Από σχολιαστής, ο Κωσνταντίνος Φίλης γίνεται παρουσιαστής εκπομπής στον ΑΝΤ1! Την αλλαγή του ρόλου αποκάλυψε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων με ανάρτησή του στο Instagram. «Με την παρότρυνση του Κωστή Τσιακανίκα Δ/ντη Ενημέρωσης τοου ANT1, αποφάσισα, έστω και προσωρινά, να περάσω στην… αντίπερα όχθη, και να ξεκινήσουμε την εκπομπή με τίτλο “Η Ελλάδα στον Κόσμο της”, στην οποία συνομιλώ με εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, αναζητώντας τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι. Ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά τους, τους δύο άμεσους συνεργάτες μου, Μαριέττα Ευαγγελοπούλου και Ισαάκ Τριανταφυλλίδη, το τεχνικό προσωπικό και όλους όσους περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους αυτό το εγχείρημα. Αρκεί η εγγραφή σας για να παρακολουθήσετε στο https://www.antenna.gr, μεταβαίνοντας στο μέσο της σελίδας και πατώντας πάνω στο εικονίδιο της εκπομπής. Στις εννέα εκπομπές που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, δύο αποτιμούν τον ένα χρόνο προεδρίας Μπάιντεν, που συμπληρώνεται σήμερα.@kostistsiakanikas @mariettaevagelopoulou @antenna_vod», έγραψε ο Κωνσταντίνος Φίλης.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1977 στο Μαρούσι. Αποφοίτησε από τα εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα. Από τα παιδικά χρόνια του υπήρξε λάτρης του αθλητισμού και ιδιαίτερα του μπάσκετ. Με την ομάδα του σχολείου του έκανε… πράγματα και θαύματα. Κέρδισε πολλές ατομικές και συλλογικές διακρίσεις. Την ίδια επιτυχία είχε και στα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού. Έφτασε μέχρι την εφηβική ομάδα του «τριφυλλιού» και ήθελε να γίνει αθλητής υψηλού επιπέδου. Αλλά και να σπουδάσει αθλητική ψυχολογία. Τελικά, τον κέρδισαν οι Πολιτικές Επιστήμες, η Ιστορία, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση και η Εξωτερική Πολιτική. Παρέμεινε, ωστόσο, κοντά στον Αθλητισμό! Ως Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με πρόεδρο του Φορέα, τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ! Και, πλέον, ως μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και την Ιστορία, Ακολούθησε, το Μεταπτυχιακό του στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και, έπειτα, το Διδακτορικό του, στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Το 2004 τέθηκε Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης. Ακολούθησε, από το 2007 έως το 2009, η εκλογή του, ως Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος, στο Σεντ Άντονις Κόλετζε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παράλληλα, έγινε Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Σπουδών.
Το 2008, ο Κωνσταντίνος Φίλης ανέλαβε ερευνητής, στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Για μία διετία έδινε διαλέξεις με αναλύσεις, για τον ρόλο της Ρωσίας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις που προκαλούσε η Ενέργεια. Το 2009, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών.
Από τον Ιούλιο του 2012 ανέλαβε Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε υπεύθυνος του προγράμματος «Ζαν Μονέ» για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το 2013 ανέλαβε Διευθυντής στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του Υπουργείου Ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία. Επίσης, έγινε μέλος ομάδας εργασίας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που ήταν επιφορτισμένη με την ανάλυση κινδύνων για την εθνική ασφάλεια.
Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και πολυεθνικές εταιρείες. Κάνει διαλέξεις στη Σχολή Διοίκησης Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ καθώς και του Ελληνορωσικού Συνδέσμου
Παρά τις θέσεις ευθύνης, ωστόσο, ανέπτυξε και έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Ο Κωνσταντίνος Φίλης έχει γράψει πολλά και σημαντικά βιβλία. Ανάμεσά τους, ένα για το προσφυγικό με τίτλο «Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια». Επίσης, έγραψε για τους γείτονές μας, με τίτλο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν».
Στα πιο πρόσφατα βιβλία του Κώστα Φίλη, βρίσκουμε αυτό με τίτλο: «Η Ελλάδα στη γειτονιά της». Αναφέρεται στις προκλήσεις, τις ανατροπές. τα κέρδη και τις ζημίες, στο ευμετάβλητο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Τον προηγούμενο χρόνο και, εν μέσω πανδημίας, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός έγραψε το βιβλίο «Διεκδικητικός πατριωτισμός – Ανατομία μιας συζήτησης που δεν έγινε ποτέ».