Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε σοκαριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso για τη κολαστήριο των παιδιών ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη. Η εφημερίδα έφερε στο φως τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των περιθαλπόμενων στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος».
Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται ποινικές ευθύνες. Κατά πληροφορίες, τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της έκθεσης (κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση), της παράνομης βίας κατά ανηλίκων και αδύναμων προσώπων (κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση) και της παράβασης υγειονομικού κανονισμού.
Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία προς το ΤΑ Πυλαίας, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας θα εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπόμενων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να καταθέσουν γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες τους. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά την ίδια παραγγελία, ζητείται να διεξαχθεί υγειονομικός έλεγχος από αρμόδια επιτροπή στις εγκαταστάσεις της δομής, όπως επίσης να επισυναφθούν στη δικογραφία φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό δημοσίευμα.
Οι σοκαριστικές εικόνες που έφερε στο φως η «Espresso»
Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες φρίκης στο κρατικό Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Aγιος Δημήτριος», που έφερε στο φως η «Espresso», μία εβδομάδα μετά το αποκλειστικό ρεπορτάζ μας για τους δύο θανάτους μέσα στο κρατικό ίδρυμα το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε σύγχρονο «Νταχάου».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεκάδες τρόφιμοι ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης μέσα σε μουχλιασμένα κτίρια, δεμένοι με ιμάντες ή κλειδωμένοι σε κλουβιά! Πολλοί από αυτούς είναι γυμνοί και σκελετωμένοι από την αφαγία, με τη διοίκηση και το προσωπικό να ανέχονται και να υποθάλπουν αυτήν την κατάσταση εδώ και χρόνια. Το «απόστημα» έσπασε τον Νοέμβριο του 2021 με τον θάνατο του 21χρονου Πάρη έπειτα από ξυλοδαρμό του με φερόμενο ως δράστη έναν φροντιστή του ιδρύματος, ενώ ακολούθησε και δεύτερος θάνατος τροφίμου έναν μήνα αργότερα, πάλι ύστερα από ξυλοδαρμό.
Τότε διενεργήθηκε έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που διαπίστωσε στο πόρισμά της τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης δεκάδων τροφίμων, ανάμεσα στους οποίους και επτά παιδιά κάτω των 18 ετών. Ο τότε φροντιστής και η τότε διοίκηση του κέντρου αποθεραπείας παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα άρχισε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κατερίνης η δίκη του 58χρονου φροντιστή για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης για τον ξυλοδαρμό του 21χρονου Πάρη που εξέπνευσε έπειτα από μία ημέρα από αιμάτωμα στο κεφάλι, ενώ σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά 18 άτομα, υπάλληλοι και στελέχη του κέντρου, αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του ιδρύματος, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή.
Κι όμως η κατάσταση στο κολαστήριο όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσίευσε η «Espresso», οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και κάνουν τους πάντες να ανατριχιάσουν. Ακόμα και τα ζώα στους στάβλους έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Στην επιστολή του ο/η εργαζόμενος που έστειλε τις φωτογραφίες στην εφημερίδα, περιγράφει εκτενώς τη φρικιαστική κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα, όπου το προσωπικό είναι κάτω του 50% των αναγκών. Εξαιτίας της δραματικής έλλειψης προσωπικού, δεν υπάρχει φροντιστής να προσέχει στα διαμερίσματα τους τροφίμους ηλικιών από 6 έως και 70 ετών, που έχουν διαφορετικές ανάγκες, αναπηρίες και συμπεριφορές, καθώς κάποιοι από αυτούς επιδίδονται σε… ερωτικές πράξεις και… αυνανισμούς μπροστά στα παιδιά ΑμεΑ.
Χαρακτηριστικά είναι τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από το βιβλίο λογοδοσίας που εμπεριέχονται στο στικάκι που λάβαμε:
■ Στις 27-3-2024 στην πρωινή λογοδοσία δεν υπήρχε υπάλληλος για διαμέρισμα και με εντολή του υπευθύνου δεν έγιναν οι μεσημεριανές αλλαγές στις πάνες των τροφίμων. Απλά τους χορήγησαν φαγητό και φάρμακα.
■ Στις 4-6-2024 και στις 10-7-2024 επίσης δεν υπήρχε υπάλληλος σε διαμερίσματα. Αποτέλεσμα; Οι τρόφιμοι μένουν για ώρες στο έλεος του Θεού…
■ Στις 19.00 είναι το τελευταίο γεύμα. Τους αλλάζουν τις πάνες, τους χορηγούν τη φαρμακευτική αγωγή και τους κλειδώνουν μέσα στα δωμάτια από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις οκτώ το επόμενο πρωί. Ακόμα και όταν δεν είναι κλειδωμένοι στα δωμάτια, οι τρόφιμοι περιφέρονται σε ένα επίσης κλειδωμένο σαλόνι, χωρίς καμία δραστηριότητα.
Επίσης, υπό κανονικές συνθήκες όσοι τρόφιμοι φοράνε πάνα, πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα, όμως, όπως καταγγέλλει ο\η εργαζόμενος, στον «Αγιο Δημήτριο» λόγω έλλειψης προσωπικού τους κάνουν μπάνιο το πολύ δύο φορές την εβδομάδα. Αν και είναι επί ώρες λερωμένοι, τους καθαρίζουν μόνο τοπικά!
Οπως περιγράφει στην επιστολή κόλαφος προς την «Espresso», το πρώτο γεύμα των τροφίμων είναι δεκατρείς (!) ώρες μετά. Οι άνθρωποι αυτοί μένουν νηστικοί και χωρίς νερό για δεκατρείς ολόκληρες ώρες, δίχως κάποιον υπεύθυνο να φροντίσει τις ανάγκες τους, να καταλαγιάσει τους φόβους τους και να πράξει τα δέοντα για τη βιολογική τους ανάγκη. Σκελετωμένα κορμιά από την αφαγία, γυμνοί τρόφιμοι λερωμένοι επί ώρες με ξεραμένες ακαθαρσίες επάνω στο σώμα τους! Επίσης, λόγω της έλλειψης προσωπικού, για να σηκώσουν τα παιδιά από τα αμαξίδια σε καθημερινή βάση, οι φροντιστές ζητούν βοήθεια από άλλους τροφίμους.
Τι καταγγέλλει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων των παιδιών
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα επιβεβαιώνει στο σημερινό δημοσίευμα της Espresso, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων των παιδιών που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα «Αγιος Δημήτριος», Ολυμπία Κορδά. «Ολο το δημοσίευμα που βγάλατε, όλα είναι αλήθεια. Γίνονται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμείς, ως σωματείο, τα έχουμε καταγγείλει από τότε που έχουν γίνει και τα έχουμε στείλει στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στον εισαγγελέα, μέχρι και στο γραφείο του πρωθυπουργού» τονίζει σε δηλώσεις της στην «Espresso», ενώ φέρνει στο φως νέες καταγγελίες γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στην κρατική δομή.
«Εχω καταγγελίες από γονείς. Μου στέλνουν ότι το παιδί τους είναι μόνο του. Πρόσφατα, μου είπε μια μαμά ότι θα πάει να κάνει το οκτάωρο, γιατί δεν έχει προσωπικό. Κάποια άλλη μαμά πήρε το παιδί της από το ίδρυμα και το έχει στο σπίτι προς το παρόν, γιατί δεν έχει προσωπικό και φοβάται. Είχαν θέμα με το φαγητό. Μία φτάνει το φαγητό, μία δεν φτάνει. Δεν τα ταΐζουν όπως πρέπει τα παιδιά. Το παιδί αυτό θέλει υπομονή για να το ταΐσεις. Αν η υπάλληλος δεν έχει υπομονή να το ταΐσει, θα φάει δυο τρεις κουταλιές και τελείωσε. Αυτά τα θέματα συνέχεια τα καταγγέλλουμε και ρωτάμε. Απάντηση δεν παίρνουμε από κανέναν» συμπληρώνει, ζητώντας από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να διορίσουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Η υπόθεση του Πάρη
Στο μεταξύ, χθες επρόκειτο να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά 18 στελέχη και εργαζόμενοι για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο «Αγιος Δημήτριος» όταν έχασε τη ζωή του ο 21χρονος Πάρης, τον Νοέμβριο του 2021, έπειτα από ξυλοδαρμό του. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς του Πάρη, καθώς πριν από τον θάνατό του είχε διακομιστεί πολλές φορές στο νοσοκομείο με χτυπήματα. Οι εργαζόμενοι και τα πρώην στελέχη κατηγορούνται για σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, διά παραλείψεως κατά συρροή, επιτρέποντας να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες με διαρκείς τραυματισμούς του 21χρονου.
Η δίκη αναβλήθηκε για τις 5 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος του βασικού κατηγορουμένου, πρώην φροντιστή που κατηγορείται ότι χτύπησε τον άτυχο νέο στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει μία ημέρα αργότερα από αιμάτωμα. Ο πρώην φροντιστής είναι κατηγορούμενος και στο Κακουργιοδικείο Κατερίνης για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης. Εκεί, η δίκη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με καταθέσεις μαρτύρων και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ξέσπασε η μητέρα του Πάρη
Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για τις συνθήκες «Νταχάου» με σκελετωμένους τροφίμους από την αφαγία, άλλους που δένονται με ιμάντες και άλλους που μένουν κλειδωμένοι σε κλουβιά γυμνοί επί ώρες, λερωμένοι από τις ακαθαρσίες τους, ξέσπασε η μητέρα του Πάρη, Κατερίνα Τσακιράκη, μιλώντας στην «Espresso»: «Είμαι πολύ σοκαρισμένη. Δεν περίμενα μετά τον θάνατο του γιου μου να εξακολουθούν να συμβαίνουν ακόμα χειρότερα πράγματα για τη διαβίωση των παιδιών. Με λυπεί. Ντρέπομαι… Είμαι πάρα πολύ ταραγμένη. Νόμιζα ότι θα άλλαξε έστω κάτι. Δεν τους φόβισε ο θάνατος του Πάρη. Κινούνται ανενόχλητα, χωρίς κάποιον έλεγχο».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε επισκεφτεί το ίδρυμα τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν είχε δει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα δωμάτια, με τους μουχλιασμένους τοίχους, τους ιμάντες δεσίματος και τα κλουβιά της ντροπής. «Είδε αυτά που “έπρεπε” να δει, όχι όλα. Θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι χωρίς προειδοποίηση, για να υπάρχει ο φόβος, για να γίνεται σωστή φροντίδα των παιδιών και να μην υπάρχουν κλειστές πόρτες που δεν ανοίγουν, αυτές που έχουν τα κλουβιά. Επρεπε να τα έχει δει η υπουργός. Να μη φτάσουμε μέχρι εδώ, γιατί κάθε μέρα, κάθε βράδυ βασανίζονται ψυχές ανυπεράσπιστες, και εμείς όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι» τονίζει η μητέρα του Πάρη, η οποία συμπληρώνει ως προς τις ευθύνες των υπευθύνων του ιδρύματος: «Φυσικά και γνώριζαν. Εμείς δεν γνωρίζαμε. Κακώς κρύβανε από εμάς τους γονείς, που πηγαίναμε επισκεπτήρια, να δούμε κάτι τέτοιο. Αυτοί, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι το ήξεραν. Είμαι σίγουρη ότι το ήξεραν. Είναι ο χώρος εργασίας τους».
Ο αδερφός του Πάρη, Γιάννης, έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ελπίζει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τον χαμό του. «Πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα δικάσει επιτέλους, ύστερα από τρία χρόνια, τον άνθρωπο ο οποίος σκότωσε τον αδερφό μου – και η κοινή λογική το λέει αυτό. Μακάρι να σαπίσει στη φυλακή». Ως προς τους υπόλοιπους κατηγορουμένους που ήταν χθες στο δικαστήριο, ο αδερφός του άτυχου 21χρονου σημείωσε: «Δεν τους είδα και πολύ συγκινημένους για το δικαστήριο. Νομίζω ότι αλληλοκαλύπτονται και για πολλά άλλα πράγματα στο ίδρυμα, γιατί ξαφνικά εμφανίζονται φωτογραφίες με παιδάκια και με ενήλικες τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση, και σίγουρα δεν πήγαν σε αυτή την κατάσταση αυτά τα παιδιά. Ελπίζω να δικαιωθούν, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό το ίδρυμα, επιτέλους, ή οπουδήποτε αλλού. Να είναι καλύτερα για αυτούς».
Τι απαντάει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Από την πλευρά του το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει:
«- Στο Παράρτημα του Κέντρου «Άγιος Δημήτριος» (ΠΑΑΠΑΘ) περιθάλπονται και φροντίζονται με αγάπη και σεβασμό, συνολικά 78 άτομα ηλικίας 8 έως 62 ετών, 7 εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.
– Σε όλους τους περιθαλπόμενους παρέχεται καθημερινά φαγητό που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος Χ.Π.Θ. «Άγιος Παντελεήμων», σύμφωνα με διατροφολόγιο που έχει συνταχθεί μετά από συνεργασία του Υπεύθυνου σίτισης και του ιατρού. Είναι απολύτως ψευδές ότι υπάρχει περιθαλπόμενος στο Κέντρο, ο οποίος υποσιτίζεται.
– Η φωτογραφία του ανήλικου παιδιού που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα αφενός δεν είναι πρόσφατη, αλλά κυρίως το απεικονίζει έπειτα από τη νοσηλεία για ένα μήνα στο νοσοκομείο λόγω προβλήματος στη νηστιδοστομία (μέθοδος παρεντερικής διατροφής) που προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους.
Το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το οποίο επιβάλλει η σίτισή του να πραγματοποιείται παρεντερικά με υπερθερμιδικά ειδικά γάλατα, τα οποία ανελλιπώς προμηθεύεται ο φορέας με ειδική σύμβαση. Σταδιακά μετά το εξιτήριο, η κλινική του εικόνα αποκαταστάθηκε πλήρως. Το επίπεδο της φροντίδας του παιδιού, πιστοποιεί δήλωση της μητέρας που είναι στη διάθεση σας, με την οποία εκφράζει και τη λύπη της για την εργαλειοποίηση του παιδιού της.
Η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών και ειδικά Ατόμων με Αναπηρία, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια τους. Καλούμε και παρακαλούμε κάθε υπεύθυνο, να μην θυσιάζει τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας, στο βωμό της δημιουργίας ψευδών και παραπλανητικών εντυπώσεων.
– Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο 2021, η εκδίκαση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο.
Πάντως, δεν είναι αλήθεια ότι έχει υπάρξει άλλο ανάλογο περιστατικό και διευκρινίζεται ότι ο περιθαλπόμενος που κατέληξε τον Ιανουάριο του 2022 αντιμετώπιζε άλλης φύσεως προβλήματα και ουδέποτε καταγγέλθηκε από κανέναν ότι είχε επεισόδιο με εργαζόμενο. Τόσο ευαίσθητα θέματα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή.
– Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιθαλπόμενοι καθηλωμένοι με χρήση μηχανικών μέτρων όπως ιμάντες, πλην ενός για τον οποίο πραγματοποιείται προσωρινή καθήλωση με εντολή ιατρού και για λόγους ασφάλειας του ιδίου, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερο και σύμφωνο το οικογενειακό του περιβάλλον. Η φωτογραφία του ιμάντα με λουκέτο δεν προέρχεται από τον δικό μας φορέα.
– Επιπλέον, δεν υπάρχουν άνθρωποι που καθηλώνονται σε αμαξίδια.
– Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ιατρών το 2022, κατά την οποία εξετάστηκαν 24 περιθαλπόμενοι στο σύνολο για τους οποίους δεν προέκυψαν ευρήματα παραμέλησης αλλά αντίθετα η υγιεινή τους, η υγιεινή των χώρων διαβίωσης τους, η διατροφή τους, η ένδυση τους και η ασφάλεια των χώρων διαβίωσης τους ανταποκρινόταν πλήρως τρόπο στις συνθήκες περίθαλψης που χρειάζονται.
– Η αποκομμένη πληροφορία που μεταφέρεται στο δημοσίευμα, μέσα από φωτογραφίες της λογοδοσίας, σχετικά με δήθεν αμέλεια φροντίδας είναι παραπλανητική. Οι προβλεπόμενες ενέργειες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας πραγματοποιήθηκαν επαρκώς από την επόμενη βάρδια που ανέλαβε στις 14:20 μ.μ. Γενικότερα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ποτέ να μην μένουν διαμερίσματα χωρίς φροντίδα και επίβλεψη.
– Όσο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΑΠΑΘ «Άγιος Δημήτριος», η διοίκηση προσπαθεί με κάθε μέσο που διαθέτει να βελτιώσει την κατάστασή τους, δεδομένου ότι είναι παλιές και χρήζουν πολλαπλών συντηρήσεων. Έχει ζητηθεί και εγκριθεί η επιχορήγηση από το Υπουργείο για τη διαμόρφωση 2 χώρων, ύψους 60.000€.
– Η περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού αποτελεί προτεραιότητα μας και βρισκόμαστε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο ανταποκρίνεται σε κάθε ανάγκη και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο παράρτημα του «Αγίου Δημητρίου» σήμερα απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας, 8 ιατροί (2 παθολόγοι, 1 ορθοπεδικός, 1 νευρολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 ψυχίατρος, 1 παιδίατρος), οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι και παρακολουθούν εβδομαδιαίως τους περιθαλπόμενους και τηρείται βιβλίο παρουσίας ιατρών. Επίσης, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του προσωπικού Covid έως 31.12.2024.
– Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενέκρινε για τις ανάγκες του Φορέα επιχορήγηση ύψους περίπου 4.360.000 για το έτος 2024 και 5.000.000 για το έτος 2025, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 2.681.000 το 2023 και 1.560.000 το 2022. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επιχορήγηση έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κατανοώντας τις ανάγκες του φορέα.
Δεν λέμε πως όλα είναι τέλεια, ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Όμως, εργαζόμενοι και διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και των δομών του, καταβάλουμε καθημερινά υπερπροσπάθεια για να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη».
Πηγή: newsbreak.gr