Δικαιούνται έξτρα αποζημίωση όσοι εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό εάν πάρουν τα 2.000 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η άμεση καταβολή αποζημίωσης δεν αποτρέπει από τη διεκδίκηση «χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη» και «για την αμέλεια και την παράνομη συμπεριφορά» της Αττικής Οδού. Ο Βασίλης Νουλέζας, ωστόσο, υποστηρίζει ότι όσοι «πολίτες εγκλωβίστηκαν με τη σφοδρή χιονοθύελλα», μπορούν να στραφούν και κατά του Ελληνικού Δημοσίου διότι υπάρχει συνυπαιτιότητα.
«Όποιος πολίτης εγκλωβίσθηκε εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στην “Αττική Οδό” θα λάβει 2.000€ ως αποζημίωση. Ποια είναι όμως σε ποιον ανήκει η “Αττική Οδός”, πού δεν διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία των οχημάτων, ώστε να αποτρέψει τον εγκλωβισμό τους; Πού δεν κατόρθωσε να απομακρύνει ασφαλείς χιλιάδες οδηγούς που κόλλησαν στο δίκτυο ευθύνης της;
Η “ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, που δεν μπόρεσε να απομακρύνει έγκαιρα τους εγκλωβισθέντες είναι η εταιρεία που ανέλαβε, μέσω σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο, τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου. Μέτοχοι της Εταιρείας Παραχώρησης είναι η “ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.” (που ανήκει στον Όμιλο |ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.”) και κατέχει ποσοστό 65,75%, η “ΑΒΑΞ Α.Ε.” που κατέχει ποσοστό 24,19%, η “ΕΤΕΘ Α.Ε.” (που ανήκει στον Όμιλο “ΑΒΑΞ Α.Ε.”) με ποσοστό 10,02% και η Γαλλική “EGIS PROJECTS S.A.” με 0,04%.
Σημειωτέων, ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προχώρησε στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη νέα παραχώρηση, μιας από τις σημαντικότερες οδικές υποδομές της χώρας, της “Αττικής Οδού”. Στο πλαίσιο υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της “Αττικής Οδού” για 25 έτη. Χάνει, λοιπόν, οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εγείροντας Αγωγή Αδικοπραξίας Αρθρ.914ΑΚ εναντίον της παραχωρησιούχου εταιρείας, αν δεν επιφυλαχθεί εγγράφως παντός άλλου νόμιμου δικαιώματος του.
Έχει αστική ευθύνη το Δημόσιο, όταν συνδέεται αιτιωδώς η ζημιογόνα πράξη με την επελθούσα βλάβη, η προσβολή δικαιώματος να αποζημιώσει, κατά Άρθρο 105 – 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα, οποιονδήποτε πολίτη οδηγό οχήματος εγκλωβίστηκε για την παράλειψη ή παράνομη πράξη του να διατηρήσει προσβάσιμο το εθνικό οδικό δίκτυο μετά από την πρωτοφανή κακοκαιρία.
Η αποζημίωση είναι πλήρης, καθώς αποκαθίσταται κάθε υλική ζημία και περιλαμβάνει τόσο τη θετική όσο και την αποθετική, ενώ ο ενάγων μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση και για ηθική βλάβη μόνο στο πρόσωπό του και όχι για τους άμεσα πληττόμενους συγγενείς του.
Επειδή, τέλος, στο άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα διαλαμβάνεται ότι: «Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος…..».
Περαιτέρω, στο άρθρο 932 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει εύλογη κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Αυτό ισχύει ιδίως για εκείνον που έπαθε προσβολή της υγείας, της τιμής ….».
Από τις διατάξεις αυτές συνάγεται ότι σε περίπτωση παράνομης πράξης ή παράλειψης ή υλικής ενέργειας οργάνων του Δημοσίου κατά την ενάσκηση της εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δικαστήριο, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, μπορεί να επιδικάσει στον ζημιωθέντα, ύστερα από αίτησή του, εύλογη, κατά την κρίση του, χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (βλ. ΣτΕ 1756/2014, 122/2011, 1249, 1229/2010, 2536/2008, 2559/2007 7μ.), αφού εκτιμήσει τα πραγματικά περιστατικά που θέτουν υπόψη του οι διάδικοι (βαθμό πταίσματος του υπόχρεου, είδος προσβολής, περιουσιακή και κοινωνική κατάσταση των μερών κ.λπ.), και με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής (ΣτΕ 1771/2012, 3586/2011, 473/2011). Το Δικαστήριο ουσίας έχει δικαιοδοσία να επιδικάσει εύλογη αποζημίωση», κατέθεσε ο Βασίλης Νουλέζας τις νομικές λεπτομέρειες για τους πολίτες που βίωσαν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και της ιδιωτικής εταιρείας.