«Διχαστική», χαρακτήρισε στην τηλεοπτική Vicky Pedia η Βασιλική Θάνου τη συζήτηση που προκαλούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπογράμμισε ότι διχάζεται και η κοινωνία και ο επιστημονικός κόσμος, ενώ χρησιμοποίησε δύο επιχειρήματα.
«Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός διότι είναι αντίθετος με τις συνταγματικές διατάξεις επειδή προσβάλει τον σεβασμό της προσωπικότητας. Αλλά υπάρχει και ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ιανουάριο του 2021, που συνυπέγραψε και η Ελλάδα και αναφέρει ρητά ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός», πρόσθεσε και έθεσε το ερώτημα: «Πώς αγνοούν το ψήφισμα, που συνυπέγραψαν και έρχονται στο εσωτερικό της χώρας και λένε άλλα πράγματα;».
Η Βασιλική Θάνου ξεκαθάρισε ότι η ίδια έχει κάνει και τι δύο δόσεις του εμβολίου. Αλλά υπογράμμισε ότι κατανοεί και σέβεται την άποψη όσων φοβούνται να εμβολιαστούν ή, είναι αντίθετοι. Και φυσικά διαφώνησε κάθετα με τη δήλωση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τη δυνατότητα μίας επιχείρησης να απολύσει έναν εργαζόμενο που αρνείται να εμβολιαστεί.
«Είναι ακραίο μέτρο», τόνισε και διερωτήθηκε εάν έχουν μετρήσει οι αρμόδιοι τις συνέπειες του μέτρου. «Είναι εκβιασμός», υπογράμμισε η Βασιλική Θάνου και επικαλέστηκε άλλο ένα ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 21 Ιανουαρίου 2021. «Εκεί αναφέρεται ρητά ότι δεν μπορεί να απολυθεί ένας εργαζόμενος επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό μέτρο και αυτή είναι η νομική, η επιστημονική άποψή μου. Πρόκειται για ακραία και δυσανάλογα μέτρα. Πρώτα πρέπει να κάνει η πολιτεία όσα υποχρεούται και έπειτα να αξιώνει από τον πολίτη να είναι συνεπής. Η πολιτεία πρέπει να πείσει τον πολίτη, για τον εμβολιασμό. Όχι να του τον επιβάλλει. Υπάρχουν άλλα ηπιότερα μέτρα, που και τον ίδιο προστατεύουν και τους γύρω του», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα άλλων μέτρων. Με έμφαση στο κλείσιμο των εκκλησιών που στέρησε από τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν την πίστη τους στη θρησκεία. Ανέφερε, μάλιστα, τα παραδείγματα άλλων χωρών, στις οποίες τα Συνταγματικά Δικαστήρια έκριναν αντισυνταγματικά ανάλογα μέτρα και τα ακύρωσαν. Σε αντίθεση, βέβαια, με την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε…
Η πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξέφρασε και την αντίθεσή της με τη διάταξη για το ακαταδίωκτο. «Δεν συμφωνώ. Εκθέτει ακόμα και τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στις διάφορες επιτροπές. Δικαιολογημένα εμείς οι πολίτες πιστεύουμε ότι κάπου μπορεί να υπάρχει κάτι παράτυπο ή παράνομο και υποκρύπτεται με αυτή τη διάταξη», είπε χαρακτηριστικά.
«Ούτε στα μνημόνια η άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία»
Η Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε και στην άρση προστασίας για την πρώτη κατοικία όσων αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.
«Από τον τρέχοντα μήνα καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας. Διατηρήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας σε όλη την οκταετία των σκληρών μνημονίων. Σε συσχετισμό με τον πτωχευτικό κώδικα, αυτή η διάταξη θα προκαλέσει πολύ μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Μέχρι τώρα πτώχευε μόνο ο έμπορος. Τώρα πτωχεύει και ένας απλός πολίτης. Στην πτώχευση μπαίνει όλη η περιουσία του πτωχευμένου. Κινητή και ακίνητη. Το παράδοξο είναι ότι έχει εξαλειφθεί ο όρος “πτωχευτικός” και ονομάζεται “κώδικας δεύτερης ευκαιρίας”. Πού είναι η δεύτερη ευκαιρία; Μέχρι τώρα, όποιος πτώχευε, θα έχανε μόνο όσα διέθετε ως περιουσία. Τώρα μπαίνει και το μεταπτωχευτικό εισόδημα, για τρία χρόνια. Με εξαίρεση των οριακών αναγκών διαβίωσης. Ο φτωχός τα χάνει όλα και αυτό το λένε “δεύτερη ευκαιρία”. Πού βρίσκεται; Ίσως είναι πολύ καλά κρυμμένη κι εγώ δεν μπορώ να τη διαγνώσω. Επίσης λένε ότι είναι καλός ο κώδικας, για τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά είναι τόσο αυστηρά τα κριτήρια, που δεν μπορούν να ενταχθούν πολλοί στις ευάλωτες ομάδες. Αλλά κι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση, ώστε να υπαχθεί η κατοικία στον δανειστή και να παραμείνουν στο σπίτι για 12 χρόνια. Αν έχουν εκπληρώσει όλα τα μισθώματα, στη 12ετία μπορούν να επανακτήσουν το ακίνητο με την καταβολή της αγοραστικής αξίας του σπιτιού. Άρα, θα πληρώσει δύο φορές το κόστος της πρώτης κατοικίας. Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας», είχε χαρακτηριστικά.
«Μόνο ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν βλέπει την έξαρση της εγκληματικότητας»
Στην πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τέθηκε και το ερώτημα αν υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας ή, εγκληματοφοβία, όπως υποστήριξε πρόσφατα στη βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η Βασιλική Θάνου ήταν κατηγορηματική.
«Ότι υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας το βιώνουμε όλοι καθημερινά. Το βλέπουμε και από τις δηλώσεις των πολιτών στα κανάλια. Έχουμε εκτελέσεις μέρα – μεσημέρι, πυροβολισμοί εν μέσω οδό, ληστείες και, μάλιστα, με ιδιαίτερη αγριότητα, εκτελέσεις διαφόρων συμμοριών που αλληλοεξοντώνονται. Τι άλλο θα έπρεπε να συμβεί για να καταλάβει ο κύριος Χρυσοχοΐδης το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει με σοβαρότητα; Αυτή η ιδιαίτερη έξαρση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτα ότι ένα μεγάλο μέρος των εγκληματιών δεν συλλαμβάνεται. Έπειτα, το νομικό καθεστώς είναι τέτοιο που ακόμα και όταν συλλαμβάνονται κάποιοι, βγαίνουν σε συντομότερο διάστημα σε σχέση με την ποινή που τους επιβάλλεται. Γνωρίζοντας, λοιπόν, είτε ότι δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να συλληφθούν ή ακόμα και όταν συλληφθούν, σύντομα θα αποφυλακιστούν, αυτοί αποθρασύνονται και γίνονται και όλο και περισσότεροι επικίνδυνοι. Αφού διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, που καθιστά επικίνδυνες τις συνθήκες, τότε το λύνουμε. Απορώ αν δεν μπορεί να δει ό,τι βλέπουμε όλοι εμείς, αν αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κατηγορεί τους πολίτες, για εγκληματοφοβία, τότε το υπουργείο έχει το πρόβλημα», τόνισε.
«Καθυστερεί η κυβέρνηση για τη Novartis»
Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis είναι καταιγιστικές. Αλλά η ελληνική πολιτεία δεν έχει κινηθεί για να αποζημιωθεί η χώρα μας από την πολυεθνική. Η Βασιλική Θάνου εμφανίζεται ξεκάθαρη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Novartis και η εταιρεία αποδέχθηκε να καταβάλλει στις ΗΠΑ για τη διαφθορά στην Ελλάδα 310 εκατομμύρια δολάρια. Έπρεπε το ελληνικό δημόσιο να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης. Έπρεπε ήδη να το έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι υποχρέωσή της, διότι πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχει κάνει. Προφανώς είναι πολιτικοί οι λόγοι», ανέφερε η πρώτη και μοναδική γυναίκα που έχει διατελέσει Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Ανατροπή με τη δίωξη κατά του Αγγελή»
Η Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε και στη δίωξη που ασκήθηκε κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή. Τον επέκρινε, μάλιστα, για όσα έγραψε στην επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ενώ έθεσε ερωτήματα για τη στάση που τηρεί ο βασικός μάρτυρας της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis.
«Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Μάθαμε όλοι ότι υπάρχουν δύο πορίσματα. Το ένα με το οποίο διατάχθηκε ποινική δίωξη και ένα άλλο, με το οποίο προτάθηκε η πειθαρχική δίωξή του επειδή αρνήθηκε να παραλάβει από τους Αμερικανούς εισαγγελείς, τα στοιχεία ενός τραπεζικού λογαριασμού, που έδιναν στους εισαγγελείς Διαφθοράς και ο οποίος αφορούσε τη Novartis και ένα στενό συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Γεννάται πολύ σοβαρό ζήτημα και τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία της κατάθεσης του κυρίου Αγγελή στην Προανακριτική. Ήταν ένας από τους δύο εισαγγελείς, στους οποίους βασίστηκε το πόρισμα της Προανακριτικής επιτροπής για το κατηγορητήριο κατά Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη», είπε η Βασιλική Θάνου και συμπλήρωσε: «Ο ίδιος ο κύριος Αγγελής έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε στον κύριο Τσιάρα. Επικαλείται το δικαίωμα της ακροάσεως πριν συντάξει ο υπουργός την πειθαρχική δίωξη και υποστηρίζει ότι όλη αυτή η πειθαρχική δίωξη είναι αποτέλεσμα κομματικών και πολιτικών επιλογών και όχι αντικειμενικών στοιχείων. Θεωρώ ότι είναι λανθασμένος χειρισμός. Εκθέτει τον ίδιο και τραυματίζει την αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Τι κάνει ο κύριος Αγγελής; Κολλάει μία κομματική ταμπέλα στον εαυτό του και μια άλλη στους συναδέλφους του, δικαστικούς λειτουργούς, που συνέταξαν τα δύο πορίσματα; Είναι ένα μεγάλο λάθος. Μου δίνει το δικαίωμα πλέον να κάνω μία παρατήρηση. Ήρθε με την παρούσα κυβέρνηση και εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας κατά Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη και έτσι, διευκόλυνε εντός εισαγωγικών, τη σύνταξη του κατηγορητηρίου της κυβερνώσας παράταξης κατά Παπαγγελόπουλου. Ταυτόχρονα, με το προηγούμενο καθεστώς ήταν επόπτης εισαγγελέων Διαφθοράς και τους συνόδευσε στο ταξίδι τους στη Γενεύη. Δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες του επόπτη να απαγορεύει ή, να επιτρέπει στους εισαγγελείς Διαφθοράς. Αλλά και με την προηγούμενη πολιτική κατάσταση απολάμβανε εμπιστοσύνης. Τι ακριβώς θέλει να μας πει; Επίσης, για το δικαίωμα της ακροάσεως, ο κύριος Αγγελής εκλήθη από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και του δόθηκε το δικαίωμα της ακροάσεως. Εκάλεσε και άκουσε τον κύριο Αγγελή. Δεν στερήθηκε του δικαιώματος της ακροάσεως. Άρα, βάση στοιχείων προχώρησε και όχι βάση κομματικών κριτηρίων», είπε η Βασιλική Θάνου.
Το δημογραφικό πρόβλημα και η Σακελλαροπούλου
Η πρώην Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστική στον σχολιασμό της δήλωσης που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι οι μετανάστες μπορούν να λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.
«Η πατρίδα μας έχει ένα οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, Δεν πρέπει ωστόσο, εμείς οι Έλληνες να περιμένουμε τη λύση από τους μετανάστες. Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Να δώσει προνόμια στα νεαρά ζευγάρια, ώστε να τεκνοποιήσουν και να ανανεωθεί ο ελληνικός πληθυσμός. Αλλοίμονο αν περιμένουμε από τους μετανάστες να μας σώσουν από το δημογραφικό πρόβλημα», απάντησε η Βασιλική Θάνου.
Η οδηγία της ΕΕ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Για Επιτροπή Ανταγωνισμού και την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βασιλική Θάνου δ΄ήλωσε: «Αφορά ειδικώς τις Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού. Θέλει να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία τους. Υπάρχει ρητή διάταξη που λέει ότι οι προϋποθέσεις διορισμού και παύσεως των μελών των προεδρείων στις Εθνικές Αρχές Ανταγωνισμού, προβλέπονται εκ των προτέρων στο εθνικό δίκαιο. Εδώ η ελληνική κυβέρνηση ήρθε εκ των υστέρων και έφτιαξε μία διάταξη, κατά παράβαση της οδηγίας αυτής, και έδωσε αναδρομική ισχύ. Έτσι, πρόωρα έπαψε τη θητεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή η οδηγία έπρεπε να ενσωματωθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης καθυστερεί, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά την οδηγία. Γιατί το κάνει αυτό; Προσπαθεί να καθυστερήσει την ενσωμάτωση επειδή η οδηγία δικαιώνει τα έκπτωτα μέλη της Επιτροπής, διότι είναι επί θητείας. Θέλει, λοιπόν, να παρέλθει ο προκαθορισμένος νόμιμος χρόνος της θητείας των μελών, ώστε να μην υπάρχει μετά θέμα. Έτσι, όμως, κινδυνεύει η Ελλάδα με την επιβολή προστίμου. Αλλά αυτό δεν θα το πληρώσει από την τσέπη του ο υπουργός Ανάπτυξης. Θα το πληρώσει το κράτος από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή, ο ελληνικός λαός. Είχαμε προσβάλλει την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανεπιτρέπτως έκανε διαρροή μόλις έκανε τη διάσκεψη επί της απόφασης στις 29 Ιουνίου του 2020. Λέω την ημερομηνία, επειδή μία εβδομάδα μετά, η προεδρεύουσα, τότε αντιπρόεδρος, έγινε πρόεδρος. Απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεων. Ήταν συμπτωματικό; Ήταν τυχαίο; Συνδέεται με την απόφαση αυτή; Δεν μπορώ να το πω. Απλά κάνω αυτή την παρατήρηση, πάνω στα πραγματικά γεγονότα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί. Έπρεπε να το έχουν κάνει εγκαίρως. Είναι δικαστές και κατανοούν ότι η καθυστέρηση πλήττει περαιτέρω τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Όταν δημοσιευθεί η απόφαση, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι τη θεωρούμε λανθασμένη».