Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε παραγωγικές και εξωστρεφείς δραστηριότητες αποτελεί στοίχημα ανάπτυξης -ακόμη και επιβίωσης- για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕ, για να φτάσει το καθαρό κεφαλαιακό απόθεμα την επόμενη δεκαετία στα επίπεδα του 2010 θα χρειαστεί αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου -πλην κατοικιών- κατά περίπου 5% ετησίως έως το 2029.
Ο κ. Μίχαλος έθεσε ως προτεραιότητα για τη μετάβαση σε ένα νέο, υγιές αναπτυξιακό υπόδειγμα τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.
Χαρακτήρισε, επίσης, αναγκαία τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και τις στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υποστήριξε πως, παρά τις βελτιώσεις, το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει αρκετά δύσβατο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «εξακολουθούμε, κατ’ αρχήν, να έχουμε ένα πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, γεγονός που μειώνει την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και νέες επενδύσεις.
Στο επίπεδο της φορολογίας υπήρξαν θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, με την ψήφιση μιας σειράς ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις. Χρειάζονται, όμως, ακόμη περισσότερες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση: η λεγόμενη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της χώρας, έχουμε ακόμη εκτεταμένη γραφειοκρατία, ένα ασαφές και πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα».
Πηγή: newsbreak.gr