Νέα κακοκαιρία προ των πυλών σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, η οποία φέρνει κρύο, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.
«Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα Δευτέρα (03-02-2025) από τα δυτικά προς τα ανατολικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Από την Τρίτη (04-02-2025) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι στα ανατολικά και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή πτώση το επόμενο τριήμερο», αναφέρει η ΕΜΥ.
Ο πολικός αεροχείμαρρος φέρνει ψύχος διαρκείας
Την ίδια στιγμή, με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα θα είναι άκρως χειμωνιάτικο.
«Ο πολικός αεροχείμαρρος (polar jet stream) φέρνει ψύχος διαρκείας…» σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει ότι σημαντική θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, σημειώνοντας ότι πιο κρύα ήμερα θα είναι η Πέμπτη.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα στη χώρα ,αφού το ποτάμι αέρα που βρίσκεται περίπου 10 Km πάνω από την επιφάνεια της γης ευννοεί τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας.
Μάλιστα το κρύο φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αναλυτικότερα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτή την εβδομάδα από αυτή την ψυχρή εισβολή θα είναι:
Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από αύριο, σταδιακά από βορρά προς νότο μέχρι και 12 βαθμούς. Πιο κρύα ήμερα θα είναι η Πέμπτη 6/2 με τα θερμόμετρα π.χ στο κέντρο της Αθήνας να μην ξεπερνουν τους 7-8 βαθμούς.
Αξιοσημείωτη θα είναι και η εμμονή των βοριάδων στα ανατολικά πελάγη που από αύριο Τρίτη 4/2 και όλη την εβδομάδα θα πνέουν πάνω από 8 μποφόρ, δίνοντας μεγαλύτερη αίσθηση του κρύου.
Σχετικά με τα χιόνια σε γενικές γραμμές θα είναι λίγα και περισσότερο “ατμοσφαιρικά”. Θα εκδηλωθούν κυρίως εκτός από τα ηπειρωτικά ορεινά και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( ενδεικτικά 500 μέτρα) την Τετάρτη και την Πέμπτη στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.(συμπεριλαμβάνεται και η Αττική χωρίς προβλήματα όμως)» σημειώνει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
1. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. Σήμερα Δευτέρα (03-02-2025) μέχρι και το απόγευμα στο Ιόνιο (κυρίως περιοχή Κεφαλονιάς – Ζακύνθου) και τη δυτική Πελοπόννησο
β. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας (03-02-2025) μέχρι και το πρωί της Τρίτης (04-02-2025) στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες.
γ. Από τις προμεσηβρινές ώρες της Τρίτης (04-02-2025) στις Κυκλάδες, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
2. Τοπικά θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι προβλέπονται την Τρίτη (04-02-2025) από νωρίς το πρωί και μέχρι και το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες και πρόσκαιρα στην ανατολική Θεσσαλία και την Εύβοια.
Από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο.
3. Η θερμοκρασία την Τρίτη (04-02-2025) θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια της τάξεως των 6 με 7 βαθμών Κελσίου και την Τετάρτη (05-02-2025) θα υποχωρήσει και άλλο σε όλη τη χώρα.
Πηγή: documentonews.gr