Με μεγάλη πλειοψηφία, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υιοθέτησαν την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για το Συνέδριο του κόμματος και τις εκλογές για την προεδρία. Συγκεκριμένα, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας έλαβε 112 ψήφους, η πρόταση της Θ. Τζακρη 62, ενώ η πρόταση του Π. Πολάκη 9 ψήφους. Υπήρξαν και 2 λευκά.
Οριστικά, λοιπόν, το έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως την 3η Νοεμβρίου, με αντικείμενο, την έγκριση των υποψηφιοτήτων αλλά και κειμένου πολιτικής απόφασης. Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου. Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στη 1 Δεκέμβρη.
«Πόθεν έσχες» για τους υποψήφιους και ένταση
Εξάλλου, με οριακή πλειοψηφία (με 87 ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά) υπερψηφίστηκε η πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη για δημοσιοποίηση των «Πόθεν έσχες» των υποψηφίων προέδρων.
Σημειώνεται ότι στην τοποθέτησή του, ο Χρ. Σπίρτζης «κάρφωσε» τον τέως πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε».
Η απόφαση της Κ.Ε. για το «Πόθεν Έσχες» προκάλεσε ένταση, καθώς οδήγησε ορισμένα μέλη της Κ.Ε. που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, να αποχωρήσουν από την αίθουσα, με αποδοκιμασίες.
Μάλιστα, η Νίνα Κασιμάτη κατήγγειλε «απόπειρα να χειραγωγηθεί» η εκλογή προέδρου, αλλά και των νέων οργάνων.
«Οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, θα καταθέτουν με την υποψηφιότητα τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις Αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν την αναγόρευση τους από το Συνέδριο» αναφέρει η πρόταση για το «Πόθεν έσχες». Αυτό σημαίνει πως στα έγγραφα για την έγκριση της υποψηφιότητας θα είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνεται και το «Πόθεν έσχες».
► Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση Θεοχαρόπουλου που ζητούσε να προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που είχε αναπτύξει ο Νίκος Παππάς να συζητηθούν και να προχωρήσουν καταστατικές αλλαγές στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο μειοψήφισε με ποσόστωση της τάξης του 60%-40%.
Επίσης, στη συνεδρίαση τέθηκε και ζήτημα για μη ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και ΚΕ (δηλαδή εκλογή σε διαφορετικές ημερομηνίες) από τον Δ. Χατζησωκράτη, σύμφωνα με κομματικές πηγές, και εφόσον την επαναφέρει θα συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, η οποία συνεδριάζει στις 5 Οκτωβρίου. Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε προβλέπει ταυτόχρονη εκλογή.
Οι ψηφοφορίες που τέθηκαν ήταν οι εξής:
- αν εγκρίνεται ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο σύμφωνα με την πρόταση της Π.Γ.
- αν θα είναι καταστατικός ή μη ο χαρακτήρας του έκτακτου Συνεδρίου
- αν θα προστεθεί στην απόφαση η καταδίκη των ζητημάτων αντικαταστατικής συμπεριφοράς, να υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων
- αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για την κατάθεση των πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων
- προτάσεις σχετικά με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και την Επιτροπή θέσεων
Οι διαφοροποιήσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. υπήρξαν διαφοροποιήσεις, τόσο για τα κριτήρια των υποψηφίων, όσο και για το χρονοδιάγραμμα: διαφοροποιήσεις που οδήγησαν στις σχετικές ψηφοφορίες.
Μεταξύ άλλων, ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε πρόταση επίσπευσης των διαδικασιών, ζητώντας διαρκές Συνέδριο –με τους ίδιους συνέδρους– στις 5 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 3 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης πρότεινε τα εξής:
- στις 29 Σεπτεμβρίου να κατατεθούν οι υποψηφιότητες (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)
- στις 5/ Οκτωβρίου να ξεκινήσει το διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων
- στις 3 Νοεμβρίου να γίνει η Α΄ ψηφοφορία για την προεδρία του κόμματος
- στις 10 Νοεμβρίου να διεξαχθεί (αν χρειαστεί) η Β΄ ψηφοφορία.
Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία η πρότασή της για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου (με δεύτερο γύρο στις 9 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί).
Ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε ως προϋπόθεση «οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος να καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το Πόθεν Έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».
«Καρφώνοντας» ξεκάθαρα την ηγεσία Κασσελάκη, ο Χρ. Σπίρτζης σχολίασε ότι «η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε».
Σε παρόμοιο τόνο και ο Γιάννης Μπουλέκος, που υπογράμμισε και αυτός την ανάγκη να κατατεθούν δημόσια τα πόθεν έσχες των υποψηφίων, ενώ επιτέθηκε σφοδρά στον Στ. Κασσελάκη για τις δηλώσεις του στην προηγούμενη Κ.Ε.
→ Πριν από την έναρξη των εργασιών έγινε γνωστό πως οι «87» επεδίωξαν να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, επικαλούμενοι τις αντικαταστατικές δηλώσεις του στην προηγούμενη ΚΕ. Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης διαρρέει πως είναι έτοιμος, τα επόμενα 24ωρα, να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.
Πηγή: efsyn.gr