Απάντηση στη ρητορική της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα KΟΝΤΡΑNews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών στην αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ευθέως το ερώτημα: “αφού λένε για τον νόμο μας, γιατί δεν τον κατάργησαν μέσα στα τέσσερα χρόνια;”. Προφανώς επειδή το ασφαλιστικό σύστημα σώθηκε από εκείνη τη νομοθετική παρέμβαση.
Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, η ΝΔ φαίνεται πως προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Πώς το σχολιάζετε;
Μας ενδιαφέρει περισσότερο να κερδίσουμε στις εκλογές, παρά στις δημοσκοπήσεις. Θυμίζω ότι έχουμε ζητήσει και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και πρόσφατα, προεκλογικά, τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τα ευρήματα, σας θυμίζω επίσης ότι έχουμε καταγγείλει τις υπόγειες σχέσεις ορισμένων εταιριών με το βαθύ κράτος του κ. Μητσοτάκη. Πάντως, ακόμη και στις έρευνες των εταιριών που είναι αξιόπιστες, παγίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποεκπροσωπείται, για διάφορους δομικούς λόγους από τους οποίους ο σημαντικότερος είναι η αδυναμία των δημοσκόπων να ανιχνεύσουν την πολιτική συμπεριφορά των νέων, δημογραφική ομάδα που έχουμε καθαρή υπεροχή. Για το λόγο αυτό και στις εκλογές του 2019 μας έδιναν από 25% έως 27% και πήραμε 32%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ο «Αλέξης Τσίπρας θέλει τις ψήφους του Κασιδιάρη…»
Πρόκειται για αναίσχυντη δήλωση, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις υπόγειες διαδρομές ΝΔ και Χρυσής Αυγής και τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ των δύο χώρων, παραδοσιακής και άκρας δεξιάς. Ο κ. Μπαλτάκος που συνομιλούσε με τον κ. Κασιδιάρη ήταν Γενικός Γραμματέας της δικής μας κυβέρνησης ή της κυβέρνησης Σαμαρά; Ο κ. Βορίδης, τον οποίο ο δικτάτορας Παπαδόπουλος τοποθέτησε στην ηγεσία της νεολαίας της Εθνικής Παράταξης, του κόμματος που είχε συστήσει από τον Κορυδαλλό, και μάλιστα στη θέση του κ. Μιχαλολιάκου, σε ποιες κυβερνήσεις ήταν και είναι υπουργός; Και μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το μόνον κόμμα του οποίου στελέχη δεν κατέθεσαν ως μάρτυρες στις δίκες της Χρυσής Αυγής; Εμείς και όλη η αριστερά έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στο νεοφασισμό και στη Βουλή και στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κάνει για ακόμα μια φορά σημαία της τον «περίφημο νόμο Κατρούγκαλου». Τι απαντάτε;
Κατ’αρχάς το πρόδηλο και αυτονόητο, εάν ήταν πράγματι «έκτρωμα» ο νόμος γιατί τέσσερα χρόνια τώρα δεν τον καταργούσαν; Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμιση μας έσωσε το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο παραλάβαμε με πάνω από 1,5 δις ευρώ έλλειμμα, παρόλες τις δώδεκα μειώσεις συντάξεων που είχαν προηγηθεί. Εμείς το καταστήσαμε βιώσιμο, για να μπορούν να πάρουν σύνταξη και οι σημερινοί εργαζόμενοι. Παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δις ευρώ. Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας έγινε με βάση τις αρχές της ισονομίας (ένα ταμείο, ενιαίοι κανόνες) και της κοινωνικής δικαιοσύνης (εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης υπέρ των χαμηλόμισθων και όσων είχαν, λόγω ανεργίας, λίγα χρόνια εργασίας). Ακόμη και η προσωπική διαφορά, που έχει γίνει σημαία της κυβερνητικής προπαγάνδας, καθιερώθηκε για να προστατευτεί η κύρια σύνταξη από νέα περικοπή, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Και επειδή δεν πέρασε του ΔΝΤ και δεν κόπηκε η προσωπική διαφορά, μας κατηγορούσε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία με τις συντάξεις! Βέβαια, το ορθό τότε αυτό μέτρο, πρέπει να τροποποιηθεί, γιατί μολονότι δεν μειώθηκαν ονομαστικά οι συντάξεις όσων έχουν προσωπική διαφορά, έχασαν πρόσφατα λόγω του πληθωρισμού μεγάλο μέρος από την αγοραστική τους δύναμη. Η δέσμευση μας είναι ότι και αυτοί θα πάρουν την αύξηση του 7,5%, όπως και την 13η Σύνταξη και τα 2,5 δις των αναδρομικών, που τους έταξε αλλά τους γέλασε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι να περιμένουμε από τις τουρκικές εκλογές σε μία εβδομάδα και πώς μπορούν αυτές να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η αλληλεγγύη του λαού και της χώρας μας προς τον τουρκικό λαό άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για βελτίωση των σχέσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλαξε η πάγια αναθεωρητική τουρκική πολιτική. Αυτή συμμερίζεται το σύνολο του τουρκικού πολιτικού συστήματος, μάλιστα συχνά οι κεμαλιστές υπερακοντίζουν σε εθνικισμό τον Ερντογάν. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς θα οδηγήσει αυτομάτως σε βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αυτό που είναι αναγκαίο πάνω από όλα, είναι μια δική μας εθνική στρατηγική, που θα επαναπροσανατολίσει την Τουρκία στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από μια νέα ευρωτουρκική σχέση. Το 1999 παρήγαγε αποτελέσματα η «διπλωματία των σεισμών» γιατί υπηρέτησε ένα ευρύτερο σχέδιο ένταξης των διμερών σχέσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με τη συμφωνία του Ελσίνκι, παρά τις σκιές του τελευταίου να μην ξεκαθαρίζει ότι η προσφυγή στη Χάγη θα γίνει αποκλειστικά για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Εμείς προτείνουμε μια προσαρμοσμένη στο σήμερα ανάλογη στρατηγική, με έμφαση στην τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ, σε συνδυασμό με δικές μας πρωτοβουλίες, στραμμένες στο διάλογο.
ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αποκλείουν κάθε σενάριο συνεργασίας, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρωθυπουργό τον Τσίπρα… Μήπως η προοδευτική κυβέρνηση φαντάζει ανέφικτη;
Δεν είναι απλώς εφικτή, είναι αναγκαία. Είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ παραμένει εγκλωβισμένο στον επαναστατικό του απομονωτισμό και το ΜΕΡΑ25 διολισθαίνει σε ιδεοληπτικές εμμονές, θεωρώ όμως ότι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιηθεί, γιατί αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα, αν θέλουμε να φύγει από την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης και η δεξιά. Άλλωστε, τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο λαός με την ψήφο του. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, όπως είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, ποιος θα αμφισβητήσει στον Πρόεδρο του και στη βάση ποιου επιχειρήματος την υποχρέωση, όχι το δικαίωμα, να είναι αυτός πρωθυπουργός;
Γιατί ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Αττικής να επιλέξει τον Γιώργο Κατρούγκαλο;
Μολονότι είμαι πια στην ενεργή πολιτική κοντά δέκα χρόνια, δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου είμαι, αυτή είναι και παραμένει η βασική μου ιδιότητα. Εκτέθηκα στην πολιτική λόγω των ακραίων προκλήσεων που αντιμετώπιζε η χώρα την μνημονιακή περίοδο. Είχα λιγότερο από έξη μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν μου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετέχω στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, όταν μου ζήτησε ο Αλέξης να αναλάβω την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού και πάλι δεν δίστασα, μολονότι είχα πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών και των συνεπειών. Αν οι πολίτες του Βόρειου Τομέα εκτιμούν ότι εξακολουθεί να έχει η παρουσία μου στην πολιτική σκηνή κάποια χρησιμότητα, θα με ξαναψηφίσουν.