Την εκτίμηση πως θα υπάρχει το περιθώριο στο πακέτο επιδοτήσεων των 22,5 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα για να μειωθεί η φορολογία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
“Υπάρχουν σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της Ευρώπης” υποστήριξε στο Mega ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα “θα θέσει τις προτεραιότητες της”.
Επισήμανε επίσης τον παράγοντα χρόνο, λέγοντας ότι μπορεί να μην καταστεί εφικτό το νέο αυτό πακέτο (που μαζί με τα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ φτάνει στα 32 δισ. ευρώ) να ενεργοποιηθεί εντός του έτους. Όπως είπε τον Οκτώβριο θα σταλεί στις Βρυξέλλες το πακέτο προτάσεων κάθε κράτους, αν βεβαίως υπάρξει συμφωνία ανά την ΕΕ για το εν λόγω πλαίσιο των συνολικά 570 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αναλυτικά, σε ερώτημα για το αν θα υπάρχει χώρος στο πακέτο των 22,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά και το περιθώριο για να μειωθεί η φορολογία, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε “εκτιμώ πως θα υπάρχει, διότι υπάρχουν σαφείς αναφορές σε ιδιοκτησία του προγράμματος από την κάθε χώρα της Ευρώπης. Άρα η Ελλάδα θα θέσει τις προτεραιότητες της” είπε.
Η πρόταση της Επιτροπής είπε πως θα συζητηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα. “Η ανάγνωση που εμείς κάνουμε και η επιδίωξη που εμείς έχουμε είναι να μπορέσουμε στο πλαίσιο της ιδιοκτησίας του προγράμματος να βοηθήσουμε άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.
Το πακέτο τελεί υπό συζήτηση ανά την ΕΕ και το θετικό σενάριο είναι, είπε, να αποφασιστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Σε ερώτηση για την πορεία της αγοράς και για τις μεγάλες πιέσεις που εμφανίζονται λόγω της υγειονομικής κρίσης παραδέχθηκε πως πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων πηγαίνουν χειρότερα, “το γνωρίζαμε αυτό και απλώνουμε ένα πέπλο ενημέρωσης, ένα πέπλο κάλυψης των επιχειρήσεων”, είπε.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SURE και στα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που τώρα εφαρμόζονται. “Για πρώτη φορά το κράτος βρίσκεται κοντά στον πολίτη Δεν σημαίνει αυτό ότι μπορούσε να καλύψει όλα τα προβλήματα γιατί τότε δεν θα μιλάγαμε για επιστροφή του κόσμου στην ύφεση”, είπε.
Επίσης, ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν “έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη, έχουν γίνει αποδεκτά όλα τα προγράμματα, αλλά μέχρι στιγμής με ίδιους πόρους προσπαθούμε να τα καταφέρουμε”.
Για τα 22,5 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων του νέου πακέτου, ανέφερε ότι πρώτα από όλα “θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο αυτά που αποφασίστηκαν ήδη”, δηλαδή το SURE “από το οποίο διεκδικεί η Ελλάδα πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που της αναλογούν”, τη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τις γραμμές του ESM. Εκτίμησε πως χρήματα θα αρχίζουν να έρχονται από τον Ιούλιο.
“Όσον αφορά στην χθεσινή πράγματι εμβληματική πρόταση”, είπε πως δίνει τη “δυνατότητα στην κάθε χώρα να διαχειριστεί το πρόγραμμα το οποίο θα ξεδιπλώσει κατά τον τρόπο που η ίδια θέλει και τις προτεραιότητες που η ίδια διαθέτει”.
Για να κλείσει το πλαίσιο “πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα μήνα” είπε. “Αυτή τη στιγμή έχουμε την πρόταση”, είπε. Αναφέρθηκε όμως σε προγράμματα που είναι πολύ κοντά στο Ελληνικό σχέδιο.
Εξήγησε πως η Ελλάδα μπορεί να πάρει 32 δισ. ευρώ και η εκταμίευση “ευελπιστούμε να ξεκινήσει κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο το 2020” αν και “υπάρχουν ζητήματα” που εγείρονται και ενδεχομένως να αναβάλουν την εκκίνηση για το 2021.
Τον Οκτώβριο οι προτάσεις
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως η Ελλάδα και κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ οφείλει τον Οκτώβριο (κανονικά θα γίνεται κάθε Απρίλιο) να καταθέσει τις προτεραιότητες που έχει για να αξιοποιήσει τους πόρους. Αυτές οι προτεραιότητες, όπως είπε ο υπουργός, θα εδράζονται σε δύο πυλώνες.
Ο ένας πυλώνας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Για παράδειγμα θα έρθει η κυβέρνηση και θα πει ότι θέλω να ανησυχήσω περισσότερο την απασχόληση, ή το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων ή τη ρευστότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ή τη δημόσια υγεία”, εξήγησε. Ο άλλος πυλώνας “είναι ένα σχέδιο που εκτείνεται και τα επόμενα χρόνια και θα έχει να κάνει με το ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας για την ανάκαμψη”.
Αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του ΕΣΠΑ λόγω της κρίσης αλλά και την αύξηση στα 8 δισ. ευρώ (από τα 6,75 δισ. που ήταν πριν) στα κονδύλια του ΠΔΕ και είπε πως “το πρόβλημα είναι πως οι πόροι δεν εκταμιεύονται από την Ευρώπη προς την Ελλάδα”. Αναφέρθηκε και σε “διαρθρωτικά προβλήματα αναφορικά με τον τρόπο που εκταμιεύονται τα κονδύλια τόσα χρόνια” τα οποία υπάρχουν “και θα πρέπει να λυθούν.
Ισπανία: Ο Σάντσεθ επέκτεινε την «έκτακτη εισφορά» των τραπεζών για άλλα 3 χρόνια
Ενώ στην Ελλάδα όπως όλα δείχνουν τα υπερκέρδη των τραπεζών είναι πολιτική της κυβέρνησης, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ισπανία όπου ο...