“Στόχος της όλης προσπάθειας να διωχθεί η ερευνητική δημοσιογραφία”
Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ολοκληρώνοντας την πολυήμερη απολογία του, με την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ελένη Μετσοβίτου να συμφωνούν και στο ότι δεν θα του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.
Σύμφωνα με το «Documento», ο κ. Βαξεβάνης, κατά τη σημερινή απολογία του, αναφέρθηκε αρχικά στην υπόθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, σημειώνοντας ότι είναι «πρωτοφανές να ποινικοποιείται το νόμιμο δικαίωμα του πολίτη να υποβάλλει μήνυση και να δημιουργούνται θεωρίες συνομωσίας πως δήθεν ο δημοσιογράφος είχε δόλο, επειδή από αυτή τη μήνυση η Τσατάνη τιμωρήθηκε πειθαρχικά».
Ο ίδιος κατέθεσε, επίσης, πληθώρα δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Παραπολιτικά» του δημοσιογράφου και εκδότη Γιάννη Κουρτάκη, στα οποία έχουν γίνει επικριτικά σχόλια για τις μεθοδεύσεις της Γεωργίας Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ γίνεται και λόγος για «δικαστικά πραξικοπήματα». Σύμφωνα πάντα με το «Documento», για πρώτη φορά σήμερα η ανακρίτρια υπέβαλλε ερωτήσεις στον κ. Βαξεβάνη και αναφερόμενη στην κατηγορία για δημοσιοποίηση κατάθεσης μάρτυρα για την υπόθεση Novartis, πριν αυτή δοθεί, ρώτησε «γιατί στις 2 Φεβρουαρίου του 2018 έχετε δημοσίευμα και στις 4 Φεβρουαρίου καταθέτει η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση».
Στημένη κατηγορία με ανύπαρκτη κατάθεση
Ο εκδότης και δημοσιογράφος απάντησε επιθετικά, λέγοντας πως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει και έχει «εφεύρει» η ίδια και ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πώς μία ανακρίτρια μπορεί να στήνει μία κατηγορία και να εμφανίζει μία ανύπαρκτη κατάθεση. Επίσης, ο κ. Βαξεβάνης τόνισε πως η δίωξη του είναι «πολιτική και ανοίγει μια επικίνδυνη μανιέρα που κάνει κακό στο κράτος Δικαίου και την ίδια τη Δημοκρατία, που κάθε φορά Δικαστές και δημοσιογράφοι θα κατηγορούνται για τη δουλειά τους και όλο αυτό θα βαφτίζεται Δικαιοσύνη».
Πρόσθεσε δε ότι στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να διωχθεί η ερευνητική δημοσιογραφία, η οποία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και εγγύηση του κράτους δικαίου.