Συναγερμό στις υγειονομικές και κρατικές Αρχές έχουν σημάνει τα 97 κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων τεσσάρων ημερών, προκαλώντας δραματική αύξηση του αριθμού των περιστατικών που έχουν καταγραφεί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι μόνο χθες εντοπίστηκαν 52 κρούσματα.
Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαίου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.
Ωστόσο, ο απολογισμός των προηγούμενων τεσσάρων ημερών χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου, με τις υγειονομικές αρχές να εστιάζουν την προσοχή τους στην Ξάνθη, όπου παρατηρήθηκε ισχυρή εστία επιδημίας, αλλά και σε περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων στους νομούς Κοζάνης, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Αρκαδίας.
“Ενώ στην έναρξη της επιδημίας και ξεκινώντας από τα 2-3 κρούσματα χρειάστηκαν 3 με 4 εβδομάδες, από το τέλος Φεβρουαρίου έως 20-22 Μαρτίου, για να φτάσουμε στα 30 κρούσματα την ημέρα, τώρα χρειάστηκε λιγότερος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι η χαλάρωση των μέτρων την οποία εξέλαβαν πολλοί συμπολίτες μας σαν λήξη συναγερμού οδήγησε σε γρήγορη διασπορά και αυτό θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό” τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και δεν έκρυψε την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι “διάσπαρτα σε όλη την χώρα. Δεν είναι σε ένα σημείο όπως είχαμε το πρόβλημα στην αρχή της επιδημίας με τους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους. Τώρα έχουμε πολλαπλά κρούσματα σε πολλά σημεία της χώρας. Οι άνθρωποι που νοσούν έρχονται σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για αναζωπύρωση της επιδημίας και δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση των επαφών”.
Ανησυχία για τους υπερμεταδότες
Οι υγειονομικές Αρχές προβληματίζονται ιδιαίτερα και για την ολοένα εντεινόμενη χαλαρότητα των πολιτών αλλά και την απειθαρχία των καταστημάτων εστίασης στα μέτρα προστασίας, με αποκορύφωμα τις εικόνες συνωστισμοί που οδήγησαν στην αυστηρή ποινή του beach bar στη Μύκονο.
“Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας”, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, και πρόσθεσε πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει “τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης”. Ο καθηγητής είπε ότι 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους
Επαναφορά της καθημερινής ανακοίνωσης
Τα αυξημένα κρούσματα των προηγούμενων ημερών, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία – με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.
Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.
Γιάφκα στο Παγκράτι: Νέες πληροφορίες για τον φιλόλογο που συνελήφθη
Aνάμεσα στις σελίδες που σημείωνε και τα ψηφιακά αρχεία του φιλόλογου αναζητούν οι αρχές τη σύνδεση που μπορεί να έχει...