Η Γερμανία απαιτεί από το Ισραήλ να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον αμάχων, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.
Όπως αναφέρει, το Βερολίνο επιμένει ότι δεν διέκοψε τις πωλήσεις, αλλά οι Γερμανοί ηγέτες μπλόκαραν τις εξαγωγές μέχρι να τους ανακοινωθεί ότι τα όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον πολιτικών στόχων.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενα δημοσιεύματα της Bild, του ίδιου εκδοτικού συγκροτήματος (Axel Springer) όπως το POLITICO.
Οι αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων εγκρίνονται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας που αποτελείται από ανώτερους υπουργούς. Η Bild ανέφερε ότι ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ – πολιτικοί των Πρασίνων που βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – δεν ενέκριναν τις εξαγωγές όπλων στο συμβούλιο εν αναμονή των διαβεβαιώσεων του Ισραήλ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα σε μια γενοκτονία.
«Οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ αφορούν τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. «Ο λόγος για τον οποίο ζητείται μια τέτοια δέσμευση είναι ότι ένα γερμανικό διοικητικό δικαστήριο θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση να θέσει τέρμα».
Σύμφωνα με τον νόμο της Γερμανίας για τον έλεγχο των πολεμικών όπλων, η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα παραδιδόμενα όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να πλήξουν πολιτικούς στόχους- έχουν ήδη κατατεθεί αρκετές αγωγές για να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων κατά της Γερμανίας.
«Αυτός ο κίνδυνος είναι δικαιολογημένος και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε το συγκεκριμένο άτομο.
Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα. Με την παράκτια λωρίδα σε ερείπια, το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 42.289.
Παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, οι εγκρίσεις πωλήσεων όπλων έπεσαν απότομα φέτος.
Από τον Ιανουάριο έως τις 21 Αυγούστου, μόνο 14,5 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές όπλων εγκρίθηκαν από τη Γερμανία- μόνο το 2% αυτών ήταν «πολεμικά όπλα», ενώ το 98% ήταν «άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός», όπως κράνη, προστατευτικά γιλέκα και εξοπλισμός επικοινωνιών.
Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει εξαγωγές πολεμικών όπλων προς το Ισραήλ από τον Μάρτιο.
Το 2023, οι γερμανικές εγκρίσεις εξαγωγών όπλων ανήλθαν σε 326,5 εκατ. ευρώ, 10 φορές περισσότερες από το προηγούμενο έτος. Μεγάλο μέρος αυτών εγκρίθηκε μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου.
Την Πέμπτη, ο Σολτς δήλωσε στους νομοθέτες της Μπούντεσταγκ ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σύντομα.
«Έχουμε προμηθεύσει όπλα και … έχουμε λάβει αποφάσεις εντός της κυβέρνησης που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω παραδόσεις στο εγγύς μέλλον», είπε.
Πριν από τα σχόλια του Σολτς, ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης έδωσε έναν διαφορετικό λόγο για την πτώση των πωλήσεων στο Ισραήλ, κατηγορώντας τις εμπλοκές που προκαλούνται από την επανεκπαίδευση της Bundeswehr (σ.σ. των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας) και το γεγονός ότι η Γερμανία στέλνει όπλα στην Ουκρανία– ο αξιωματούχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο όπλων.
Η επιφυλακτικότητα του Βερολίνου έρχεται μετά από μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν νομικές προκλήσεις σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, ή έλαβαν αποφάσεις να περιορίσουν τις αποστολές.
Σκεπτικισμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε Βρετανία και ΗΠΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκληση αυτή την Παρασκευή.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέστειλε ορισμένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις παραδόσεις ενός τύπου βαριάς βόμβας. Ωστόσο, και οι δύο χώρες βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο δήλωσαν ότι αναπτύσσουν ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ισραήλ, μαζί με δεκάδες στρατιώτες για να το χειριστούν.
Νωρίτερα φέτος, ολλανδικό δικαστήριο μπλόκαρε την εξαγωγή εξαρτημάτων για μαχητικά αεροσκάφη F-35 στο Ισραήλ, λόγω φόβων ότι τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνταν για να πλήξουν πολιτικούς στόχους.
Πηγή: Politico