Στην εξειδίκευση των νέων (ημι)μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο για το «καυτό» ζήτημα της στέγασης προχώρησαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Τα νέα προγράμματα
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ» με στόχο να αποκτήσουν πρώτη κατοικία νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών.
Το νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για περίπου 20.000 δικαιούχους (το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) θα προβλέπει 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης Νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
50% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Τα πλεονεκτήματα θα είναι τα εξής χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά, διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (έως 50 ετών), διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο, για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007. Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.
Αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για άγαμους, έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί, έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί.
Δείτε την συνέντευξη τύπου:
Παράλληλα ανακοινώθηκε το «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» για τον Ιανουάριο του 2025 το οποίο προβλέπει 100% επιδότηση ενοικίου του τραπεζικού δανείου για όλους και αφορά πάνω από 20.000 δικαιούχους. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας ή δευτερεύουσας) και προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση.To ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 25.000 ευρώ.
Οι αλλαγές
Όσον αφορά στο Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» προβλέπονται αλλαγές, Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα, οικογενειακό φορολογητέο εισόδηµα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€, ακίνητο που πρέπει να είναι µέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως µισθωµένο θα προβλέπει επιδότηση για την πραγµατοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισηςεπί του ακινήτου τους, ύψους µέχρι 13.330 ευρώ. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 60% και θα ανέρχεται έως και τα 80.000 ευρώ.
Το έργο «Κοινωνική Αντιπαροχή» αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δηµοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου και εκµίσθωση διαµερισµάτων. Μέσω του προγράµµατος θα αξιοποιηθεί το δηµόσιο αποθεµατικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριµα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι µισθωτές θα επιλέγονται µε βάση προκαθορισµένα αντικειµενικά κοινωνικά κριτήρια. Θα επιτρέπεται και η υπογραφή συµβάσεων µίσθωσης µε δικαίωµα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).
Παράλληλα το πρόγραμμα «Κάλυψη» αφορά άτομα ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαµβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος.Το πρόγραµµα καλύπτει και δαπάνες επισκευών των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.
Σχετικά με την στέγαση και την εργασία για τους αστέγους προβλέπεται αύξηση του Π/Υ από 10 εκ. σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία & αναµένεται αύξηση του αριθµού των νοικοκυριών από 558 σε 700. Το έργο Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες οµάδες αφορά τη δηµιουργία και αξιοποίηση αποθέµατος κατοικιών για τις πλέον ευάλωτες οµάδες µε στόχο την αντιµετώπιση του αποκλεισµού τους.
Αναφορικά με την στέγαση των δηµοσίων υπαλλήλων ανακοινώθηκε πως έχουν καταγραφεί ακίνητα σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα (πχ ορεινές, ηµιορεινές, παραµεθόριες και νησιωτικές) για τη στέγαση κυρίως εκπαιδευτικών, ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, σωµάτων ασφαλείας και λοιπού εποχικού προσωπικού. Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν κίνητρα φορολογικά αλλά και η αύξηση του οικιστικού αποθέµατος σε συνεννόηση και συνέργεια µε τους Δήµους, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ.
Για το πρόγραμμα «Επίδοµα Φοιτητικής Στέγασης», σκοπός είναι η αύξηση επιδόματος φοιτητικής στέγης έως και 2.500 ευρώ. Το επίδοµα καταβάλλεται στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. που διαμένουν εκτός του νοµού της κυρίας κατοικίας τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.
Τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ. για την κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών, συνδέονται άμεσα µε το μέλλον των Πανεπιστημίων , µε την αναβάθμιση της έρευνας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διδασκόντων και φοιτητών, τη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.Το επίδοµα στεγαστικής συνδροµής χορηγείται σε άτοµα άνω των 67 ετών που είναι ανασφάλιστα και µισθώνουν κύρια κατοικία. Το ύψος του επιδόµατος ισούται µε το ποσό του συµφωνηθέντος µισθώµατος µε ανώτατο όριο το ποσό των 362 ευρώ.Δικαιούχοι είναι ανασφάλιστα άτοµα ή ζεύγος ανασφαλίστων, που έχουν συµπληρώσει το 67ο έτος.
Το ετήσιο φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόµενο ή φορολογούµενο, εισόδηµα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, για τα δε ανασφάλιστα ζεύγη το ποσό των 8.640 ευρώ. Δεν λαµβάνουν σύνταξη από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα της ηµεδαπής ή αλλοδαπής, µε εξαίρεση τη σύνταξη του ν. 1296/1982 (Α’128), και το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων.
Τέλος για το επίδοµα στέγασης προβλέπονται ειδικά εισοδηµατικά, περιουσιακά κριτήρια και κριτήρια διαµονής.
Πηγή: newsbreak.gr