Ούτε διαλυτικές τάσεις ούτε εν συνόλω αμφισβήτηση στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διακρίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας, χαρακτηρίζοντας αφοριστικές τις παραπάνω εκτιμήσεις, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, την επομένη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
«Όλη η κοινοβουλευτική ομάδα είναι 31 μέλη. Δεν άκουσα 31 μέλη εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, για να πάρω τα λεγόμενά σας. Άκουσα κάποιους; Βεβαίως. Και το συζητήσαμε και στο Πολιτικό Συμβούλιο σε 10ωρη συνεδρίαση. Χθες πάλι σε 10ωρη συνεδρίαση. Ακούγονται φωνές, ακούγονται επιχειρήματα. Ο πρόεδρος έκανε την αυτοκριτική του. Είπε, θα ήθελα να πάμε πολύ περισσότερο, προσπάθησα πολύ γι’ αυτό, κάναμε κάποια λάθη, θα τα διορθώσουμε. Εδώ είμαστε να ακούσουμε προτάσεις, να συζητήσουμε. Μίλησε για ανοιχτό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες, μίλησε για ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή όπου όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, τις απόψεις τους, τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, με αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπήρξε μια συζήτηση, κάποιες εσωτερικές αναταράξεις, ας το πούμε έτσι. Ο πρόεδρος ανταποκρίθηκε στη σχετική συζήτηση. Δήλωσε ότι ναι, να προχωρήσουμε, να πάμε σε μια εσωτερική διαδικασία, να κάνουμε ήδη την εκλογική αποτίμηση του αποτελέσματος και από εκεί και πέρα πράγματι, εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες, θέλουμε καθαρές λύσεις, καθαρές αποφάσεις χωρίς χάσιμο χρόνου. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει μπροστά» τόνισε ο κ. Γλαβίνας, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι μια αφορμή για περαιτέρω αναζωογόνηση.
Σε σχέση πάντως με τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα στα τηλεοπτικά πάνελ τη βραδιά των ευρωεκλογών που καταλόγιζαν ευθύνες στον κ. Ανδρουλάκη για τη μη επίτευξη του στόχου, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε πως «ήταν πρόωρο, ενδεχομένως και άκομψο αυτό το οποίο συνέβη, βιαστικό, την ημέρα των εκλογών, το ίδιο το βράδυ, με αρκετές φωνές αμφισβήτησης, ήδη πριν ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία αποτίμησης του αποτελέσματος, ήδη πριν μιλήσει αναλυτικά ο πρόεδρος και εξηγήσουμε τι συνέβη και τι δεν συνέβη, πού πήγαμε καλά, τι κάναμε πολύ καλά, τι δεν κάναμε καλύτερα, πού είναι το πρόβλημά μας, σε ποιες κοινωνικές ομάδες, σε ποιες περιοχές. Νομίζω αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό κάναμε σε δύο συνεδριάσεις μας. Ως εκ τούτου λοιπόν, δεν μπορώ να αναλύσω τις προθέσεις κάποιου, για ποιο λόγο αμφισβητήθηκε ο πρόεδρος. Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει διαφορετική άποψη. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι ήταν κάπως πρόωρο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία. Ο πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί με μεγάλη γενναιότητα νομίζω προχώρησε και σε αυτοκριτική. Από εκεί και πέρα όλα θα κριθούν. Όλοι κρινόμαστε, πολιτικές και πρόσωπα από τη βάση».
Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι ένας ευρύς πολιτικός διάλογος, ένας διάλογος ιδεών, ένας διάλογος θέσεων και «όχι μια πασαρέλα ονομάτων ή απλουστευτικά επιχειρήματα, να φύγει ο ένας, να μπει ο άλλος και το ΠΑΣΟΚ θα πάει παραπάνω».
Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αθηναίων για την ηγεσία του κόμματος και το κατά πόσο φανερώνει μια «αχαριστία» προς τον νυν πρόεδρο που στήριξε το πρόσωπό του για τον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Γλαβίνας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, λόγω και της θεσμικού του ρόλου.
«Ο κ. Δούκας είναι ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και έχει υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που κατάφερε και πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι στον τότε εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μπακογιάννη. Εγώ είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δούκας έχει δηλώσει, νομίζω είναι σαφές πια, την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ έκανε και χθες τη σχετική του εισήγηση στη διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής. Επιτρέψτε μου να μην μπω σε οποιοδήποτε σχόλιο. Ο κάθε υποψήφιος έχει την εκτίμησή μας, τον σεβασμό μας και προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι σε μια πολιτική διαδικασία».
Όσο αφορά στις ζυμώσεις που εντάθηκαν μετεκλογικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς και το κατά πόσο αυτές συνεχίζονται δεδομένων των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας επισήμανε πως η συζήτηση αυτή δεν αναπτύσσεται εν κενώ, καθώς υπάρχουν τα κόμματα. Ωστόσο, τόνισε πως η πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτη σε κάθε επίπεδο.
«Κοπιάσαμε πολύ για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο, κάτι που δεν ήταν ποτέ αυτονόητο. Ως εκ τούτου ξεκινάμε μια διαδικασία συζήτησης, ποτέ δεν αρνηθήκαμε. Ιστορικά το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν σε διάλογο με όμορες υγιείς πολιτικές δυνάμεις, ως επί το πλείστον της Αριστεράς. Και τώρα πράγματι κατανοούμε την ανάγκη ότι πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Ο ίδιος ο πρόεδρος και προεκλογικά φαντάζομαι και οι υπόλοιποι συνυποψήφιοι, όταν με το καλό δηλώσουν τις υποψηφιότητες τους, ήδη έχουν εκφράσει και αυτοί πως θέλουνε να μπουν σε μια διαδικασία να μεγαλώσουμε, να γίνουμε περισσότεροι. Η λεγόμενη διεύρυνση είναι μια διαδικασία η οποία μας αφορά. Η συζήτηση, η προεκλογική, θα έχει στο περιεχόμενό της σίγουρα και τα επόμενα βήματα, τον οδικό χάρτη, το πώς πιστεύει ο καθένας ή η καθεμιά το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοιου είδους διεύρυνση. Δεν μιλάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, δεν μιλάμε για συμφωνίες εξουσίας, ούτε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Μιλάμε για συζητήσεις, για συνεννοήσεις πάνω σε πολιτικό πλαίσιο» είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: ertnews.gr