Αφίξεις τουριστών στα επίπεδα του 2019 περιμένουν στο υπουργείο Τουρισμού, αλλά παράλληλα ποντάρουν και στην αύξηση της μέσης ατομικής δαπάνης, ώστε τα έσοδα να ξεπεράσουν ακόμα και εκείνα της χρονιάς που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της χώρας. Όπως αποκάλυψε στην τηλεοπτική «Vicky Pedia» η Σοφία Ζαχαράκη, το 2021, κάθε επισκέπτης ξόδευε πέρσι στη χώρα μας περίπου 700 ευρώ. Επίσης, η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, στα προγράμματα εκπαίδευσης, αλλά και στην αύξηση των κρουαζιερόπλοιων που πιάνουν στα ελληνικά λιμάνια. Πρώτα απ’ όλα, όμως, στάθηκε στο 1 εκατ. επισκέπτες της χώρας μας μέσα στον Μάιο.
«Για αυτό και τον Μάιο, φανταστείτε. Η αλήθεια είναι ότι είναι καλοί οι πρόδρομοι δείκτες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πολύ περισσότερες εταιρείες έχουν βάλει περισσότερες πτήσεις, μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη και φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχουμε αυξημένα ποσοστά στις αφίξεις. Βέβαια, το ΄19, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι μια χρονιά αναφοράς. Θα ακούτε πολλές φορές το 2019, γιατί ήταν μια χρονιά ρεκόρ. Θα κάνουμε προσπάθεια να προσεγγίσουμε. Θα είναι δύσκολο. Πιστεύω ότι κάποιες περιοχές μπορεί να το πετύχουν, να φτάσουν δηλαδή στα νούμερα του ΄19, σε άλλες σίγουρα θα είναι πιο μεγάλη πρόκληση. Μη ξεχνάμε ότι ο πόλεμος ήρθε την χειρότερη στιγμή. Τότε που πραγματικά είχαμε πολύ καλές προοπτικές στις προκρατήσεις. Πρέπει να σας πω ότι οι προκρατήσεις Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν παραπάνω από το 2019. Σε μια κρίσιμη στιγμή λοιπόν, ήρθε ο πόλεμος, η ενεργειακή και οικονομική κρίση. Και από εκεί και πέρα, δεν έχουμε σταματήσει λεπτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω για αυτό, μέρα με τη μέρα να παλεύουμε έτσι ώστε η Ελλάδα μας να ακούγεται παντού, να ισχυροποιεί την ταυτότητά της, όλη αυτή την έξωθεν καλή μαρτυρία που κέρδισε στην πανδημία το ΄20 και το ΄21 ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Να ισχυροποιηθεί και οικονομικά βεβαίως.
«Έτσι είναι. Αυτό που λέτε, είναι το κλειδί. Φανταστείτε ότι το 2020, μια πολύ κακή χρονιά για τον τουρισμό, καταποντίστηκε ο τουρισμός διεθνώς, γιατί δεν υπήρχε κινητικότητα. Στην αρχή υπήρχε ο προγραμματισμός, η πρόβλεψη, περίπου για 3,8 δισεκατομμύρια έσοδα. Τελικά φτάσαμε στα 4,2 δισεκατομμύρια. Στάθηκε όρθιος ο τουρισμός. Και βέβαια και η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει με τα έργα, με τα μέτρα τότε στήριξης, και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και το 2021, πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Και αυτό είναι μια κοινή επίτευξη, ένα κοινό επίτευγμα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Της κυβέρνησης εννοείτε.
«Όχι, όλων των Ελλήνων. Ένα κοινό επίτευγμα για κάθε Έλληνα, επιχειρηματία, εργαζόμενο, τουριστική επιχείρηση και όχι μόνο τουριστική επιχείρηση. Είναι το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, είναι το εστιατόριο, η ταβέρνα της γειτονιάς, είναι οποιαδήποτε υπηρεσία αυτή τη στιγμή δέχεται στο κατάστημα του ή στο κατάστημα της, ένα ξένο ή έναν Έλληνα ταξιδιώτη. 11 δισ. έσοδα. Φανταστείτε τι σημαντικό είναι αυτό για την οικονομία μιας χώρας η οποία έχει ταλανιστεί πολύ».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Και περιμένει να λύσει και τα προβλήματα από αυτήν, σωστά;
«Και περιμένει σίγουρα να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση μέσα από τον τουρισμό. Άρα παραμένουμε αισιόδοξοι, για να είμαστε συγκεκριμένοι και για τους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν. Παραμένουμε αισιόδοξοι, είναι καλά τα δείγματα, είναι θετικά και έχουμε και πραγματικά τα στοιχεία που μας δείχνουν ότι και ο Μάιος πήγε καλά. Ελπίζουμε για ακόμα καλύτερα στοιχεία Ιούνιο, Ιούλιο και βέβαια και μέχρι το τέλος της χρονιάς».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Το είπε πρόσφατα και ο Γιάννης Στουρνάρας ότι ο τουρισμός θα σώσει την Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση, κυρία Υπουργέ.
«Ναι, η αλήθεια είναι ότι βλέπει και η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα στοιχεία τα οποία έρχονται μήνα με τον μήνα, τους στόχους που επιτυγχάνουμε. Και βέβαια, ποιες αγορές στηρίζουν αυτή τη στιγμή την Ελλάδα περισσότερο. Έχουμε τα στοιχεία των απευθείας πτήσεων. Και θα δούμε και στο τέλος της χρονιάς και κάτι πολύ σημαντικό, κυρία Πολύζου. Την μέση δαπάνη. Έρχονται οι άνθρωποι που έρχονται, ταξιδεύουν οι Έλληνες, με την δυσκολία που θα έχουν φέτος οι οικογένειες με τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Πόσα λεφτά αφήνουν; Το 2021 πετύχαμε κάτι σημαντικό. 27% αύξηση στην μέση δαπάνη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οποίος έρχεται, χαλάει κατά μέσο όρο πάνω από 700€».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Το άτομο.
«Το άτομο. Αυτό ήταν 27% λιγότερο το 2019. Μακάρι να μην είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, να είναι ένα σταθερό φαινόμενο, το οποίο θα συνδυάζεται με αύξηση της ποιότητας που παρέχουμε στις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Εσείς, κυρία Ζαχαράκη, ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει για να αντιμετωπίσετε τώρα τις επιπτώσεις του πολέμου;
«Εμείς, ως Υπουργείο… Στο κομμάτι φαντάζομαι του τουρισμού και στο τι έχουμε κάνει σε όλη την Ελλάδα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Σωστά, σωστά. Αλλά και για τις δυσάρεστες εξελίξεις τώρα με την πανδημία στην Ασία. Και το ρωτώ αυτό, διότι και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, κυρία Υπουργέ, υπήρχε μεγάλο ποσοστό από τους επισκέπτες.
«Έχετε δίκιο, ότι και στις δυο αγορές… Για αρχή πρώτα από όλα, εμείς ήμασταν χώρα που υποδεχόμασταν όλους τους πολίτες. Και πράγματι, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα περιμένουμε να υποδεχτούμε και πάλι, είτε μετά το τέλος του πολέμου, το οποίο μας πληγώνει όλους, οι εικόνες μας πληγώνουν όλες. Αλλά μετά το τέλος του πολέμου, αλλά και μετά και το τέλος των κρουσμάτων κυρίως στην Κίνα, να μπορέσουμε να υποδεχτούμε πάλι τους πολύ σημαντικούς ταξιδιώτες και από εκεί. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, Ρωσία και Ουκρανία, κυρίως Ρωσία, είχε μειωμένους αριθμούς ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Περιμέναμε μια ανάκαμψη φέτος, αλλά δεν είχαμε τα παλιά νούμερα, το 2013-14».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Για ποιο λόγο λέτε να συμβαίνει αυτό;
«Θα σας πω. Αυτό επηρέασε σίγουρα η κατάσταση στην Κριμαία. Από το ΄14 και μετά, θα δείτε πολύ μεγάλη πτώση στην άφιξη των Ρώσων τουριστών και σε όμορες χώρες αλλά και σε κοντινές χώρες αλλά και στην δική μας. Πηγαίνουμε πάρα πολύ στην Τουρκία. Και βέβαια είδαμε αμέσως μετά, και τα τελευταία χρόνια, επειδή χρεοκόπησε ένα πολύ μεγάλο τουριστικό γραφείο, ελληνικών συμφερόντων, Ελλήνων στην Ρωσία, αυτό επηρέασε πάρα πολύ τις αφίξεις από την Ρωσία».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις, άρα και τον τουρισμό, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, κυρία Ζαχαράκη;
«Σίγουρα, αυτή τη στιγμή πιέζονται στους λογαριασμούς, όπως και κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση. Βλέπουμε ευτυχώς, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το φαινόμενο, να μετακυλύεται σε μεγάλο βαθμό το κόστος στον επισκέπτη. Σίγουρα, μπορεί να υπάρχουν κάποιες προσαρμογές τιμών, αλλά είναι διαχειρίσιμες. Και πολύ σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε ως κυβέρνηση, να στηρίζουμε την επιχείρηση, το νοικοκυριό…»
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Θα λάβει και άλλα μέτρα ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση;
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και μετά την ανακοίνωση των 4 δισ. θα φτάσουμε περίπου στα 3,8 στο τέλος της χρονιάς, ότι ήδη έχουμε πραγματικά εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τώρα τα περιθώρια. Έχετε μιλήσει ούτως ή άλλως και με τον Υπουργό Οικονομικών, κάνετε σπουδαίες συνεντεύξεις. Βλέπετε ότι ήδη σαν κυβέρνηση, με τα 43 δισ. για την πανδημία…».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Κάνετε ό,τι μπορείτε.
«Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Εμείς τι περιμένουμε; Όπως περιμένουν όλοι Ευρωπαίοι, να πάρει μια πρωτοβουλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Γιατί δεν παίρνει όμως; Δεν αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει;
«Νομίζω, το αντιλαμβάνεται γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Γιατί το κάθε κράτος-μέλος, οι εκπρόσωποι του, σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα, αλλά κυρίως οι λαοί, οι πολίτες είναι αυτοί που πιέζουν, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό έρχεται και χαρακτηρίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Ελπίζουμε λοιπόν, για να είμαστε και πάλι συγκεκριμένοι, ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα δοθεί μια κατευθυντήρια γραμμή για μέτρα, έτσι όπως έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της πανδημίας».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Αν δεν δοθεί όμως, κυρία Ζαχαράκη, θα μπορέσει να παρέμβει ας πούμε και να εισηγηθεί ο Πρωθυπουργός ή, η κυβέρνηση;
«Έχει ήδη παρέμβει. Η επιστολή εστάλη έγκαιρα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αρχές του ΄22 μετά από τον πόλεμο, όταν είχε αρχίσει να εκδηλώνεται όλο αυτό το φαινόμενο των πολλαπλών επιπτώσεων. Είχε ήδη πάρει πρωτοβουλία ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, το οποίο θυμίζω, κυρία Πολύζου, ότι το έχει κάνει και στην πανδημία. Πέρσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πήρε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Το να εισηγηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό. Και τότε έγινε μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Εγώ, γιατί το λέω αυτό; Γιατί η Ελλάδα μας, έχει ισχυροποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα της στο Εξωτερικό. Οι προτάσεις οι οποίες κάνουμε και το βλέπουμε όσοι συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα, όχι προς αποφυγή αυτή τη στιγμή, αλλά προς μίμηση σε πολλές περιστάσεις. Δεν λέω ότι είναι ιδανικές συνθήκες και δεν θέλω να εξωραΐζω ποτέ τις καταστάσεις. Όμως οφείλουμε να παρακολουθούμε με ψυχραιμία αυτά που γίνονται, να είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και αυτά που πετυχαίνουμε, και βέβαια, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να σταθούμε όρθιοι αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θεωρούμε λοιπόν, γιατί με ρωτούσατε κάτι πριν και το άφησα αναπάντητο, ότι ο τουρισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εμείς ως Υπουργείο, από την αρχή, όχι τώρα, το ΄22. Πρέπει να σας πω από τον Σεπτέμβριο του ΄21. Γίνονται οι απαραίτητες επαφές με όλες τις μεγάλες αγορές. Είμαστε παρούσες και παρόντες σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του Εξωτερικού, χέρι-χέρι μαζί με τον ΕΟΤ μας, μαζί με την Πρόεδρο, τη κυρία Γκερέκου, τον Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Φραγκάκη, και βέβαια το Υπουργείο μας, με τον Υπουργό μας τον Βασίλη τον Κικίλια, γιατί θέλουμε, όχι μόνο τις παραδοσιακές αγορές, που ήδη φέτος είναι πολύ… Θα τα συζητήσουμε φαντάζομαι και μετά, ποιες χώρες μας στηρίζουν ιδιαίτερα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ποιες, για παράδειγμα; Πείτε μας.
«Είναι σημαντικό ότι έχουμε υψηλότατες αφίξεις. Τον Μάιο, οι πρώτοι που ήρθαν ήταν οι Βρετανοί. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν περίπου 580.000. Μιλάω για τις απευθείας πτήσεις πάντα. Αμέσως μετά είναι οι Γερμανοί. Άρα Βρετανοί, Γερμανοί, μετά έρχονται οι Ιταλοί σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι Γάλλοι, που οφείλω να σας πω ότι είμαστε η νούμερο 1 επιλογή για τους Γάλλου, Ισραήλ. Βλέπουμε τις σκανδιναβικές χώρες να έρχονται σε πολύ μεγάλο, πολύ έντονο ρυθμό. Και βέβαια, μια αγορά που θα μας στηρίξει πάρα πού φέτος είναι οι Αμερικανοί. Ήδη τους βλέπετε στο κέντρο της πόλης. Έρχονται και για την κρουαζιέρα, αλλά και για τις διαφορετικές τουριστικές εμπειρίες. Και θα έρθουν…»
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Είδαμε πρόσφατα ένα κρουαζιερόπλοιο που έκρυψε την Μύκονο. Άρα έχουμε αυξήσεις στις κρουαζιέρες, κυρία Ζαχαράκη, σωστά;
«Πολύ. Θα σας δώσω τον αριθμό των Αμερικανών, και να σας πω κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία από τις κρουαζιέρες. Οι Αμερικανοί, αναμένεται να φτάσουν, μόνο για τις απευθείας πτήσεις μιλάω, δεν μιλάω για τις τράνσιτ, περίπου στις 500.000, δηλαδή μισό εκατομμύριο. Και ξέρετε τι σημαντικό είναι, γιατί έχουν πολύ υψηλή μέση δαπάνη. Για να έρθουν, έρχονται πολλές μέρες. Το προφίλ του Αμερικανού ταξιδιώτη, είναι συγκεκριμένο. Πολλές μέρες, υψηλή δαπάνη και του αρέσει να μαθαίνει πάρα πολύ καλά την περιοχή. Απολαμβάνει όλες τις εμπειρίες. Στις κρουαζιέρες, έχουμε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη. Έχουμε μια έκρηξη εσόδων από το ΄21 και μετά, σε μια δύσκολη χρονιά. Το ΄22 λοιπόν, έχουμε πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια, στα ελληνικά νερά. Και το πολύ σημαντικό, είναι το ότι το 60% αυτών των κρουαζιερόπλοιων, έρχονται home porting. Τι σημαίνει; Έρχονται οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε λιμάνι, στην Αθήνα, στον Πειραιά δηλαδή, στην Θεσσαλονίκη ή στο Λαύριο και σε άλλα λιμάνια, πατάνε στην περιοχή αυτή και από εκεί ξαναγυρίζουν στην χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει πάρα πολύ η μέση δαπάνη. 4 φορές πάνω. Από 100$, φτάνει 400$. Αυτό το λένε οι μελέτες. Και είναι πολύ σημαντικό επίσης, για τις πόλεις μας, για τα λιμάνια μας, να έχουν αυτού του είδους τη κινητικότητα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Κυρία Υπουργέ, υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό; Και αν ναι, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Διότι όλοι ζητάμε να μειωθεί η ανεργία.
«Ναι. Πράγματι, υπάρχει και είναι πολύ έντονο φαινόμενο. Θα το βρείτε παντού, δεν θα το βρείτε μόνο στην Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε συνέχεια, στις συσκέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Δεν μπορούμε να το λύσουμε;
«Θα σας πω. Τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να το λύσουμε μαγικά, για αρχή. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι θα πάρει ένα ραβδάκι και ξαφνικά θα λύσει όλα τα ζητήματα των αναγκών. Επίσης έχουμε και ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να επιτείνει το πρόβλημα. Έχουμε πάρα πολλές νέες τουριστικές επενδύσεις. Καινούργια ξενοδοχεία. Και θα δείτε ένα εντονότατο ενδιαφέρον για επενδύσεις και από το Εξωτερικό και από Έλληνες επενδυτές, στον τουρισμό. Η Ελλάδα μας, είναι από τους πρώτους προορισμούς αυτή τη στιγμή, επενδυτικοί προορισμοί. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση. Μια κατάσταση που προϋπήρχε, ανάγκες, στις επιχειρήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν και μια νέα κατάσταση νέων αναγκών. Έχει μετρηθεί το επίπεδο των ελλείψεων, περίπου 50.000. Και τώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε και πάλι για να είμαστε συγκεκριμένοι, είναι η συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Εργασίας. Αυστηρότατοι έλεγχοι, πρώτα από όλα κυρία Πολύζου στο θέμα της εργατικής νομοθεσίας. Να τηρείται η εργατική νομοθεσία. 2ον καλύτερο ταίριασμα, καλύτερο πάντρεμα, μεταξύ των αναγκών των ξενοδοχείων και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ. Και πρέπει τα ξενοδοχεία μας, να δηλώσουν τα κενά τους μέχρι 31/5, να δοθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να προσπαθήσουμε να παντρέψουμε ανάγκες με διαθέσιμες περιπτώσεις από το μητρώο των ανέργων. Και πραγματικά ελπίζουμε ότι όλο αυτό θα αποδώσει. Και βέβαια μακροπρόθεσμα, βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης. Έχω την ιδιαίτερη τιμή να έχω και την ευθύνη, την επίβλεψη αυτής. Έχει αρκετά ζητήματα. Προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και μάλιστα προβλέψαμε και 46.000.000 στο ταμείο ανάκαμψης για 3μηνιαία επιδοτούμενα σεμινάρια για ανέργους και εποχικά εργαζόμενους στο κομμάτι του τουρισμού».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ποια προγράμματα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει, κυρία Ζαχαράκη;
«Αυτά είναι… Θα ξεκινήσουν από τα ΄23. Τώρα αρχίζουμε και τα οργανώνουμε. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό επίπεδο για το επίπεδο σπουδών που θα παρέχουμε. Είναι προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και κτήσεις νέων δεξιοτήτων στο κομμάτι του τουρισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ψηφιοποίηση στις υπηρεσίες που ξέρετε ότι όλα γίνονται στο κινητό σε μεγάλο βαθμό. Οι πλατφόρμες, να τις γνωρίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος μπαίνει στον τουρισμό. Η βιωσιμότητα».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία.
«Σίγουρα, και οι πιο πεπειραμένοι μας υπάλληλοι. Το κομμάτι της βιωσιμότητας στον τουρισμό, που είναι πολύ σημαντικό. Να γίνουμε ένα βιώσιμος τουριστικός προορισμός. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά, όχι μόνο το τώρα. Το κομμάτι, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι η προσβασιμότητα. Πρέπει ο τουρισμός μας να είναι προσβάσιμος για όλους τους συμπολίτες μας, τα άτομα με αναπηρία, έτσι ώστε όλοι να έχουμε δικαίωμα στο κομμάτι της απόλαυσης που είναι η αναψυχή. Και οι λοιπές, πολύ επικαιροποιημένες ειδικότητες. Άρα, με τις σχετικές ενημερώσεις και το Υπουργείο Τουρισμού, από τις αρχές του ΄23, 5.000 άτομα σε 4 διαφορετικές περιόδους, θα έχουν την δυνατότητα με 3μηνίαια, επιδοτούμενα επαναλαμβάνω, επιχορηγούμενα σεμινάρια, να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον τουρισμό. Και βέβαια οι σχολές μας, που συνεχίζουν να λειτουργούν, ελπίζουμε και καλύτερα, από το 2022 και μετά».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Θα τρέξει και φέτος το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους Έλληνες, κυρία Ζαχαράκη; Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, διότι ο κόσμος νομίζω φέτος, το έχει ανάγκη από κάθε άλλη φορά.
«Πράγματι το έχει ανάγκη και είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε και απόψε εδώ. 1ον γιατί να σας ενημερώσω ότι το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, το οποίο έτρεξε τα τελευταία δυο χρόνια, είχε ξεκινήσει από το Υπουργείο μας, έδωσε την ευκαιρία σε πάνω από 200.000 συμπολίτες μας, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να γνωρίσουν καινούργια μέρη και να ενισχυθεί και η τοπική οικονομία, που είναι πολύ σημαντικό. Και ευτυχώς, μπορέσαμε να βρούμε 30.000.000. Δεν είναι εύκολο, είμαστε σε δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον. Και με την έγκριση του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχω την χαρά να επιβλέπω και το καινούργιο πρόγραμμα, το νέο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους. Θέλουμε να το κάνουμε πιο ευέλικτο. Θα είναι με άυλη κάρτα, θα είναι δηλαδή σαν το freedom pass, έτσι όπως το ξέρουν και οι συμπολίτες μας. Θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιούλιο, γιατί πρέπει να λύσουμε όλα τα διαδικαστικά. Και θέλουμε να μην έχει γραφειοκρατία για τον επιχειρηματία».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Το πιο σημαντικό αυτό, κυρία Ζαχαράκη.
«Αυτό. Να είναι εύκολο, να μπαίνεις στην πλατφόρμα, να παίρνεις την άυλη κάρτα σου. Το ποσό που αντιστοιχεί, θα είναι περίπου για 200.000 δικαιούχους, στο ποσό των 150€ μια διατακτική για να μπορεί να το αφαιρεί από το ποσό ή να το απολαμβάνει όλο. Νομίζω ότι θα βοηθήσει και αυτό πάρα πολύ φέτος τον τουρισμό τον εγχώριο. Και πραγματικά χαιρόμαστε που μαζί με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού που τρέχει, που θα τρέξει και από τον ΟΑΕΔ, θα δώσουμε κι εμείς αυτή την επιλογή στους συμπολίτες».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Κλείνοντας να πάμε, κυρία Ζαχαράκη και σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι γυναικοκτονίες. Πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Και το θέτω το ερώτημα σε εσάς, διότι έχετε μιλήσει και έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα αυτό και είστε γενικότερα πολύ ευαισθητοποιημένη.
«Είμαι ευαισθητοποιημένη πρώτα από όλα, είμαι και Πρέσβειρα ενός οργανισμού για την γυναικεία ενδυνάμωση. Αυτό είναι ένα κομμάτι όμως, που έχει να κάνει κυρίως με το αισθανόμαστε πιο δυνατές. Να καταλαβαίνουμε και να μπορούμε να χρησιμοποιήσομε την φωνή μας, σε όλα τα φόρα. Όχι, γιατί ξέρετε πιστεύω…Θεωρώ ότι είναι πεπαλαιωμένη η μάχη μεταξύ των φύλων. Δεν υφίσταται αυτό το πράγμα, εννοώ στην λογική μιας μάχης. Αντιθέτως, εγώ μιλάω για αξιοσύνη. Άξιες γυναίκες, οι οποίες ανεξάρτητα από το φύλο, μπορούν να έχουν εξαιρετικά καλές θέσεις».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Μπορεί οποιοσδήποτε να είναι άξιος, είτε είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα. Δεν πρέπει να τα διαχωρίζουμε ούτως ή άλλως.
«Ακριβώς. Ακριβώς αυτό. Και σας λέω ότι δεν μιλάω περί τα κλασσικής πολλές φορές αντιπαλότητες, δεν υπάρχει…».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ότι είμαι γυναίκα και υπερασπίζομαι την γυναίκα.
«Ακριβώς. Ή ότι αν μου δίνεται με ευκαιρία, απλά επειδή είμαι γυναίκα. Προσπαθώ κάθε μέρα να δικαιώνω τις επιλογές μου και όσους με επέλεξαν μέσα από τη δουλειά μου. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο δίνουμε και συνέχεια και στα νέα κορίτσια. Πάω όμως στην ερώτηση. Η ερώτηση έχει πάρα πολλούς πυλώνες. Θα πιάσω πρώτα από όλα το κομμάτι το νομικό, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι έχουμε πραγματικά ένα πολύ ισχυρό νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Ότι η χώρα μας, έχει ήδη επικαιροποιήσει και έχει ενσωματώσει την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, που έχει να κάνει με τα δικαιώματα των γυναικών. Και βέβαια, πάω και στο υπόλοιπο κομμάτι, στην πρόληψη. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το τι μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, ως προς την αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό, να σέβομαι την συμμαθήτρια και τον συμμαθητή μου, έτσι ώστε να φερόμαστε σε όλους με τον ίδιο τρόπο, με τα δικαιώματα, σεβόμενοι έτσι, το παιχνίδι, την τάξη, οτιδήποτε».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Ο όρος όμως, δεν θα έπρεπε κυρία Ζαχαράκη να μπει στον Ποινικό Κώδικα;
«Νομίζω ότι οι επικαιροποιήσεις ούτως ή άλλως, όλα αυτά τείνουν προς το να μπορούμε να επικαιροποιούμε συνέχεια τους όρους. Σημασία έχει, στην επικαιροποίηση, να έρθει και η ουσία πρώτα από όλα της καταδίκης. Η νομική κάλυψη, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Και αμέσως μετά βέβαια και η κάλυψη του θύματος. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι από εκεί και πέρα, όταν συμβεί στο κομμάτι της βίας, όχι στο κομμάτι της θλιβερής απώλειας, που κάθε απώλεια μας θλίβει, μας εξοργίζει σαν να είναι μέλος της οικογένειας μας, έτσι νιώθουμε, η καλύτερη μας φίλη. Στο κομμάτι σίγουρα σας λέω, όταν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, πριν φτάσουμε στα χειρότερα, να μπορέσει να έχει την καλύτερη πρόνοια από το κράτος. Ένα πέπλο προστασία, ένα δίκτυ προστασίας, το οποίο θα βοηθάει και την γυναίκα η οποία έχει υπάρξει θύμα, το θύμα θα έλεγα, αν έχει παιδιά, στο να μπορέσει να βρει εργασία. Και όλα αυτά βλέπω με πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση πρέπει να σας πω και από το αρμόδιο Υφυπουργεία και την αρμόδια Υφυπουργό, την Μαρία Συρεγγέλα, ότι γίνονται εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες στην στήριξη του θύματος, αλλά βέβαια και από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι νομικές πρόνοιες, για να υπάρχει και το κομμάτι το νομικό πλήρως καλυμμένο. Πάντως έχουμε να κάνουμε πολλά. Δεν υπάρχουν και σε αυτό το κομμάτι, σίγουρα, μαγικές λύσεις. Έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και νομίζω ότι πλέον η κοινωνία είναι ακόμα πιο έτοιμη στο να συζητήσει για αυτά τα θέματα. Πριν, στο παρελθόν θυμάστε, δεν τολμούσε να…».
Β. ΠΟΛΥΖΟΥ: Δεν τολμούσαν αλλά γινόντουσαν τα εγκλήματα, ούτως ή άλλως.
«Και βέβαια, γινόντουσαν…».