Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, η Επικεφαλής Public Policy της Airbnb για τη Νότια Ευρώπη, Βαλεντίνα Ρέινο, προχώρησε στις εξής δήλωση πως «σε όλη την Ελλάδα, ένας τυπικός οικοδεσπότης στην Airbnb νοικιάζει ένα σπίτι για μόλις 24 διανυκτερεύσεις το χρόνο, ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο αναφέρουν ότι το επιπλέον εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα τους βοηθάει να συντηρούν τα σπίτια τους.
Αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες γειτονιές της Αθήνας – όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένη ή η διαθεσιμότητα σπιτιών σπάνια – και θέλουμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση σε στοχευμένες και αναλογικές λύσεις που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των οφελών της φιλοξενίας με τις ανάγκες αυτών των περιοχών».
Η Airbnb αναφέρει επίσης ότι συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τον Απρίλιο 2021 για την παροχή όλων των δεδομένων της από τις καταχωρήσεις στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ μέτρα και για τα καταλύματα τύπου Airbnb, που τίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να αντιμετωπιστει η στεγαστική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις νέες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για το Airbnb:
- Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.
- Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος. Πρόκειται για μέτρο που θεωρείται οτι θα δώσει κίνητρο στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
- Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Πρόκειται για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σε ποιες περιοχές της Αθήνας μπαίνει «φρένο»
Ανακοινώθηκε ότι μπαίνει «κόφτης» στα Airbnb με απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες περιοχές εφόσον διαπιστωθεί «κορεσμός».
Αρχικά να πούμε πως ο Δήμος Αθηναίων χωρίζεται σήμερα διοικητικά σε επτά διαμερίσματα τα οποία αριθμούνται σε 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο και 7ο. Οι νέες μισθώσεις απαγορεύτηκαν στο 1ο, 2ο και 3ο:
- Το 1ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει το κέντρο των Αθηνών με το λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο (Στάδιο-Ομόνοια-Πλάκα)Περιλαμβάνει τις περιοχές:Κουκάκι
Πλάκα
Κολωνάκι
Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι
Εξάρχεια
Ιλίσια
Νεάπολη - Το 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις συνοικίες από Νέο Κόσμο μέχρι Στάδιο.Περιλαμβάνει τις περιοχές:
Μετς
Νέος Κόσμος
Άγιος Αρτέμιος
Παγκράτι - Το 3ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, περιλαμβάνει τις ΝΔ. συνοικίες (Αστεροσκοπείου, Πετραλώνων, Μεταξουργείου και Θησείου).Περιλαμβάνει τις περιοχές:
Βοτανικός
Μεταξουργείο
Γκάζι
Πετράλωνα
Ρουφ
Θησείο
Να σημειωθεί πως όσοι επιλέξουν να αποσύρουν τα ακίνητα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ανοίξουν κλειστά ακίνητα και τα διαθέσουν σε μακροχρόνια μίσθωση, θα απαλλαγούν για τρία χρόνια από τον φόρο στα ενοίκια.
Τα Airbnb θα έρθουν αντιμέτωπα και και με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό το τέλος αυξάνεται (από Απρίλιο έως Οκτώβριο), αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Πηγή: newsbreak.gr