Ηγετικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ προαλείφεται για την θέση του Συνηγόρου του Πολίτου. Πράγματι το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο να απομακρύνει από την θέση του, τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ανδρέα Ποττάκη.
Στην σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή αναμένεται να πέσει η αυλαία στην πολύχρονη θητεία του κ. Ποττάκη, ο οποίος όχι μόνο εξάντλησε την εξαετή θητεία του αλλά έμεινε και άλλα δύο χρόνια στην νευραλγική αυτή θέση.
Ο νέος εκλεκτός του Πρωθυπουργού είναι το ηγετικό στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Η εκλογή του δεν φαίνεται να κρύβει εκπλήξεις, αφού από τα 4/5 των ψήφων των μελών της Διασκέψεως των Προέδρων που απαιτούνταν έως πρότινος έχει περιορισθεί στα 3/5 και ήδη ασκούνται ισχυρές πιέσεις οι οποίες φθάνουν και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου να συναινέσουν και να συνταχθούν με την επιλογή του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Ποττάκης ήταν για το Μέγαρο Μαξίμου ένας «Συριζαίος». Τι και εάν εξελέγη τον Ιούλιο του 2016 με τις ψήφους σχεδόν όλων των κομμάτων υπερκαλύπτοντας την τότε συνταγματική απαίτηση για την στήριξη από τα 4/5 του οργάνου. Μόνο μια αρνητική ψήφος είχε βρεθεί στην κάλπη.
Ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συνταγματολόγος, κ. Ανδρέας Ποττάκης, δεν είχε τις πλέον αγαστές σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το ότι όμως τώρα επιλέγεται ένα μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, όργανο το οποίο συμβουλεύεται ο κ. Μητσοτάκης για θέμα εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο, δείχνει ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές δεν θέλει (ο Πρωθυπουργός) καμμία ετήσια έκθεση του Συνηγόρου να αμαυρώσει την εικόνα της Κυβερνήσεως.
Στην σημερινή Διάσκεψη, η Κυβέρνησις θα προσέλθει «διαβασμένη», καθώς συμφώνως προς πληροφορίες έχει βολιδοσκοπήσει τα μικρά κόμματα για το πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει αναβολή της Διασκέψεως ώστε να υπάρξει διαβούλευσις ως προς το πρόσωπο και να επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία.
Ο κ. Ποττάκης είχε δεχθεί πολλές φορές τα πυρά του Πρωθυπουργού στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου που τον έχει κατηγορήσει μεταξύ άλλων και «εκπρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός συνταγματολόγος είχε διορισθεί την προηγούμενη δεκαετία στην γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρέμεινε στην θέση επί Σαμαρά αλλά παραιτήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορεί να είναι καταξιωμένος στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να εκλέγεται πρόεδρος των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Πολίτου, οι θέσεις του όμως για τις υποκλοπές ενόχλησαν πολλούς.
Πέρα από αυτό όμως διετύπωσε και θέσεις για τις καταγγελίες επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο που παρεκκλίνουν της εθνικής γραμμής. Το ίδιο βεβαίως είχε πράξει και επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε προκαλέσει την μήνιν του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά. Επίσης και οι διάφορες τοποθετήσεις του για τα πόθεν έσχες πολιτικών και συγγενών τους δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2021 ο Πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος από τα επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης κατά την διάρκεια της πανδημίας και του lockdown είχε ανακοινώσει την ενίσχυση του Συνηγόρου με νέο βοηθό εντεταλμένο για την αστυνομική βία. Δηλαδή τοποθετήθηκε πρόσωπο δίπλα στον κ. Ποττάκη μέσα στην καρδιά του Συνηγόρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, που προτείνεται για την θέση του Συνηγόρου αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξεως του 1979. Σπούδασε νομικά στην Νομική Αθηνών και κοινωνιολογία στο London School of Economics και στο Yale University. Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοικήσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης, ως επισκέπτης καθηγητής και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως τακτικός καθηγητής.
Οι δημοσιεύσεις του αφορούν την δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, την δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημοσίας Διοικήσεως), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.
Πηγή: newsbreak.gr