Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις πυρόπληκτες περιοχές αλλά και ευρύτερα στη χώρα, πραγματοποιήθηκε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αν. Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σταύρου Αραχωβίτη και Ολυμπίας Τελιγιορίδου με τη συμμετοχή του συντονιστή του Τμήματος Θεοφάνη Κουρεμπέ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Δήμου Ανατ. Μάνης κ. Βασίλης Μανιατάκος, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ιστιαίας Εύβοιας κ. Στάθης Αλμπάνης, ο μελισσοκόμος Εύβοιας, γεωπόνος και εκπαιδευτής κ. Νίκος Τσαμασφύρας και ο πρόεδρος του Μελισσομικού Συλλόγου Κοζάνης κ. Αιμίλιος Μεντεσίδης. Επίσης παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο γεωπόνος εκπαιδευτής και πρ. Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε κ. Παναγιώτης Σκοτειδάκης.
Οι μελισσοκόμοι των πυρόπληκτων περιοχών επισήμαναν ότι δεν έχει δοθεί ακόμα καμία έκτακτη βοήθεια, ούτε σε χρήματα ούτε σε τροφές για τα μελισσοσμήνη. Η εξαγγελία για τα 84 ευρώ είναι μεν σημαντική αλλά δεν είναι αρκετή. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα για τους παραγωγούς που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και πολύ περισσότερο για εκείνους που δεν υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ. Ζήτησαν ακόμη την αύξηση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης καθώς και την ενίσχυσή τους για όσο χρόνο απαιτείται ώστε να ανακάμψει η παραγωγή τους. Οι φορείς ζήτησαν τη διάνοιξη δρόμων από το Δασαρχείο, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις δασικές εκτάσεις μελισσοκομικού ενδιαφέροντος αλλά και για τη καλύτερη πυροπροστασία.
Ιδιαίτερος προβληματισμός αναπτύχθηκε επίσης σχετικά με τις ενέργειες της Πολιτείας διαχρονικά σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές μελιού, τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις. Τέλος, υπογράμμισαν ότι δεν θα πρέπει να γίνουν ενέργειες τεχνητής αναδάσωσης από ιδιώτες με ξενικά είδη, αλλά να αφεθεί η φύση να αποκαταστήσει τη βλάστηση.
Αναφέρθηκαν ακόμη στην αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή, και ιδιαίτερα η επίπτωση αυτής στην παραγωγικότητα των παραδοσιακών μελισσότοπων καθώς και στην ανάγκη για την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων στον ΕΛΓΑ. Σε περιοχές δε που έχει επιλεγεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση η διέξοδος των εργαζομένων προς τη μελισσοκομία περιορίζεται λόγω των πολλαπλών προβλημάτων.
Από πλευράς μας τονίσαμε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι τόσο άμεσα, όσο και μεσο-μακρο-πρόθεσμα γιατί η ζημιά στην φύση, όπως επισήμαναν και οι μελισσοκόμοι, είναι μεγάλη, καθώς ένα τεράστιο μέρος του οικοσυστήματος έχει καταστραφεί. Υπενθυμίσαμε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είχαν βρεθεί ευέλικτες λύσεις. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε το έργο που ξεκίνησε, τόσο σε θεσμικό πλαίσιο, όπως ο σαφής ορισμός της Ανωτέρας Βίας, όσο και για την μελισσοκομία.
Τέλος, συμφωνήθηκε να καταγραφούν οι προτάσεις των πυρόπληκτων μελισσοκόμων και να μας διαβιβαστούν, ώστε να τις προωθήσουμε στην Κυβέρνηση που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη υλοποίησης.