Το αποτυχημένο αντιπύρ στη Ραπεντώσα οδήγησε την πυρκαγιά του Βαρνάβα σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια και Μελίσσια
Εγκληματικές οι ευθύνες των εμπνευστών της ριψοκίνδυνης επιχείρησης!
«Ρε, μ@λ@κ@, τι θα κάνουμε τώρα; Μας ξέφυγε η φωτιά», ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου για τη δυσάρεστη εξέλιξη που είχε η επιχείρηση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε το μεσημέρι της 11ης του ίδιου μήνα, δηλαδή περίπου 12 ώρες πριν από την έμπνευση να επιχειρήσουν την κατάσβεση μέσω… αντιπυρός στη Ραπεντώσα του Διονύσου. Εκεί στήθηκε η επιχείρηση για να σβήσει η φωτιά με… φωτιά. Όπως το λέει και το τραγούδι: Φωτιά με φωτιά!
Άλλο, όμως, ο Πάνος Κιάμος και άλλο ο… Γιάννης Κολοβός, επικεφαλής της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), που φέρεται να ήταν ο υπεύθυνος της επιχείρησης. Από τον γνωστό αοιδό, όμως, διαφέρει και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος φέρεται να είχε την εποπτεία του εγχειρήματος.
Καταστροφική επέλαση
Το σκεπτικό για όσα συνέβησαν στις 03.30 τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου ήταν απλό. Οι εμπλεκόμενοι θεώρησαν ότι μπορούσαν να σβήσουν τη φωτιά με αντιπύρ, δηλαδή με μια νέα εστία, η οποία θα κατευθυνόταν προς το βασικό μέτωπο, το οποίο άρχισε την καταστροφική επέλασή του από τον Βαρνάβα, θα απορροφούσε το οξυγόνο και θα έβαζε τέλος στον πύρινο εφιάλτη. Είναι μια τακτική που κάποιες φορές χρησιμοποιείται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε το 2020 με κοινή υπουργική απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπέγραψε ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς, και από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, που έφερε την… τζίφρα του τότε αλλά και νυν υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά. Μόνο που στο ΦΕΚ 3232, και συγκεκριμένα στο άρθρο 3, περιγράφονταν οι «Όροι εφαρμογής των μεθόδων του αντιπυρός και της κατάκαυσης». Ας δούμε τι ακριβώς αναφερόταν.
«Το αντιπύρ και η κατάκαυση εφαρμόζονται όταν πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι:
- Δεν δύναται να ελεγχθεί η πυρκαγιά με άλλα μέσα και συντρέχει επείγουσα ανάγκη αποτροπής κοινού κινδύνου για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον.
- Κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία η εφαρμογή της μεθόδου από τον Επικεφαλής του Συμβάντος στον τόπο της πυρκαγιάς και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 1.
- Διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή κατά περίπτωση επαρκών δυνάμεων υποστήριξης, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4».
Ήδη προκύπτει το πρώτο ερώτημα: Δεν μπορούσε να ελεγχθεί η πυρκαγιά με άλλα μέσα στις 03.30 τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου; Είναι εύλογη η απορία μετά απ’ όσα ακούσαμε και από τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια και από πολλά κυβερνητικά χείλη.
Πάμε, όμως, και στο άρθρο 4. Εκεί αποτυπώνεται η «Διαδικασία εφαρμογής των μεθόδων αντιπυρός και κατάκαυσης». Ας δούμε τα μέτρα που λαμβάνονται:
«1. Πριν την εφαρμογή του αντιπυρός/κατάκαυσης συντάσσεται από την Ομάδα Σχεδιασμού, εφόσον έχει συγκροτηθεί, ή από τον Επικεφαλής της ομάδας των Ε.ΜΟ.Δ.Ε., σε κάθε άλλη περίπτωση, το ‘‘Σχέδιο Εφαρμογής Αντιπυρός’’ (Σ.Ε.Α.) ή το Σχέδιο Εφαρμογής Κατάκαυσης (Σ.Ε.Κ.), κατά περίπτωση. Τα Σ.Ε.Α. και Σ.Ε.Κ. ακολουθούν το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι και συμπληρώνονται με βάση πληροφορίες και παρατηρήσεις Τεύχος B΄ 3232/23.06.2022 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 32019 που συλλέγονται στο πεδίο της επιχείρησης, με δυνατότητα λήψης πληροφοριών και από τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων (ΠΕ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Εν συνεχεία, και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του άρθρου 3, συντάσσεται από τον Επικεφαλής Καύσης των Ε.ΜΟ.Δ.Ε. το Δελτίο Τελικού Ελέγχου για την έναρξη του αντιπυρός/κατάκαυσης, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙ, το οποίο εγκρίνεται από τον Επικεφαλής Συμβάντος.
- Ο Επικεφαλής Συμβάντος, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του, ενημερώνει για την επικείμενη επιχείρηση, με κάθε πρόσφορο μέσο, τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου Δήμου, της οικείας Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, προς τον σκοπό συντονισμού και ενδεχόμενης συνδρομής τους.
- Ο Επικεφαλής του Συμβάντος διατάσσει τον Επικεφαλής Καύσης για την εφαρμογή αντιπυρός/κατάκαυσης, έχοντας συγκροτήσει τις Ομάδες Εφαρμογής αντιπυρός/κατάκαυσης.
- Μετά το πέρας της επιχείρησης, ο Επικεφαλής Συμβάντος υποβάλλει αναφορά με συνημμένα τα υποδείγματα των παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στον Συντονιστή Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
- Κατ’ εξαίρεση, όταν η εφαρμογή αντιπυρός/κατάκαυσης αποτελεί την τελευταία διαθέσιμη λύση (ύστατη καταφυγή – ultimum refugium) έκτακτης και επείγουσας ανάγκης, για την προστασία από άμεσο κίνδυνο ζωής πυροσβεστών ή/και πολιτών σε περιπτώσεις εγκλωβισμού, αδυναμίας διαφυγής από ταχέως κινούμενη πυρκαγιά, δεν εφαρμόζονται οι παρ. 1 και 2. Στην περίπτωση αυτή γνωστοποιείται η συνδρομή της έκτακτης ανάγκης στον τοπικό Επικεφαλής του Συμβάντος με κάθε πρόσφορο μέσο, ενώ κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος».
Άραγε είχαν ειδοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιοι δήμοι, ο δασάρχης; Είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις;
Οι πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι το εγχείρημα καταγράφηκε από drones, άρα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό. Οπότε είναι δουλειά του εισαγγελέα να το ζητήσει. Άραγε, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, σχεδιάζει να ασχοληθεί με το θέμα ή για εκείνη δεν υπάρχουν ειδήσεις τον Αύγουστο;
Εδώ, όμως, όχι μόνο υπάρχει είδηση, αλλά και μ@λ@κί@, όπως έλεγε και ένας από τους παρόντες. Κι αυτή έγινε επειδή δεν υπολόγισαν σωστά τον άνεμο και, αντί να κατευθυνθεί το αντιπύρ προς το αρχικό μέτωπο, τους ξέφυγε προς τα πίσω, με συνέπεια να φτάσει στον αστικό ιστό.
Πηγή: εφημερίδα ΜΠΑΜ