Ο δείκτης δημοσιεύθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα και διαπίστωσε ότι οι μισοί άνθρωποι σε 80 χώρες πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες, το 40% θεωρεί ότι οι άνδρες είναι ικανότερα στελέχη επιχειρήσεων.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν οδηγούν συμπερασματικά στο γεγονός ότι οι προκαταλήψεις κατά των γυναικών παραμένουν παγιωμένες εδώ και μια δεκαετία.
Τα στοιχεία, που προέκυψαν από δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017-2022, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση GSNI, που δημοσιεύθηκε το 2020 και αφορούσε δεδομένα από το 2005 έως το 2014.
Το μισθολογικό χάσμα αγγίζει το 39%
Οι προκαταλήψεις δημιουργούν εμπόδια στις γυναίκες στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και την εργασία, στερούν τα δικαιώματά τους και συντελούν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες και εξειδικευμένες από ποτέ, υπάρχει μισθολογικό χάσμα 39% με τους άνδρες, πρόσθεσαν.
«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό και εξηγεί γιατί ο κόσμος βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων μέχρι το 2030» δήλωσε η Anam Parvez, επικεφαλής έρευνας στην Oxfam GB. «Το 2021, μία στις πέντε γυναίκες παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 της χρόνια, 1,7 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα».
«Με τον σημερινό ρυθμό προόδου θα χρειαστούν 186 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά στη νομική προστασία. Εξηγεί επίσης γιατί, ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη θέσπιση νόμων που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών, οι κοινωνικές νόρμες εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένες».
Η Heidi Stöckl, καθηγήτρια με ειδίκευση στη βία λόγω φύλου στο Ludwig-Maximilians-University του Μονάχου, δήλωσε ότι «χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και ισχυρή δέσμευση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» για να ξεπεραστούν οι παγιωμένες προκαταλήψεις. Υπάρχουν όμως σημάδια προόδου, είπε, με την αύξηση των ποσοστών εκπαίδευσης σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές και την υψηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία.
«Έχουμε βιώσει μια σοβαρή αντίδραση και ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών, κυρίως στο Αφγανιστάν, αλλά και στον δυτικό κόσμο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ή στη Νότια Κορέα, όπου πρόσφατα εξελέγη ένας αντιφεμινιστής πρόεδρος», δήλωσε. «Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι, στην πλειονότητά του, το νεότερο τμήμα του πληθυσμού σαφώς δυσανασχετεί με αυτή την οπισθοδρόμηση και αγωνίζεται για μια κοινωνία ισότητας», πρόσθεσε.
Πηγή:Real.gr