Την εξήγηση πώς συνδύασε την επαγγελματική ιδιότητα της δικηγόρου με αυτή της πολιτικού έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες «μάχιμη και μαχόμενη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η πρώην Πρόεδρος της βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε την αγάπη της για το δίκαιο και την πρόδηλη επιθυμία της να στέκεται στο πλευρό οποιοδήποτε βιώνει την αδικία.
«Αυτές τις μέρες συμπληρώνω 20 χρόνια δικηγορίας…
Δικηγορίας μάχιμης και μαχόμενης, όπως είχα ονειρευτεί τον εαυτό μου και τη ζωή μου.
20 χρόνια γεμάτα, με δικαστικές μάχες, με δύσκολες υποθέσεις, με σκληρή προετοιμασία, με υπεράσπιση των αδυνάτων, με συμπόρευση με απλούς ανθρώπους, με κινήματα πολιτών, συγκρούσεις με εξουσίες και μηχανισμούς, συνεργασίες με μαχόμενους συναδέλφους, αγωνία, χαρές, νίκες, ανατροπές, και ξανά προσπάθεια και ξανά μάχη…
Είμαι ευγνώμων που μέσα από τη δουλειά αυτή, που ορθά θεωρείται λειτούργημα, μπορώ να προσφέρω στους ανθρώπους τα εργαλεία και τη δυνατότητα να υπερασπίζονται το δίκιο τους, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αμύνονται απέναντι στην αδικία και την αυθαιρεσία, να χαμογελούν.
Είμαι ευγνώμων που μπορώ να προσφέρω τη συνδρομή μου σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικηγορία, η έμπρακτη νομική υποστήριξη της κοινωνίας και των ευάλωτων ανθρώπων και ομάδων χωρίς αντάλλαγμα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, είναι κατά τη γνώμη μου ένας τρόπος αντίστασης στην κρατική αναλγησία και παρανομία και την θεσμοθετημένη ανισότητα και αρνησιδικία. Ένας τρόπος να αποδίδει ο δικηγόρος το δικό του μερίδιο προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και στη δημοκρατία.
Ο δικηγόρος, αντίθετα με τα στερεότυπα που επικρατούν (και κακέκτυπα που ανθούν), δεν είναι ούτε «αθωωτής» ούτε «επαγγελματίας ψεύτης». Είναι εκείνος ο σύμμαχος που ο αδικημένος έχει ανάγκη. Είναι εκείνος ο συλλειτουργός που η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη, για να φωτίσει την αλήθεια και να υπερασπιστεί το δίκαιο. Η δικηγορία και η υπεράσπιση είναι συνυφασμένη με αρχές, αξίες, ηθική και με την προσήλωση στην αλήθεια, στο δίκαιο, στον άνθρωπο και στα θεμελιώδη, ιερά, υπέρτατα δικαιώματα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης. Στη ζωή, στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια, στη διαφορετικότητα, στην ασφάλεια, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην κοινωνική μέριμνα, στην οικογένεια, στην παιδική ηλικία, στη στέγη, στα βασικά αγαθά, στο περιβάλλον, στη διαφάνεια, στην ισότητα και την ίση πρόσβαση στις δομές και υπηρεσίες του κράτους…
Στην περίοδο που ζούμε, η Δικαιοσύνη είναι πολύτιμο αγαθό, εν ανεπαρκεία.
Είναι ταυτόχρονα εκείνος ο θεσμός που μπορεί αποφασιστικά να στηρίξει την κοινωνία στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως η περίοδος που ζούμε όλα τα τελευταία χρόνια.
Με ρωτούν πώς μπορώ να συνδυάζω τη δικηγορία με την πολιτική. Και τι είμαι από τα δύο, δικηγόρος ή πολιτικός;
Η απάντηση είναι αυτονόητη στο μυαλό μου: είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά το δίκαιο, που πιστεύει στην ισότητα και στα δικαιώματα των ανθρώπων, και δεν ανέχεται την αδικία. Αυτά που υπερασπίζομαι στη ζωή μου, τα υπερασπίζομαι με τις γνώσεις και τα εφόδιά μου στη δουλειά μου. Και τα ίδια πιστεύω ότι μπορώ να υπερασπιστώ, ακόμη πιο αποτελεσματικά, από θέση ευθύνης. Αυτό το στίγμα έδωσα και όσο ήμουν βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής, χωρίς να παρεκκλίνω ποτέ από εκείνα που υπερασπίζομαι, πιστεύω και πρεσβεύω
Εύχομαι πραγματικά η Δικαιοσύνη κάποτε να επικρατήσει στον κόσμο.
Εγώ θα συνεχίσω να παλεύω για αυτό», έγραψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές.