Τις αξίες της Επανάστασης του 1821 ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανήμερα στην Εθνική Επέτειο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στο πλατό της Vicky Pedia και αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά εθνικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας. Υπογράμμισε τις αστοχίες της κυβέρνησης στη διεθνή διπλωματική σκηνή. Τόνισε την έλλειψη ξεκάθαρης ατζέντας, ενώ επεσήμανε τις προσπάθειες διχασμού της ελληνικής κοινωνίας με ρητορικές όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Θάνου Πλεύρη.
«Ήταν και είναι σημαντικό ιστορικό γεγονός. Μια Επανάσταση, όταν είχαν σβήσει οι Επαναστάσεις. Είχε νικηθεί η Γαλλική Επανάσταση, είχε νικηθεί ο Ναπολέοντας, που μετέφερε τις ιδέες του, μολονότι ο ίδιος ήταν αυταρχικός – αυτοκρατορικός ηγέτης, είχαν νικηθεί τα επαναστατικά κινήματα των Καρμπονάρων στην Ιταλία, το συνταγματικό φιλελεύθερο πείραμα στην Ισπανία του 21. Και ξαφνικά, σε μια γωνιά της Ευρώπης ξεσηκώθηκε ένας λαός, που δεν ήθελε άλλο να είναι σκλαβωμένος. Από τότε έχουμε στο πολιτικό μας DNA και τον αγώνα για την Ελευθερία, αλλά και την αντίσταση απέναντι στην τυραννία. Αυτό νομίζω είναι το πολιτικό νήμα που διαπερνά όλους τους αγώνες του λαού μας. Αν θα θυμηθείτε, στα αντάρτικα την περίοδο άλλης μεγάλης εθνικής δοκιμασίας αλλά και εθνικής ανάτασης της Αντίστασης, το αντάρτικο έλεγε: αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός! Και μια από τις πρώτες ενέργειες του ΕΑΜ ήταν οι διαδηλώσεις, για να τιμηθεί η Επέτειος της 25ης Μαρτίου, ήδη το 1942, λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του. Το θεωρώ, λοιπόν, όχι απλώς επετειακό το σημερινό γεγονός είναι ζώσα ιστορία η Επανάσταση του 21. Πρέπει να ‘μαστε περήφανοι όλοι και να προσπαθούμε όσο μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες, αυτό το μήνυμα για την Ελευθερία και την αντίσταση στην τυραννία και στην αυθαιρεσία να το κάνουμε πράξη, να το υπηρετούμε!», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έτσι είναι και τα δικαιώματα! Οι Ρωμαίοι είχαν ένα πολύ ωραίο ρητό: θα το πω στα Λατινικά πρώτα και θα το εξηγήσω: Jura sunt vigilantibus scripta. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα υπάρχουν για αυτούς που επαγρυπνούν γι’ αυτά. Δικαιώματα τα οποία δεν τα υπερασπιζόμαστε παύουν να υπάρχουν .Και δεν ισχύουν, ακριβώς!», πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Υπάρχουν πάντοτε δύο Ελλάδες: Υπάρχει η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της, και υπάρχει και ο ελληνικός λαός που πάντοτε τιμά τους ήρωές του. Και ένα από τα μεγάλα, ίσως πολιτικά στοιχήματα είναι, πώς αυτές τις δυο πραγματικότητες της ελληνικής νεωτερικότητας, να τις κάνουμε μία. Μια Ελλάδα, ένα κράτος, δηλαδή, που θα είναι κράτος για το λαό της», απάντησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να σας απαντήσω ναι! Έχω δει όμως μερικά βίντεο τον τελευταίο καιρό που είναι πράγματι, θα έλεγε κανείς αστεία, αν δεν ήταν τραγικά. Ελπίζω ότι είναι απλώς μία μικρή μειονότητα αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουν. Στο κάτω-κάτω θα ήταν μία πλήρης αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος αν μετά από εννέα χρόνια υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν ξέρουν την καταστατική στιγμή ίδρυσης της χώρας μας».
Στην ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης στα Εθνικά Θέματα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει σχεδιασμό ουσιαστικά η κυβέρνηση. Αντιδρά αντανακλαστικά και αμυντικά σε όποια επιθετική κίνηση προχωράει η Τουρκία. Άλλοτε αποτελεσματικά, όπως στον Έβρο σε αυτή την προσπάθειά εργαλειοποίησης του προσφυγικού, άλλοτε χωρίς αποτελεσματικότητα. Δεν είχαμε όπως το 2020, άλλο προηγούμενο να παραβιάζονται καθημερινά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα επί μήνες. Όμως το βασικότερο είναι ότι ουσιαστικά έχουμε παραδώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Άγκυρα. Τι θα ‘πρεπε να γίνει; Η πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική, κυρίως μέσω της Ευρώπης, να είχε διαμορφώσει ένα τέτοιο πλαίσιο που εμείς θα είχαμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Αξιοποιώντας τη θέση μας στην Ευρώπη. Να είχαμε εξασφαλίσει ένα πλαίσιο κυρώσεων πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές, για να μείνει η Τουρκία με σοβαρότητα στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο πρώην υπουργός.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στάθηκε στην τριπλή αποτυχία της κυβέρνησης. Κι τόνισε ότι η Ελλάδα μοιάζει να λείπει από τον διεθνή διάλογο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Υπήρχε μια τριπλή αποτυχία θα ‘λεγα της κυβέρνησης, τη μία την αναφέρατε ήδη: η αδυναμία αποτροπής του Oruc Reis. Η δεύτερη την ανέφερα και εγώ και εσείς, η αδυναμία λήψης κυρώσεων, η τρίτη, που δεν είναι τόσο φανερή στον μέσο τηλεθεατή μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι απούσα και από τον ευρωτουρκικό διάλογο για την επόμενη θετική ατζέντα. Ανακοινώθηκε νέος οδικός χάρτης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Μισέλ και τον κύριο Τσαβούσογλου, αυτό συζητιέται τώρα και στο Συμβούλιο, και εμείς είμαστε απόντες από τις λεπτομέρειες του. Συζητούσαν Γερμανία και Τουρκία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ερήμην μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως άλλο έτσι», ανέπτυξε το σκεπτικό του.
Στις ερωτήσεις για την παρελκυστική τακτική της Άγκυρας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε: «Οι Τούρκοι πολύ σωστά το λέτε έχουν μια πολιτική μια στο καρφί, μία στο πέταλο, θέλουν να εμφανίζονται ότι τάχα είναι υπέρ του διαλόγου. Ακριβώς! Για τα μάτια των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Εμείς πρέπει να είμαστε με το διάλογο. Όχι, όμως, με τον τρόπο, τον προσχηματικό που θέλουν οι Τούρκοι. Τι είπαμε με τον Νίκο Δένδια στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής; Και μπορώ να το επαναλάβω γιατί είναι κάτι που το λέμε δημόσια, δεν είναι κάτι κρυφό. Να πας. Αλλά να πας με το δικό σου σχεδιασμό. Τι έχεις σκοπό να προωθήσεις στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη; Αν είναι να πάμε μόνο για να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο Τσαβούσογλου, προφανώς δεν θα είναι κάτι παραγωγικό, ούτε είναι πολιτική που υπηρετεί το δημόσιο και το εθνικό μας συμφέρον. Εδώ που μιλάμε για το εθνικό συμφέρον, απλώς να παίζουμε κατενάτσιο στις απαιτήσεις της Άγκυρας. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, στις διερευνητικές να μη διευρύνουμε την ατζέντα όπως απαιτούν οι Τούρκοι σε θέματα κυριαρχίας. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά πρέπει να έχουμε και μία δική μας στρατηγική, για να φέρουμε τη λύση πιο κοντά. Και αν όχι λύση, τουλάχιστον την παραπομπή του θέματος στη Χάγη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση. Εμείς τα χρόνια της διακυβέρνησής μας είχαμε προσπαθήσει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική της αδράνειας, να κλωτσήσουμε το τενεκεδάκι, λίγο παρακάτω. Ενώ τώρα φαίνεται να επιστρέφουμε σε αυτή τη λογική της μη λύσης, ας κερδίσουμε χρόνο. Για να κερδίσουμε χρόνο; Γιατί; Πρέπει να ξέρουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».
Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προσωπικές αποτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σχολίασε και τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων. «Εδώ είναι μία από τις μεγάλες αποτυχίες, προσωπικές αποτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και γιατί ο ίδιος είχε υποσχεθεί κυρώσεις με δόντια και γιατί προσπαθούσε από Συμβούλιο σε Συμβούλιο να μας πείσει ότι ήταν μεγάλες επιτυχίες και ότι οι κυρώσεις έρχονται στο επόμενο. Μα προσπαθεί πάντοτε η κυβέρνηση να μεταμφιέσει τις αποτυχίες της σε μία εικονική πραγματικότητα επιτυχιών. Ε, όμως τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Οι Ευρωπαίοι έχουνε τα δικά τους συμφέροντα, όμως το ίδιο πράγμα συνέβαινε και τον Ιούνιο του ‘19. Στο τελευταίο συμβούλιο που ήταν παρών ως πρωθυπουργός της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας και εκεί παρά τα αντίθετα συμφέροντα, λήφθηκε μία απόφαση πολύ πιο προωθημένη από όλες τις επόμενες επί Νέας Δημοκρατίας που μιλά σαφώς για παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Αυτός ο προσδιορισμός του παράνομου λείπει από τα επόμενα συμβούλια, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο και καλούσε τότε τον Ιούνιο του ‘19 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει κυρώσεις αν συνεχιζόταν η παράνομη δραστηριότητα. Και τι είδαμε: Όχι απλώς να συνεχίζετε να περνάει σε ποιοτικά νέα επίπεδα, με την παρουσία του Oruc Reis και αυτή η μεγάλη ευκαιρία, αυτή η σκυτάλη που είχε παραδοθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν πήγε λίγο πιο μπροστά, ώστε αυτό το αίτημα των κυρώσεων να πάρει σάρκα και οστά».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέδειξε τον πραγματικό στόχο που πρέπει να ‘χει η Ελλάδα. Αναφέρθηκε, όμως, και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Πρέπει η πρωταρχική στόχευσή μας να είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να οργανώσουμε την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Θα πρέπει δηλαδή η ελληνοτουρκική διαφορά να είναι κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων. Δεν πρέπει όμως να είμαστε αδιάφοροι και στο ό,τι κάνει η υπερδύναμη. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι βασική προτεραιότητα των Αμερικανών είναι να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τη Μόσχα. Δεν έχουν προτεραιότητα τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και πρέπει πάντα να επιδιώκουμε καλές σχέσεις και να αναβαθμίζουμε και τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στρατηγικός διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί των ημερών μας ξεκίνησε. Σε ποια βάση όμως; Όχι να θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι “προκεχωρήμενο φυλάκιο” των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως πολλοί πιστεύουν στη δεξιά παράταξη, αλλά να υπάρχουν σημεία σύγκλισης. Τους ενδιαφέρει και αυτούς η πολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση αυτή χτίσαμε την πολιτική αυτή των ενεργειακών Συνεργασιών, του East Med. Όχι όμως με την πολιτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου με την οποία πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης και στο Καστελόριζο. «Θα ‘πρεπε σαν πρώτο βήμα άμεσα να δούμε την επέκταση στην νότια και ανατολικά της Κρήτης και να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο και στο συγκρότημα των νησιών μας, γύρω από το Καστελόριζο. Γιατί αυτό θα ήταν ένα βήμα άμεσης απόκρουσης της επιθετικότητας της Τουρκίας όπως εκδηλώθηκε με το Oruc Reis. Και όχι μόνο αυτό… Είχε αναγγείλει και αυτή κάτω από την πίεση τη δική μας, τη συνεχή, να επεκτείνουν μεταφορικά ύδατα και εκεί που είχαμε προαναγγείλει την επέκταση τους και όμως είχε διστάσει μέχρι τώρα να το κάνει. Όταν είπα προηγουμένως ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία των κινήσεων, βλέπετε εδώ ένα καθαρό παράδειγμα αυτής της τακτικής».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Άγκυρας να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, καθώς και στις κινήσεις της Αιγύπτου.
«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να επιβληθεί ως παράγοντας λύσης, με την έννοια ότι προσπαθεί να πείσει τις άλλες δυνάμεις πως δεν μπορούν να λυθούν οι κρίσεις όχι μόνο στην Λιβύη χωρίς αυτήν. Αλλά και στη Συρία με παρουσία σημαντική και στον Καύκασο, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ακριβώς για αυτό το λόγο θα πρέπει να δείχνουμε πάντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχουμε διαφορά με την Τουρκία μόνο ως Ελλάδα, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ένα μέτωπο νομιμότητας απέναντι στην Τουρκία όχι αντιπαραθετικό, να υπάρχει και θετική ατζέντα, διττή πρέπει να είναι η πολιτική της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα. Αλλά να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι αν δεν έχουμε ως Ευρωπαίοι μία συγκεκριμένη δική μας αυτόνομη στρατηγική, δεν πρέπει να περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας αντικαταστήσουν στην περιοχή, που είναι η δική μας περιοχή άμεσων ζωτικών συμφερόντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υστερεί μόνο απέναντι στη χώρα μας, υστερεί απέναντι και στην ανάγκη να είναι διεθνής παίκτης, όσο περιμένει από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ακολουθήσει μία στρατηγική και μετά να την υιοθετήσει και η ίδια», είπε και συμπλήρωσε: «Η Αίγυπτος όπως και κάθε χώρα προσπαθεί πρωταρχικά να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο ήμασταν αναγκασμένοι γι’ αυτό το λόγο δεν ασκήσαμε κριτική ως προς την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μας, ασκήσαμε συγκεκριμένη κριτική και απείχαμε από την ψηφοφορία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε. Αυτό το οποίο αναφέρετε, να πούμε για τους τηλεθεατές μας ότι, προσπάθησε να οριοθετήσει ένα από τα θαλάσσια οικόπεδά της με τέτοιο τρόπο που φαινόταν να υιοθετεί τις απόψεις της Άγκυρας για το πως οριοθετείται η δική της ΑΟΖ σε σχέση με την τουρκική. Αυτό έδειξε ένα κενό, καταρχήν ενημέρωσης και επικοινωνίας, ανάμεσα στην Αθήνα και στη Λευκωσία που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Αυτό που ζητάμε εμείς από την κυβέρνηση επομένως, είναι να αποκαταστήσει μία πλήρη επικοινωνία και όχι απλώς σε επίπεδο ενημέρωσης σε επίπεδο χάραξης κοινής στρατηγικής με τη Λευκωσία και για το ενεργειακό, να μη μείνει ο East Med στο ράφι, αλλά κυρίως το Κυπριακό. Τέλος Απριλίου θα έχουμε την πενταμερή. Πρέπει να πάει με στρατηγική. Δεν αμφισβητώ εγώ τον πατριωτισμό κανενός, αυτό που αμφισβητούμε έντονα είναι την έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής σαν να πορευόμαστε χωρίς πυξίδα. Και αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο με το να ήμασταν, ας πούμε, υποχωρητικοί σε αυτά που λέει η τουρκική πλευρά. Η Τουρκία πάντοτε προσπαθούσε να περικυκλώσει με τη χώρα μας. Ακριβώς εκεί έγκειται η μεγάλη επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς αυτό. Έσπασε αυτή τη δαγκάνα την τουρκική στα βόρεια της χώρας μας. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση με το να αναπτύσσει καλές σχέσεις η Τουρκία με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής. Πρέπει όμως αντίθετα….Το πρώτο ζήτημα είναι αυτό και το δεύτερο τι κάνουμε εμείς .Εμείς πρέπει να είμαστε ενεργοί στα Βαλκάνια, γιατί είμαστε στη γειτονιά μας. Στο παρελθόν με εξαιρετικά πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία αυτό των χωρών που μειώθηκε την περίοδο της κρίσης. Πολλές φορές μάλιστα με σκόπιμες μνημονιακές πολιτικές, μας υποχρέωσαν να πουλήσουν, υποχρέωσαν τις ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν τα υποκαταστήματά τους σε όλες τις βαλκανικές χώρες, που ήταν εργαλείο προώθησης, των εξαγωγών μας, της οικονομικής πολιτικής. Αυτό επιστρέφει σε αυτό που είπα: ποιος είναι ο σχεδιασμός τώρα της Νέας Δημοκρατίας για τη βαλκανική μας πολιτική; Εγώ θεωρώ δεν υπάρχει».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του κορωνοϊού: «Για τον ίδιο λόγο που απέτυχε και στη διαχείριση των μειζόνων εθνικών θεμάτων. Μιλάμε για έλλειψη σχεδιασμού και εκεί. Τι έκανε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση; Ο σταθμάρχης έβλεπε πόσο ανεβαίνουν τα κρούσματα, πότε κατεβαίνουν και ανάλογα ανοιγόκλεινε τον διακόπτη του lockdown, της καραντίνας. Αυτό δεν αρκεί, γιατί πάλι είναι παθητική συμπεριφορά έλλειψη στρατηγικής. Τι θα πρέπει να έχει γίνει; Κυρίως σχεδιασμός. Αντί να κάνει μαζικά τεστ, εκεί που είναι συγκεντρωμένος κόσμος, στα εργοστάσια, στα σχολεία, όταν ήταν ανοιχτά, αντί να πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς κάθε μέρα ανάμεσα 07:30 και 08:30 συνωστίζονται σαν σαρδέλες ο κόσμος και στο μετρό και στα λεωφορεία. Αντί για αυτό, λοιπόν, προχωρούσε είτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως είναι το τωρινό με τα τεστ που θα κάνουμε μόνοι μας, που κρύβει βέβαια και ένα μικρό σκάνδαλο γιατί οργανώνεται η προμήθεια τους με ένα διαγωνισμό, τάχα διαγωνισμό, σε εισαγωγικά το βάζω. Κάνουν για τα μάτια, έναν τάχα διαγωνισμό τριήμερο, που όμως καλύπτει την 25η Μαρτίου και το Σαββατοκύριακο. Άρα αυτός ο τριήμερος διαγωνισμός για μία μέρα ουσιαστικά θα είναι στον αέρα, πράγμα που σημαίνει προφανώς ότι μόνο όποιος είναι εκ των προτέρων προετοιμασμένος να συμμετέχει σε αυτόν μπορεί να τον πάρει, και ξέρουμε ποιος είναι αυτός», είπε, ενώ αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς από τον Άδωνη Γεωργιάδη για χρησιμοποίηση της πανδημίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι σαν να ζούνε σε άλλον πλανήτη όσοι υποστηρίζουν αυτές τις φήμες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με τους ανθρώπους στις διαδηλώσεις, δεν τις οργάνωσε όμως. Ποιοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις; Όσοι τις οργάνωναν και στην Αμερική με το black lives Matters, όσοι τις οργάνωναν στην Πολωνία σαν αντίδραση στις προσπάθειες να μειωθεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των γυναικών, κοινωνικές, δηλαδή, οργανώσεις, και η συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις αντίστοιχες διαδηλώσεις έχει το ανάλογο τη συμμετοχή των δημοκρατικών του δημοκρατικού κόμματος στις ανάλογες συγκεντρώσεις το black lives Matters δεν κατηγόρησε ποτέ, ούτε καν o Πρόεδρος Τραμπ δεν τόλμησε να το κάνει αυτό, τους δημοκρατικούς ότι τάχα χρησιμοποιούν τον ιό ως βιολογικό όπλο. Όχι απλώς βολεύει, εδώ είναι κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Ο κύριος Γεωργιάδης, ακριβώς όπως σας είπα, ότι ως βιολογικό όπλο χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κορωνοϊό. Γίνεται μία προσπάθεια διχασμού της ελληνικής κοινωνίας σε μία φάση που πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, με ισχυρισμούς όπως αυτόν του κυρίου Γεωργιάδη, άλλους ισχυρισμούς. Αυτό δείχνει την μεγάλη υποκρισία της εξουσίας είδατε οι Νορβηγοί. Αυτό είναι εντελώς αντιευρωπαικό, Είδατε η Νορβηγή Πρωθυπουργός έκανε ένα πάρτι για να γιορτάσει τα γενέθλια της, με τρεις παραπάνω από όσους τους επιτρέπουν εκεί οι κανόνες του νορβηγικού κράτους και την κάλεσε σε ανάκριση αστυνομία. Ο κύριος Μητσοτάκης με τριπλάσιο κόσμο στην Ικαρία, θεώρησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσέξτε όμως και αυτό που σας λέω η προσπάθεια διχασμού, τεχνητού διχασμού της κοινωνίας. Δεν είναι μόνο ο ισχυρισμός του βιολογικού όπλου είναι και ο άλλος, που ακούστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας τον κύριο Πλεύρη ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας της 17 Νοέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι απλώς ψευδές, δεν είναι απλώς υποτροπή. Γιατί είναι εγκληματικό. Πολύ σωστά το λέτε. Γιατί δημιουργεί μία τεχνητή διαχωριστική γραμμή και εμφανίζει τάχα την τρομοκρατία σαν να είναι υπαρκτό πρόβλημα. Και είναι, δε, υπότροπος η Νέα Δημοκρατία. Θυμίζω, δε, σας θυμίζω γιατί δεν είχατε γεννηθεί ότι όταν έγινε η εκτέλεση του Παύλου Μπακογιάννη έγραφαν οι εφημερίδες της Νέας Δημοκρατίας: η εκτέλεση έγινε από την πασοκική 17 Νοέμβρη. Προσπαθούσε δε και τότε όπως και τώρα η παράταξη της δεξιάς να συκοφαντήσει τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο ότι τάχα υποστηρίζει την τρομοκρατία και έτσι διασπά το αναγκαίο και υπαρκτό μέτωπο όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Ως καθηγητής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δημιουργήσει αστυνομία πανεπιστημίων. «Καλά κάνετε και το θέτετε. Είναι από τα θέματα νομίζω, που απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχουν σχολές που πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα έκνομης κατάστασης. Δεν είναι νομίζω κανείς με ήσυχη συνείδηση όταν βλέπει την διαπόμπευση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ποια είναι η λύση; Η ίδια η Πανεπιστημιακή κοινότητα να διαχειριστεί την κρίση αυτή. Πώς θα μπορούσε να γίνει; Να υπάρχει ένα σώμα φύλαξης του πανεπιστημίου, όπως υπάρχει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, υπό την εποπτεία όμως, το πρυτανικών αρχών. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στον κόσμο που η κοινή αστυνομία να επεμβαίνει, να είναι μάλλον στους μονίμως παρούσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Γιατί; Γιατί από την αρχή ήδη του Μεσαίωνα, τα πανεπιστήμια ήταν νησιά Ελευθερίας, πανεπιστημιακής και αυτονομίας, απέναντι στην κεντρική εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία προωθεί αυτές τις λύσεις όχι γιατί θέλει να αντιμετωπίσει φαινόμενα παρανομίας, αλλά γιατί θέλει να προωθήσει ένα δόγμα νόμου και τάξης, ιδεολογικής υφής, όμοιο με του Σαλβίνι, πάλι σε μία προσπάθεια να διχάσει την κοινωνία. Ενώ στόχος κάθε πολιτικής δύναμης θα πρέπει να την ενώσει».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. «Μα προφανώς όχι ! Τους αστυνομικούς πρέπει να τους θεωρούμε ένστολους πολίτες. Όλοι, δεν θέλω να πω, οι περισσότεροι προέρχονται από
οικογένειες εργατικές και μέσης τάξης, και θέλουν να τους κάνουν πραιτωριανούς σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων με σκόπιμες πολιτικές. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές είναι που πρέπει να είμαστε αντίθετοι, όχι απέναντι στους αστυνομικούς στους ανθρώπους», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.