Αποφασισμένη να μην αφήσει αναπάντητη την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν, εμφανίζεται συνολικά η ισραηλινή ηγεσία καθώς μετά της δηλώσεις Νετανιάχου ότι «όποιος μας επιτίθεται του επιτιθόμαστε», άρχισαν διάφορες διαρροές σε ισραηλινά μέσα σχετικά με τους πιθανούς στόχους.
Το Ισραήλ εμφανίζεται να μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα φέρεται να έχει σχετικές συνομιλίες και με τις ΗΠΑ- να στοχοθετήσει εγκαταστάσεις εντός του Ιράν που σχετίζονται με την παραγωγή, επεξεργασία και μεταφορά πετρελαίου. Οι διαρροές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει κύμα πανικού στην Τεχεράνη όπου πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν με βενζίνη για τα αυτοκίνητα τους και γενικότερα με καύσιμα για πάσα χρήση. Αντίστοιχα η ανησυχία αυτή αντανακλάται και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που ήδη είχε εκτοξευθεί μετά την επίθεση- απάντηση του Ιράν στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Σημαντική ανησυχία διεθνώς προκαλεί επίσης και ο άλλος πιθανός στόχος των ισραηλινών που είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στις οποίες κατά κύριο λόγο γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου. Το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες έχει βάλει στο στόχαστρο του το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Παρά τις δεσμεύσεις της ιρανικής ηγεσίας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της έχει σαν στόχο την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, το Ισραήλ εδώ και χρόνια προκρίνει την πλήρη διακοπή του προγράμματος ακόμα και με την χρήση βίας, ενώ ο Νετανιάχου ήταν και είναι πολέμιος της συμφωνίας που είχε κλείσει το Ιράν με πρωτοβουλία και της κυβέρνησης Ομπάμα που διασφάλιζε μεν την συνέχιση του προγράμματος αλλά επέβαλλε διεθνή έλεγχο.
Μεταξύ των πιθανών στόχων του Ισραήλ, όπως αυτοί διαρρέονται είναι συστήματα αεράμυνας του Ιράν, ραντάρ και άλλοι στρατιωτικοί στόχοι.
Πέρα από τις συζητήσεις όμως της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με το ποιοι θα είναι οι στόχοι της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Ιράν που φαίνεται ότι σχεδιάζεται, την απόφαση φαίνεται να στηρίζουν και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, αφού ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χέρτζι Χαλέβι ξεκαθάρισε πως ο στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση και ότι μπορεί «να φτάσει και να χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο στη Μέση Ανατολή».
Τη στιγμή το Ισραήλ εξετάζει τα παραπάνω σενάρια να στοχεύσει, δηλαδή, στις ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν, είτε αυτό αφορά τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ή ακόμη και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, η Τεχεράνη απειλεί πως θα καταστρέψει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε όλη την Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, οι Φρουροί της Επανάστασης εξαπολύουν απειλές πως αν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν αυτό θα απαντήσει με χτυπήματα ενάντια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αζερμπαϊτζάν, το Ομάν, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πηγή: documentonews.gr