Η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας, Μπρούνο Καλ, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση με εντολή του Κρεμλίνου.
“Πιστεύω ότι η απόφαση για επίθεση δεν έχει ληφθεί ακόμη”, δήλωσε στο Reuters.
Την παραπάνω εκτίμηση την έκανε ο Καλ μετά τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, ότι υπάρχει “ξεκάθαρη πιθανότητα οι Ρώσοι να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο”.
Καθημερινά παρατηρείται επιπλέον κλιμάκωση της έντασης, τη στιγμή που περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε για ακόμη μια φορά τους ισχυρισμούς ότι επιδιώκει σύγκρουση. “Αν εξαρτάται από τη Ρωσία, τότε δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν θέλουμε πολέμους. Αλλά επίσης δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν με αγένεια, να αγνοηθούν τα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι δεν παρείχαν “καμία θετική αντίδραση” στις προτάσεις του Κρεμλίνου να ξαναγράψει τη μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα έδινε ουσιαστικά στη Μόσχα μια σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να συναντήσει ανώτερους αξιωματούχους από την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για μια διπλωματική λύση.
Την Παρασκευή, ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να μιλήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την κλιμακούμενη κρίση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ζητήσει από καιρό διάλογο με τη Ρωσία, μερικές φορές εξοργίζοντας άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που προτιμούν μια πιο αποστασιοποιημένη προσέγγιση.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτην προετοιμάζεται για συνάντηση με τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εν καιρώ.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προχθές, Τετάρτη, βιντεοδιάσκεψη με Ιταλούς επιχειρηματίες παρά την παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης που ζήτησε από την ιταλική επιχειρηματική κοινότητα να μην συμμετάσχει στην συνάντηση εν μέσω υψηλής έντασης στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία για την Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στους διευθύνοντες συμβούλους ιταλικών επιχειρήσεων που τελικά συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι η Ιταλία αποτελεί εταίρο κλειδί για την Μόσχα, ότι η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας και ότι η Ρώμη μπορεί να αγοράσει φυσικό αέριο από την Gazprom σε χαμηλότερες τιμές βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Στην αρχική λίστα των συμμετεχόντων υπήρχαν κορυφαίες ιταλικές επιχειρήσεις όπως οι εταιρείες ενέργειας Enel και Eni, οι τράπεζες UniCredit και Intesa Sanpaolo, η εταιρεία ελαστικών Pirelli, η ασφαλιστική Generali.
Την ώρα που η Δύση απειλεί την Ρωσία με «δριμείες» κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, ενοχλημένη, η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις ιταλικές εταιρείες να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση των ιταλών επιχειρηματιών με τον ρώσο πρόεδρο η οποία είχε ως στόχο «την ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων» των δύο χωρών.
Η τηλεδιάσκεψη, με την συμμετοχή 20 έως 25 εταιρειών, οργανώθηκε από το Ιταλορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ιταλορωσική Επιχειρηματική Επιτροπή, της οποία προΐσταται ο Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαστικών Pirelli.
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ξεκάθαρα από τις εταιρείες όπου το κράτος έχει συμμετοχή όπως οι ενεργειακοί όμιλοι Enel και Eni να μην συμμετάσχουν στην συνάντηση. Ο όμιλος Eni ανακοίνωσε τελικά ότι δεν θα παραστεί, αλλά ο όμιλος Enel επέμεινε στην συμμετοχή του, όπως και οι εταιρείες Pirelli και Generali.
Πάντως, η UniCredit , η δεύτερη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα, που συμμετείχε στην συνάντηση της Τετάρτης με τον ρώσο πρόεδρο, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της ανταγωνίστριάς της ρωσικής τράπεζας Otkrytié εξαιτίας της έντασης που συνδέεται με την ουκρανική κρίση.
«Με δεδομένο το γεωπολιτικό περιβάλλον, αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», που δίνει πρόσβαση στα δεδομένα της τράπεζας πριν από την εξαγορά της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορσέλ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν η εξαγορά είχε προχωρήσει, θα γινόταν σε αντίθεση με την πρόσφατη τάση που υπαγορεύει στις ξένες τράπεζες να μειώσουν την παρουσία τους στην Ρωσία.
Οι ιταλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ρωσία, με 19,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2021, σύμφωνα με το Institut d’économie scientifique et de gestion (IESEG).
«Το γεωπολιτικό ρίσκο και, ειδικότερα, το ρίσκο που συνδέεται με την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, μπορεί να βαρύνει επί των οικονομικών προοπτικών», προειδοποιεί στον ετήσιο ισολογισμό της σήμερα η UniCredit.
«Οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες πιθανόν να προέλθουν από ένα εν δυνάμει ενεργειακό σοκ, κυρίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες, όπως η Γερμανία» και «από ενδεχόμενες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας.
Η Γερμανία απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στο εξωτερικό, επικαλούμενη το δικό της παρελθόν, μια στάση που υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Annalena Baerbock, την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί η παραπληροφόρηση υπέρ του Κρεμλίνου από το περασμένο φθινόπωρο.
«Η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου είναι αφιερώστε ή πάρτε το χρόνο που αρχίσαμε να βλέπουμε ξανά –όπως συνέβη την άνοιξη πέρυσι– εντεινόμενη ρητορική και πιο επιθετική ρητορική», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.