Για την Ελβετία αναχώρησαν σήμερα 23 ανήλικοι πρόσφυγες προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για 18 αγόρια και πέντε κορίτσια, ηλικίας δέκα έως 17 ετών. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Μετά την άφιξή τους στην Ελβετία, οι ανήλικοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Με το πέρας των δύο εβδομάδων, θα μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό κέντρο αιτούντων άσυλο που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή όπου ζουν οι οικογένειές τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου οπότε και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια καντόνια.
Τα παιδιά συνόδευσαν στην αναχώρησή τους η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Όλαφ Κέλσεν. Η επανένωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, Μάριο Γκάτικερ.
Υπενθυμίζεται ότι στη διμερή αυτή ελληνοελβετική συμφωνία προβλέπεται και η παροχή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για προγράμματα βοήθειας προς τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου, ύψους 1.1 εκατ. ελβετικών φράγκων.
Ο κ. Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι “σταθερά και επίμονα υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα μετακίνησης ασυνόδευτων παιδιών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ευρώπης. Όπως σήμερα την Ελβετία, ευχαριστούμε και όλες τις άλλες χώρες που ανταποκρίνονται με έμπρακτη αλληλεγγύη στην προσπάθειά μας”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αξιοποιούμε τόσο το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης, όσο, επιπλέον, τις δυνατότητες που μας δίνει το πλαίσιο του Δουβλίνου. Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, σε συνεργασία με τα κράτη με τα οποία έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην μετακίνηση από την Ελλάδα επιπλέον 508 αιτούντων άσυλο».
Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των διαδικασιών μεταφοράς και επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους στην Ελβετία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και ειδικότερα η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συνεργάστηκαν με τη γενική γραμματεία Μετανάστευσης της Ελβετίας και την πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα.