Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2024/1385 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ’ οικείων βίας, που διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο προστατευτικό πλαίσιο για τις γυναίκες θύματα βίας.
Επίσης, εξέτασαν την επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας αλλά και τη διαδικασία και τις επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν την εφαρμογή του οριζόντιου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου «Risk tool», για την εκτίμηση και καταγραφή δεδομένων που αφορούν τον ίδιο τον δράστη, τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και τον κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου σε βάρος των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αλλά και συνολικά της βίας κατά των γυναικών.
Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο τροποποίησης της διάταξης που αφορά τη συνεπιμέλεια με στόχο να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το προστατευτικό πλαίσιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα τέκνα τους.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση κάθε μορφής βίας στην κοινωνία και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών. Γι’ αυτό και στον Νέο Ποινικό Κώδικα συμπεριέλαβε ειδικές διατάξεις, που αφορούν την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».
Από την πλευρά της, η κ. Παπακώστα σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε κάθε της μορφή, αλλά και ο αγώνας για την διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας αποτελούν μια διαρκή μάχη, την οποία πρέπει να δώσουμε συλλογικά». Τόνισε, δε, ότι «η σημερινή συνάντηση με τον κ. Φλωρίδη μού επιβεβαίωσε ότι μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις αλλά και την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε να δράσουμε ενωμένοι, με αποτελεσματικότητα, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα εκείνες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αναμορφώσουν το τοπίο των διακρίσεων και της βίας στη χώρα μας».
Πηγή: real.gr