«Προσοχή και σεμνότητα», συνέστησε στην αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μιλάει για προστασία του δημοσίου συμφέροντος ως προς το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια.
Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης για την αναμόρφωση του ρόλου του ΤΧΣ, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, ιδίως για το σκέλος της πώλησης των μετοχών που διατηρεί το Δημόσιο στις τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι ο ν. 4346/2015 που ορίζει ότι η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης, μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πιο πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών από το Ταμείο ή την τρέχουσα τιμή αγοράς.
«Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι η εκτόξευση και διατήρηση των «κόκκινων» δανείων σε υψηλά επίπεδα και ποσοστά. Τα «κόκκινα» δάνεια -να υπενθυμίσω- ότι τα παραλάβαμε όσο και τα παραδώσαμε στο 43,5% του συνόλου των δανείων. Υπενθυμίζω για αυτούς που υποστηρίζουν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ότι αν ανατρέξουν στα Πρακτικά της Βουλής το 2015, ο αγαπητός κ. Τσακαλώτος και κ. Δραγασάκης λέγανε ότι η 3η, για εμάς αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση, ήταν αναγκαία γιατί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 δεν θα υπήρχαν «κόκκινα» δάνεια. Το θυμάστε ή να σας δώσω τα Πρακτικά;».
«Για εμάς», επέμεινε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «προστασία δημοσίου συμφέροντος είναι όταν σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια είναι στο 12,1%, από το ύψος το οποίο το παραλάβαμε και όταν δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήδη βρίσκονται κάτω από 10%».
Είμαστε ειλικρινείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει μείωση ιδιωτικού χρέους και για αυτό και πρέπει και κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τον μεγάλο όγκο του ιδιωτικού χρέους, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχεις ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα για να οδηγηθεί αυτό σε παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».
Αναφορικά με τη χορήγηση μεταβλητών αποδοχών στα ανώτατα διοικητικά στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν λάβει ενίσχυση από το ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «δεν μπορούν να χορηγηθούν, για όσο διάστημα εξελίσσεται σχέδιο αναδιάρθρωσης του πιστωτικού ιδρύματος και μέχρι ολοκληρώσεως αυτού. Δεν μπορούν να χορηγηθούν μεταβλητές αποδοχές για όσο διάστημα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άνω του 10% προς το σύνολο των δανείων».
Στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εφ’ όσον επιτύχουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους κάτω από το 10%, τότε, μετά το 2023, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης μεταβλητών αποδοχών αποκλειστικά και μόνο με τη μορφή μετοχών, είπε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η χορήγηση μεταβλητών αποδοχών σε στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων ρυθμίζεται αυστηρά από την τραπεζική νομοθεσία, την ευρωπαϊκή τραπεζική νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται και σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι νόμος του κράτους από το 2014.
Για τη Λάρκο
«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις…Oι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απέξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, απαντήσεις στα πυρά που δέχεται από την αντιπολίτευση, για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για την εταιρεία.
«Εργαζόμαστε για το σύνολο των εργαζομένων και επιδιώκουμε το καλύτερο, με πράξεις και όχι με λόγια», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Όχι μόνο δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, αλλά αντίθετα, θέλουμε να ενδυναμωθεί η ΛΑΡΚΟ και να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες, μελλοντικά, θέσεις απασχόλησης».
«Επίκειται άμεσα ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών των υποψηφίων επενδυτών και συνακόλουθα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαδικασίας κατακύρωσης στον πλειοδότη, που θα προκύψει στο πλαίσιο των δύο παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών, με βάση τη ρήτρα της εκατέρωθεν πλειοδοσίας, που διενεργούνται από την ειδική διαχείριση για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και από το ΤΑΙΠΕΔ, για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, λαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση των εργαζομένων, εξασφαλίζοντας για όλους τους εργαζόμενους εργασιακό μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή, τόσο για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και την εγκατάσταση του επενδυτή, αλλά και μετά την εγκατάστασή του, κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα και εξειδικεύονται δέσμες μέτρων για την εργασιακή τους προστασία.
«Εργαζόμαστε για να υπάρξει επενδυτής, ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις εκσυγχρονισμού. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να υπάρξει μια ανταγωνιστική, σε διεθνές επίπεδο, βιομηχανία, σημαντική τόσο για την βιομηχανία της ηλεκτροκίνησης, όσο και για πολλές άλλες βιομηχανίες και εφαρμογές. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στους εργαζόμενους, με σεβασμό στους κόπους και τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της μεταλλευτική και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λαμβάνονται πρόνοιες για το σύνολο των 1060 εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης και ετοιμότητας, όπως προβλέπεται μέσα στην τροπολογία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι με τις διατάξεις που εισάγονται σήμερα για ψήφιση:
– Προβλέπεται άμεση και εφάπαξ καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων απόλυσης, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού. «Άρα έχουμε δώσει 53 εκατομμύρια, συν 24 εκατομμύρια, για το σύνολο των εργαζομένων. Και αυτών που είναι συνταξιούχοι και δουλεύουν», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
– Δημιουργείται ασφαλής εργασιακή γέφυρα, με τη θέσπιση δυνατότητας σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων, από την ειδική διαχείριση για το σύνολο των εργαζομένων, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που επίσης θα καταβληθεί από το αποθεματικό του κρατικού Προϋπολογισμού.
– Ορίζονται μέτρα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας με ενεργοποίηση προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι εργαζόμενοι. Το υπουργείο Εργασίας είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ειδικές δράσεις και ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε ΟΤΑ. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δήμους για εργαζόμενους άνω των 55 ετών, έως την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για πλήρη σύνταξη και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 7 έτη. «Άρα αυτοί οι εργαζόμενοι, θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης, και θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι να βγουν στη σύνταξη, μέσα από ΟΤΑ», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Για τους εργαζόμενους κάτω των 55 ετών, που ενδεχομένως δεν προσληφθούν, προβλέπεται ενεργοποίηση δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, για τους απολυμένους εργαζόμενους, συμπλήρωσε.
– Προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, ακόμα και για το χρονικό διάστημα μετά την εγκατάσταση του επενδυτή.
Παρακολουθήστε τα video από την Ολομέλεια της Βουλής: