα.