Ραγδαίες παγκόσμιες εξελίξεις
«…Όλα τα γεγονότα με οδήγησαν σε μια απόφαση που έπρεπε να πάρω εδώ και καιρό: Την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ … Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχω την υποστήριξη του κόσμου στη Ρωσία γι’ αυτή την απόφαση», ήταν η κατάληξη του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος μάλιστα υπέγραψε αμέσως μετά τα διατάγματα της αναγνώρισης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουκάνσκ, παρουσία των ηγετών των δύο περιοχών και ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση να υποστηρίξει την υπογραφή συνθηκών συνεργασίας με τους αποσχισμένους από το Ντονμπάς.
Το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου:
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυγμένες αποσχισθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία ως κυρίαρχα έθνη, καθώς η στρατιωτική αντιπαράθεση σε όλη τη γραμμή επαφής συνεχίζει να κλιμακώνεται.
Μιλώντας στο πλαίσιο τηλεοπτικής ομιλίας του προς το έθνος, ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα, λέγοντας ότι «θεωρώ απαραίτητο να λάβω μια απόφαση που έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό για την άμεση αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ (DPR) και του Λουγκάνσκ ( LPR)».
Η κίνηση, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, ήταν άμεσο αποτέλεσμα της αποτυχίας των συμφωνιών του Μινσκ του 2014, που είχαν σχεδιαστεί για να βάλουν ένα τέλος στις μάχες.
«Δεν ενδιαφέρονται για ειρηνικές λύσεις – θέλουν να ξεκινήσουν το Blitzkreig», υποστήριξε αναφερόμενος στη Δύση και συμπλήρωσε: «Κάθε μέρα συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς. Η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.».
Όπως τόνισε ο Πούτιν, «είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε, πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου». Η Ρωσία, όμως, «στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
«Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους επιθετικούς πυραύλους», κατήγγειλε, προσθέτοντας πως «το ΝΑΤΟ έχει αγνοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Τα αιτήματα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας απορρίφθηκαν».
Εξάλλου, όπως πιστεύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία», υποστήριξε.
«Σε αυτό το πλαίσιο και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία μας και τις εθνικές μας αξίες. Αντιθέτως, η ουκρανική ηγεσία λέει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους. Πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»
Ταυτόχρονα, επέκρινε την Ουκρανία για «ακραίο εθνικισμό», «ναζισμό» και «ρωσοφοβία», επισημαίνοντας το κλείσιμο των ρωσόφωνων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τους νόμους που είπε ότι κάνουν διακρίσεις σε βάρος των Ρωσόφωνων.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο στέλνει σαμποτέρ για να στοχεύσει τις ρωσικές υποδομές και επιχειρεί «να σύρει ξένα κράτη σε σύγκρουση με τη χώρα μας». «Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», επέμεινε, θα σήμαιναν «άμεση απειλή επίθεσης κατά της χώρας μας».
«Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας κόσμου», είπε, τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «άνθρωποι με τους οποίους οι Ρώσοι έχουν δεσμούς αίματος και οικογενειακούς δεσμούς», καθώς είναι και φίλοι, γείτονες και συνάδελφοι.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι «η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, από την μπολσεβίκικη κομμουνιστική Ρωσία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Λένιν και οι υποστηρικτές του το έκαναν με ωμό τρόπο, αποξενώνοντας τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας. Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν εκεί δεν ρωτήθηκαν καθόλου».
Ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι από την πτώση της ΕΣΣΔ, το Κίεβο έχει γυρίσει την πλάτη του στον ρόλο του στη Σοβιετική Ένωση, γκρεμίζοντας αγάλματα κορυφαίων μαρξιστών. «Αν θέλετε αποκομμουνισμό, είμαστε χαρούμενοι με αυτό. Αλλά μην σταματήσετε στα μισά – είμαστε έτοιμοι να δείξουμε πώς μοιάζει πραγματικά η αποκομμουνοποίηση».