Mέσα σε μια περίοδο όπου οι ισραηλινές σφαγές στη Γάζα κλιμακώνονται και η ευρύτερη περιοχή μυρίζει μπαρούτι, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατηγόρησε χθες ανοιχτά το Ισραήλ ότι χρηματοδότησε την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.
«Η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο Μπορέλ σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, όπου ο Ισπανός πολιτικός αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας.
Στην ομιλία του χθες, Παρασκευή, ο Μπορέλ τόνισε επίσης ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση.
«Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια», φέρεται να είπε ο Μπορέλ. Πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση πρέπει να «επιβληθεί από έξω».
Τα σχόλια του Μπορέλ έγιναν λίγες μέρες πριν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχωρήσουν σε σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και αραβικές χώρες. Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν τη Δευτέρα τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν μια ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών και χερσαία επίθεση εδώ και μήνες, και τις προοπτικές για μια μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Χαμάς τη Δευτέρα, με στόχο να πλήξουν τις πηγές χρηματοδότησης της μαχητικής ομάδας, ανέφεραν στο POLITICO τρεις διπλωμάτες της ΕΕ.
Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα — υπό τον όρο ότι η Χαμάς θα εξαρθρωθεί και όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν. Το ψήφισμα ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, απορρίπτοντας έτσι την ώθηση για ένα παλαιστινιακό κράτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.
Ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου επέτρεψε τη χρηματοδότηση της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της επιτρεπόμενης χρηματοδότησης από το Κατάρ στη Γάζα, έχουν γίνει στο παρελθόν από την ισραηλινή αντιπολίτευση καθώς και από αναλυτές και μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times.
Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί τέτοιους ισχυρισμούς στο παρελθόν.
«Το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε βαλίτσες με εκατομμύρια σε μετρητά από το Κατάρ να εισέλθουν στη Γάζα μέσω των περασμάτων του από το 2018, προκειμένου να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους ηγέτες της Χαμάς της Λωρίδας», αναφέρεται σε άρθρο στους Times of Israel στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της βίαιης επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι επέτρεψε στο Κατάρ να χρηματοδοτήσει τη Χαμάς για να χωρίσει τους Παλαιστίνιους σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Αλλά ο Ισραηλινός ηγέτης είπε το 2019 σε μια διάσκεψη του κόμματος Λικούντ: «Όποιος θέλει να αποτρέψει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους πρέπει να υποστηρίξει την ενίσχυση της Χαμάς».
Το σχέδιο 10 σημείων του Μπορέλ για το τέλος του πολέμου
Χθες διέρρευσε ένα έγγραφο με τον οδικό χάρτη δέκα σημείων που προτείνει ο Μπορέλ προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός και ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. προτείνει την δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με κεντρικό σημείο μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη.
Ο οδικός χάρτης για την ειρήνη όπως τον δημοσιεύει το Euronews:
- Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα “ζει πλάι-πλάι” με το Ισραήλ και στην “πλήρη εξομάλυνση” των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
- Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας “αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης” στη Χαμάς.
- Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει “το συντομότερο δυνατό” να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
- Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ “σχεδόν ταυτόχρονα” θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.
- Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το “αρχικό πλαίσιο” για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.
- Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει “όσο το δυνατόν πιο πρακτικά” τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.
- Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει “ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας” για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, “υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή”.
- Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης “σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή” κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ’ όλα αυτά.
- Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. “Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο”, αναφέρει το έγγραφο.
- Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.