Για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος διώχθηκαν 11 βουλευτές του μορφώματος Σπαρτιάτες. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε τη δίκη για τις 16 Ιουλίου, δηλαδή, την ερχόμενη Δευτέρα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, δρομολογήθηκαν εξελίξεις σε ακόμα ένα πολύ σημαντικό θέμα. Πρόκειται για τη μονταζιέρα που λειτούργησε το βράδυ του εγκλήματος στα Τέμπη, με τουλάχιστον 57 νεκρούς. Ήδη κλήθηκαν για κατάθεση οι πρώτοι υπάλληλοι του ΟΣΕ.
Από τις δύο υποθέσεις γεννάται ένα σοβαρό ερώτημα: σε τι διαφέρει η Νέα Δημοκρατία από τους Σπαρτιάτες από τη στιγμή που και τα δύο κόμματα εξαπάτησαν το εκλογικό σώμα; Η σημερινή κυβέρνηση πήγε στις εκλογές του 2023, τόσο στις 21 Μαΐου, όσο και στις 25 Ιουνίου με την κοινή γνώμη να αποδίδει το έγκλημα των Τεμπών στον σταθμάρχη επειδή εκεί την έστρεψε η διαρροή του μονταρισμένου υλικού.
Ο κόσμος πληροφορήθηκε για τη μονταζιέρα στις24 Μαρτίου 2024 από την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής». Χρειάστηκαν, δηλαδή, περίπου 13 μήνες για να μάθει η κοινή γνώμη ότι το ηχητικό που έκανε τον γύρο του διαδικτύου την 1η Μαρτίου 2023, ελάχιστες ώρες μετά το έγκλημα των Τεμπών, είχε μονταριστεί για να καταδείξει τον σταθμάρχη της Λάρισας ως τον βασικό υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων.
Είναι ή, δεν είναι αυτή εξαπάτηση του εκλογικού σώματος; Για φανταστείτε πώς θα αντιδρούσε η κοινωνία εάν γνώριζε εξ αρχής και με στοιχεία ότι είχε λειτουργήσει η μονταζιέρα για τα ηχητικά ντοκουμέντα, που υποτίθεται ότι δημοσίευσε το protothema.gr; Θα έδινε αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία ή, θα της έδειχνε την πόρτα εξόδου από τη διακυβέρνηση της χώρας;
Θα υποστηρίξει κάποιος, βέβαια, ότι το μονταρισμένο υλικό δεν δόθηκε από την κυβέρνηση. Ή, θα χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα ότι τάχα μου έπαιξε η ΕΡΤ την πληροφορία ότι η εμφανιζόμενη συνομιλία του σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό παρέπεμπε σε άλλο δρομολόγιο και όχι στο μοιραίο με τα 10άδες θύματα. Αλλά κι εδώ υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις: Πρώτα απ’ όλα, η διαρροή φαίνεται ότι έγινε από τον ΟΣΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι έρευνες των ανακριτικών αρχών. Ποιος τους διόρισε; Δεν είχε η κυβέρνηση έμμεση ή άμεση εμπλοκή με τον διορισμό των περισσοτέρων; Αλλά ας πάμε και παρακάτω. Γιατί δεν διέψευσαν άμεσα από την κυβέρνηση το ηχητικό; Δεν γνώριζαν ότι ήταν μονταρισμένο; Δεν είχαν ενδιαφερθεί για να μάθουν τι ακριβώς συνέβαινε με τη συνομιλία, στην οποία αποδόθηκε το έγκλημα;
Πολλά τα ερωτήματα. Αλλά ένα το συμπέρασμα. Αν εξαπάτησαν οι Σπαρτιάτες το εκλογικό σώμα επειδή κινούσε τα νήματά τους ο Ηλίας Κασιδιάρης, το ίδιο έπραξε και η Νέα Δημοκρατία με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσω ενός μονταρισμένου ηχητικού, το οποίο απέτρεψε την απόλυτη επίρριψη ευθυνών σε όσους με πράξεις τους ή, παραλείψεις τους προκάλεσαν το έγκλημα των Τεμπών.