«Έχουμε βιώσει μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε στην τηλεοπτική Vicky Pedia ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και υπογράμμισε ότι «συσσωρεύτηκαν τεράστιες ανάγκες» στον κλάδο, ενώ πρότεινε στοχευμένες δράσεις για να σωθεί το (λιαν)εμπόριο. Στη διάρκεια της συζήτησης, κατέστη σαφές ότι «με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020 ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν το εμπόριο». Ο Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε ότι καταγράφηκαν απώλειες 10 δισ. ευρώ όταν «η εστίαση μαζί με τα καταλύματα έχασαν 7 δισ. και άλλα τόσα απώλεσε η βιομηχανία». Σύμφωνα με τους αριθμούς, οι απώλειες του λιανικού εμπορίου έφτασαν στα 4,5 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε τη θετική εξέλιξη, ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του επέστρεψαν στις επάλξεις. Αλλά ξεκαθάρισε πώς για να σωθεί ο κλάδος, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις.
«Υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι έχουμε μπει όλοι στον πάγο. Γι’ αυτό δεν έχουμε λουκέτα. Δεν έχουμε απολύσεις. Τα στοιχεία ανεργίας δείχνουν στασιμότητα, αν όχι μία μικρή βελτίωση το τελευταίο διάστημα. Πρέπει τώρα που θα τη βγάλουμε στην κανονική θερμοκρασία, πόση από αυτή τη δραστηριότητα θα συνεχιστεί. Είναι σα να έχουμε έναν ασθενή διασωληνωμένο. Μόλις βγάλουμε τον σωλήνα, θα δούμε πώς θα κινηθεί», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Αν δεν πίστευα στην ανάκαμψη, δεν θα ήμουν εδώ. Έχουμε πάρα πολλές ευκαιρίες. Να δούμε στοχευμένα να δούμε ποιοι έχουν πληρώσει το μάρμαρο και τι πληγές έχουν για να τις θεραπεύσουμε. Δεν μπορούμε να δούμε διαχωρισμούς μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Όλοι έχουν πληγεί. Οι μικροί έδειξαν τεράστιες αντοχές και με πολύ μικρή στοχευμένη στήριξη, θα γίνουν μεγάλοι».
Ποια είναι, όμως, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν; Ο Σταύρος Καφούνης έχει συγκεκριμένες προτάσεις.
«Πήραμε τη μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων, τη μείωση των ενοικίων, το πάγωμα των δανείων, την κάλυψη της μισθοδοσίας από το κράτος. Τώρα, που γυρνάμε πίσω, πρέπει να καταφέρουμε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με χαμηλές δαπάνες. Έχω ζητήσει την επιδότηση της εργασίας. Να επιδοτήσουμε την εργασία και όχι την ανεργία. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πρέπει να παραμείνουν στους χαμηλούς συντελεστές. Επίσης, πρέπει να επιδοτηθούν τα ενοίκια των επιχειρήσεων. Καθίσαμε με τον Στράτο Παραδιά σε ένα τραπέζι και ήρθαμε σε μία συμφωνία, που προβλέπει την επιδότηση των ιδιοκτητών, από την πολιτεία για τις απώλειες των ενοικίων. Όλα αυτά πρέπει να ‘χουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έξι μήνες».
Φυσικά, το θέμα των επιταγών αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο. Με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της χώρας να αναζητούν λύση.
«Ήταν δική μας παρέμβαση να βρούμε μία λύση για τις επιταγές. Κάναμε δύο λάθη. Δεν φροντίσαμε για τη χρηματοδότηση των επιταγών από το τραπεζικό σύστημα και δεν προβλέψαμε κάτι για τον κομιστή. Κάποιος έχει στα χέρια του την επιταγή, αλλά έχει κι εκείνος υποχρεώσεις. Αν δεν λύσουμε άμεσα το πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας. Θα σκάσει μετά από τον Μάιο», είπε ο Σταύρος Καφούνης.
«Έχει αδικηθεί ο κλάδος μας. Έπρεπε να έχουμε τη μεγαλύτερη στήριξη. Ενώ είναι ο ισχυρός παίκτης της οικονομίας μας, δεν πήρε την ανάλογη στήριξη. Το εμπόριο ήταν, είναι και θα είναι ο ισχυρός κλάδος της Ελλάδας», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.