«Ανοησίες», χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας όσα γράφονται και αναπαράγονται διεθνώς περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες. Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ. Έπαιξε εντός έδρας και ξεσπάθωσε εναντίον όσων του ασκούν κριτική για τους διπλωματικούς χειρισμούς του απέναντι στην Άγκυρα με αφορμή τα γεγονότα στην τοποθεσία Μελισσοκομείο.
«Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού», περιέγραψε ο Δένδιας τα γεγονότα. Επισήμανση πρώτη: κινητικότητα. Ερώτηση: πώς την εννοεί;
«Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί “κατάληψης ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά”. Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς, Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Επισήμανση δεύτερη: Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους. Ερώτηση: Ποιος ανέπτυξε τον ισχυρισμό;
«Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αιώνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο Δένδιας.
Επισήμανση τρίτη: Η Τουρκία επιδιώκει στρατιωτικοποίηση των εντάσεων. Ερώτηση: τι ακριβώς έπραξε στο Μελισσοκομείο;
«Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό, καθώς είναι βασικό κομμάτι της βιομηχανίας μας. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία για να αποφασιστεί οι πολίτες ποιων χωρών είναι ασφαλές να φτάσουν στην πατρίδα μας. Βρισκόμαι σε επαφή και με άλλους υπουργός, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», το πήγε μετά στον τουρισμό.
Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος.
«Ουδεμία κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους, καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό», είπε ο Δένδιας και επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος.
«Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών», αναφέρει η παράγραφος 1, ενώ επόμενη (2) γίνεται σαφές ότι «χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Τι καταλαβαίνει κάποιος; Ότι ο Δένδιας υπερασπίζεται τον εαυτό του και την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι δεν πήγε στη βουλή τροπολογία για το άρθρο 27 του Συντάγματος. Τελικά, πήγαν στρατοχωροφύλακες της Τουρκίας στο Μελισσοκομείο ή όχι; Διότι η υπόθεση μυρίζει Ίμια και η λογική του νυν υπουργού Εξωτερικών θυμίζει τον Κώστα Σημίτη…