Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου επισκέφτηκε στις 25 Ιουλίου ο Τάσος Δημοσχάκης. Ο επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και βουλευτής Έβρου έκανε στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για την ασφάλεια, τη θωράκιση και την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής. Για τη συζήτηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τάσος Δημοσχάκης έγραψε άρθρο στην εφημερίδα tomanifesto.
Το πλήρες κείμενο του άρθρου που έγραψε ο στρατηγός ε.α.
«Η ανάπτυξη, η ασφάλεια και η θωράκιση του Ν. Έβρου αποτέλεσαν τους θεματικούς άξονες της συνάντησης που πραγματοποίησα την Δευτέρα (25/07) με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η θερμή υποδοχή του γνήσιου οικοδεσπότη υπογράμμισε για μία ακόμα αφορά το ενδιαφέρον του για την εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.
Σε γόνιμο κλίμα θέσαμε σειρά ζητημάτων που βρίσκονται στην κορυφή των κοινοβουλευτικών μου στοχεύσεων διαχρονικά και τα οποία θεωρώ ως θεμελιώδη για την αξιοποίηση των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων μας!
Σε διακεκριμένη προτεραιότητα στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλάβαμε τα Σημεία Εισόδου-Εξόδου Καστανιών & Κήπων, προτείνοντας την άμεση μελέτη-κατασκευή νέων πρωτοποριακών υποδομών, ταυτόχρονα & στα δυο Σημεία, μέσω ΣΔΙΤ, με επαρκές στελεχιακό δυναμικό και με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς στον ιδιωτικό τομέα όπου είναι εφικτό!
Η δημιουργία εκπαιδευτικών, εμπορικών & αγρο-κτηνοτροφικών Δομών στο Τρίγωνο Ορεστιάδας, με στόχο τη στήριξη αυτού παράλληλα & με την εξασφάλιση από τώρα νέας 60χρονης συμφωνίας με τη Βουλγαρία, παροχής υδάτινων όγκων από τα βουλγαρικά φράγματα για τα 220.000 στρέμματα της Ν. Ορεστιάδας…χαρακτηρίζεται προνοητική κίνηση!!
Επίσης συζητήσαμε για την προσεκτική επανεξέταση λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης στη Ορεστιάδα, με πολλαπλή χρήση, με την αναφορά ότι η τευτλοκαλλιέργεια συνεχίζει να είναι δυναμική, επιφέροντας εθνικά, οικονομικά & κοινωνικά οφέλη στον Β/Έβρο.
Τέλος, εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό το ζωτικό ζήτημα της μετεξέλιξης του νομού σε πεδίο εφαρμογής του δόγματος ολικής πολιτικής προστασίας για έκτακτες ανάγκες και σοβαρές κρίσεις (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά) σηματοδοτώντας την αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής ενόψει μάλιστα υλοποίησης της δέσμης των πολιτικών της Διακομματικής Επιτροπής..
Στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, παρουσία της Ηγεσίας της Πολιτικής Προστασίας (7/7) αλλά και μέσω της πρόσφατης κατάθεσης γραπτής ερώτησής μου, πρότεινα στον αρμόδιο υπουργό Χρ.Στυλιανίδη όπως εξελιχθεί ο Ν. Έβρου σε πρότυπο εφαρμογής του δόγματος “ολικής πολιτικής προστασίας” και των σχεδίων έκτακτης ανάγκης ΠΣΕΑ.
Ο Έβρος, αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό νομό της ΠΑΜ-Θ, συνορεύει με δύο ξένες χώρες, βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης διαθέτοντας την διασυνοριακή λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου καθώς και άλλες τρεις όμοιες εσωτερικές λεκάνες.
Έχει ως φυσικό σύνορο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία τον μεγαλύτερο ποταμό της Ν.Α. Ευρώπης, τον Έβρο, με τέσσερις παραποτάμους ένθεν και ένθεν αυτού, καθώς και δυο εθνικούς δρυμούς, το μοναδικό δέλτα Έβρου, καθώς και το “πολιορκημένο” δάσος της Δαδιάς Σουφλίου.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού και η γεωμορφολογία του αποτελούν αρχικά ευλογημένη φυσική ”προίκα”, παράλληλα όμως τον καθιστούν ευάλωτο, ειδικά λόγω του ποταμού Έβρου, σε επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, μικρής ή μεγάλης έκτασης ετησίως.
Επίσης η Αλεξανδρούπολη κι ο νομός Έβρου, χάρη στις τολμηρές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, μετεξελίσσονται σε επίκεντρο αναπτυξιακών, αμυντικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, ενεργειακών εξελίξεων και όχι μόνον, τόσο για τη χώρα όσο και για τη Ν/Α Ευρώπη.
Ο Ν. Έβρου, ως πυλώνας της χώρας, αποτελεί ιδανικό πεδίο πρότυπης εφαρμογής του δόγματος “ολικής πολιτικής προστασίας” και με την βήμα-βήμα υλοποίηση της πρόσφατης επικυρωθείσας αμυντικής συμφωνίας θα προσδώσουν ειρήνη και προσθετική επενδυτική αξία σε όσα δρομολογούνται στην περιοχή μας.
Η πρότυπη εφαρμογή του δόγματος “ολικής πολιτικής προστασίας” στον Έβρο, μαζί με την εφαρμογή του ενιαίου δόγματος Ασφάλειας και Άμυνας προστασίας των συνόρων μπορεί να δημιουργήσει “σχολή” στον τομέα πρόληψης κι αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και διαχείρισης κρίσεων!».