ΟΚυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τον ως σήμερα πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για νέο ένοικο του προεδρικού Μεγάρου, καθώς λήγει η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το όνομα του κου Τασούλα είχε συζητηθεί. Μάλιστα ως ενδεχόμενο τότε το είχαν συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάφορες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά υπήρξε και η σκέψη να παραμείνει η κα Σακελλαροπούλου στην θέση της.
Όλα τα σενάρια «ζυγίστηκαν» από το Μέγαρο Μαξίμου και τελικά το περασμένο Σάββατο ο κος Μητσοτάκης έκρινε ότι θα πρέπει να προσανατολιστεί στη λύση του κου Τασούλα. Τρεις βασικοί λόγοι φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην απόφαση του πρωθυπουργού. Οι λόγοι που επελέγη ο Κ. Τασούλας είναι οι ακόλουθοι:
- Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σε ένα πολύπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει πολιτική διαδρομή και απορρίφθηκαν τα σενάρια για μια υποψηφιότητα με πιο τεχνοκρατική εικόνα. «Το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά» επεσήμανε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός.
- Μέτρησε η διαδρομή του Κ. Τασούλα. Μάλιστα από το Μαξίμου τονίζουν πως ο κ. Τασούλας ως Πρόεδρος της Βουλής έδειξε «ενωτικό πνεύμα» και «συνθετικές αρετές» και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, όπου στη Βουλή υπάρχουν εννέα κόμματα και 23 πλέον ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο Κ. Τασούλας διαθέτει «μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα».
- Η απόφαση για τον Κ. Τασούλα ικανοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και αποτελεί ασφαλή λύση που δεν θα πυροδοτήσει… γκρίνιες και δεν αναμένεται να υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία στη Βουλή. Μετά τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού είχαν υπάρξει παράπονα από βουλευτές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κάποιοι εξ αυτών είχαν δείξει ξεκάθαρα πως δεν θα ήθελαν νέα θητεία της Κ. Σακελλαροπούλου.
Όπως λέει το ρεπορτάζ του MEGA, όσον αφορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δύο υπουργοί, με τους οποίους διατηρεί προσωπική φιλία, είχαν προϊδεάσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πιθανότητα να μην υπάρξει ανανέωση στην θητεία της. Ενώ, πληροφορίες λένε ότι το Μαξίμου είχε «μετρήσει» σοβαρά την υποψηφιότητα του κύριου Βενιζέλου.
ο μήνυμα του πρωθυπουργού
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε μήνυμά του: «Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».
Δείτε το μήνυμα του πρωθυπουργού:
Οι ημερομηνίες με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά το Σύνταγμα η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αν η πλειοψηφία δεν επιτευχθεί τότε θα εκκινήσει η διαδικασία των πενθημέρων. Θα ακολουθήσει δηλαδή δεύτερη ψηφοφορία ύστερα από πέντε ημέρες . Το πλάνο των ημερομηνιών στις οποίες θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες με τις απαιτούμενες πλειοψηφίες:
- Σάββατο 25 Ιανουαρίου – 200 βουλευτές
- Παρασκευή 31 Ιανουαρίου – 200 βουλευτές
- Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου – 180 βουλευτές
- Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου – 151 βουλευτές
- Τρίτη 18 Φεβρουαρίου – σχετική πλειοψηφία
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο κ. Τασούλας δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Βουλής μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εφόσον εκλεγεί θα παραιτηθεί αμέσως μετά για να ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Βουλής και η αναπλήρωσή του στην έδρα των Ιωαννίνων από τον Γιώργο Αμυρά.
Κ. Τασούλας: «Η πρόταση Μητσοτάκη αποτελεί κορυφαία τιμή και ευθύνη»
Ως κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι αυτός ο επόμενος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
«Επέλεξα να κάνω τη δήλωση αποδοχής από το βήμα της Βουλής από εδώ που με στέλνει επί 26 χρόνια με την ψήφο του ο γιαννιώτικος λαός» είπε ο κ. Τασούλας ανεβαίνοντας στο βήμα λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού. «Αποτελεί κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη η πρόταση του Πρωθυπουργού. Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονους, ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας και η αρμονική λειτουργία των θεσμών γίνονται πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και την προκοπή της χώρας. Θέτω άμεσα την εκκίνηση της διαδικασία με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου. Ο λόγος πλέον ανήκει σε εσάς τους βουλευτές» είπε ο κ. Τασούλας.
Το βιογραφικό του Κωνσταντίνου Τασούλα
Τόπος και Ημερομηνία γέννησης: Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959.
Οικογενειακή Κατάσταση: Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Επάγγελμα: Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.
Σπουδές: Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
- Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.
- Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009, του 2012 (δύο φορές), του 2015 (δύο φορές), του 2019 και του 2023 (δύο φορές).
- Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
- Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
- Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.
- Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015.
- To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Το 2019 εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
- Επανεκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον Μάϊο του 2023.
- Εκλέγεται για 3η φορά στην θέση του Προέδρου της Βουλής τον Ιούλιο του 2023.
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
- Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990).
- Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
- Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990.
- Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.
- Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης
Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε μπει το προηγούμενο διάστημα σε «ονοματολογία», αλλά είχε πει ότι το πρόσωπο θα πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, και όχι από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως μετέδωσε το ΕΡΤΝews, αυτό που επισημαίνουν από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι κράτησαν από την πρώτη στιγμή θεσμική στάση και με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τη δική του πρόταση με βάση τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Άρα τις επόμενες μέρες αναμένεται η πρόταση που θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ονοματολογία από τη Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, από την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιλογή του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, έχουν αρχίσει και μεταξύ των βουλευτών να ακούγονται ονόματα, μεταξύ αυτών και των κυρίων Αλιβιζάτου, Γιαννίτση και Μπένου.
Ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια.
Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται «παιχνίδι εκλογών» ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου. Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε.
Σ. Φάμελλος: «Στενά κομματική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για ΠτΔ που υποτάσσει τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα»
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», σημείωσε, επισημαίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινήθηκε απολύτως θεσμικά».
«Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό. Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή. Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο», δήλωσε και κατέληξε:
«Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία. Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».
Δ. Κουτσούμπας: «Γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του ΠτΔ o οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής»
«Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι « γι’ αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας».
Νέα Αριστερά: «Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη»
«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου -σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών- έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», αναφέρει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:
«Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νεα Δημοκρατία».
Πηγή: real.gr