Οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, προετοιμάζονται για τα αντίποινα του Ιράν, το οποίο απειλεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια πριν από δύο ημέρες στην Τεχεράνη.
Μία ακόμη δολοφονία, σε μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται στη Γάζα.
Ο αμερικανικός στρατός επανατοποθετείται και μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για να αμυνθεί έναντι μιας πιθανής επίθεσης στο Ισραήλ από το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την ανάπτυξη πρόσθετων αντιτορπιλικών και καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τόσο με επιθετικές όσο και αμυντικές δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων, καθώς το Πεντάγωνο λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση και της χερσαίας αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών θα αναπτυχθεί επίσης στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει την αμυντική αεροπορική υποστήριξη, είπε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την Πέμπτη, μίλησαν για τις στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ έναντι των απειλών του Ιράν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι όλων των απειλών, συμπεριλαμβανομένων των «τρομοκρατικών ομάδων πληρεξουσίων» Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σχεδόν 39.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν 10 μήνες, από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη βάναυση επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, μετά από επίθεση της Χαμάς.
Η επίθεση πυροδότησε αυξημένες περιφερειακές εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, με την τελευταία κλιμάκωση να έρχεται αυτή την εβδομάδα όταν ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράν.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να διέταξε επίθεση στο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια.
Μια εβδομάδα ερωτήσεων με πολύ λίγες απαντήσεις
Τι σημαίνει αυτό τώρα; Είναι το ερώτημα, κατά το ιρλανδικό RTE που έχει επαναληφθεί πολλές φορές αυτή την εβδομάδα σε σχέση με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις αφήνουν περιφερειακές κυβερνήσεις και ομάδες τόσο αβέβαιες όσο και την ευρύτερη διεθνής κοινότητα, για το πού πηγαίνει αυτή η κρίση τώρα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη πει πολλές φορές ότι δεν επιθυμεί να μαντέψει τι σημαίνουν μεμονωμένα γεγονότα για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, υπονοώντας ότι τέτοιες εικασίες θα ήταν ανόητες.
Αλλά αυτό για το οποίο ήταν ξεκάθαρος, είναι ότι η εκεχειρία είναι η μόνη ελπίδα αποκλιμάκωσης μιας κρίσης, που κατά καιρούς αυτή την εβδομάδα φαινόταν να κλιμακώνεται κάθε ώρα.
Ο θάνατος 12 νέων ανθρώπων σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στην αρχή της εβδομάδας, ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων που έφερε τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο.
Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ, απαντώντας με ένα χτύπημα στο προπύργιο της Νταχιγιέ στη νότια Βηρυτό που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, ανώτερο διοικητή της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Ακόμη και όταν αξιολογούνταν οι συνέπειες, η είδηση ότι ένα χτύπημα στην Τεχεράνη σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, προκάλεσε περισσότερο σοκ στην περιοχή και δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα.
Ένα από τα πρώτα ήταν «το Ισραήλ ήταν πίσω από τη δολοφονία;»
Σε αυτό, το Ισραήλ δεν έλεγε τίποτα με έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρνείται να σχολιάσει, αν και μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λέξη «εξουδετερώθηκε» γραμμένη σε μια φωτογραφία της Χανίγια υποδηλώνει ότι οι πολλοί παράγοντες σε όλη την περιοχή που κατηγορούν το Ισραήλ για τον θάνατο, μπορεί να είχαν δίκιο.
Δεδομένου ότι ο Χανίγια είχε εμπλακεί στις πολυμερείς συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται εδώ και μήνες, ένα από τα επόμενα ερωτήματα ήταν «εκτροχίασε ο θάνατός του την πιθανότητα ανακωχής;»
Το Κατάρ, ένας από τους βασικούς μεσολαβητές των διαπραγματεύσεων εκεχειρίας, έσπευσε να απαντήσει με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσει ένα δικό του ερώτημα.
«Οι πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στόχευση αμάχων στη Γάζα, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, μας οδηγεί στο ερώτημα, πώς μπορεί να πετύχει η διαμεσολάβηση όταν το ένα μέρος δολοφονεί τον διαπραγματευτή στην άλλη πλευρά;»
Η ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, στα μέσα Ιουλίου στη Γάζα – αν και ο θάνατος επιβεβαιώθηκε μόλις την Πέμπτη – προστέθηκε στην σωρεία ερωτημάτων σχετικά με το τι θα σήμαινε αυτό και τι μορφή θα έπαιρναν τα αντίποινα;
Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και το Ιράν έχουν ορκιστεί εκδίκηση καθώς το Ισραήλ υπόσχεται να είναι έτοιμο για οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να αναληφθεί εναντίον του. Η ανησυχία τώρα είναι πόσο μελετημένα θα είναι οποιαδήποτε αντίποινα.
Εάν πρόκειται για μια απάντηση που θα επιτρέπει στο Ισραήλ να μην αντιδράσει άμεσα, αλλά να συνεχίσει να αισθάνεται ενθουσιασμένο με την εξολόθρευση δύο βασικών στελεχών της Χαμάς αυτή την εβδομάδα, τότε μπορεί να είναι δυνατή κάποια αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το RTE, εάν οποιαδήποτε επίθεση εκδίκησης συνεπάγεται σημαντική απώλεια ζωών, καθώς οι «πληρεξούσιοι» του Ιράν προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν υποστεί ζημιά ή εκφοβισμό από την ικανότητα του Ισραήλ να σκοτώσει βασικά μέλη τους, τότε η περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται πιθανή, αν όχι αναπόφευκτη.
Πηγή: newsbreak.gr