Γέμισαν τα social media από αναρτήσεις γεμάτες οργή, πίκρα, απογοήτευση. Όποιος τις διαβάζει, πιθανότατα νιώθει έναν κόμπο στον λαιμό.
Σας παραθέτουμε μία εξ αυτών. Χωρίς να ‘χει σημασία το όνομα του συντάκτη. Αρκεί απλά η πληροφόρηση ότι πρόκειται για έναν από τους 100άδες πρώην εργαζομένους της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που περίμεναν για χρόνια να πάρουν ένα τμήμα των δεδουλευμένων χρημάτων τους. Που βίωσαν δύσκολες ώρες. Ανθρώπων που μαζί με τις οικογένειές τους έφτασαν στα όρια της ανέχειας. Κι εκεί που περίμεναν τη δικαίωση, βλέπουν ξαφνικά τις τράπεζες να σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό τους.
«Μετά από εννέα χρόνια ταλαιπωρίας και δικαστικών αγώνων οι 832 εργαζόμενοι στην Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. (Ελευθεροτυπία) περίμεναν –έπειτα από την πώληση του κτηρίου- να λάβουν τούτο τον Ιούλιο ένα μικρό μέρος (το 25%) από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που όφειλε η πτωχευμένη εταιρία. Την περίοδο που η Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. κηρύχτηκε σε πτώχευση ο νόμος έδινε το προνόμιο στους εργαζόμενους και στο Δημόσιο κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο και σε γνώση των Τραπεζών. Τώρα, η ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (Alpha Bank) και η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ κατέθεσαν ανακοπές διεκδικώντας τα 2/3 των χρημάτων που θα δίνονταν στους εργαζόμενους τον επόμενο μήνα. Δεν το έπραξαν τυχαία. Φρόντισε να τους στρώσει το χαλί η κυβέρνηση του 2015, με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα. Επαναλαμβάνουμε, η Ελευθεροτυπία κατέβασε ρολά πριν από εννέα χρόνια και με τον νόμο που ίσχυε τότε και για αρκετά έτη μετά το προνόμιο το είχαν οι εργαζόμενοι. Βρέθηκε όμως η άκρη. Ποιος υπολογίζει τη δουλειά και τον ιδρώτα των εργαζόμενων, μπροστά στις Τράπεζες;», έγραψε ένας δημοσιογράφος στα social media.
Για τα κανονικά και επιδοτούμενα media, βέβαια, μην περιμένετε και πολλά. Αν εξαιρέσει κάποιος την «Εφημερίδα των Συντακτών», πολλά στελέχη της οποίας προέρχονται από την «Ελευθεροτυπία», η απόπειρα των τραπεζών να πνίξουν 100άδες οικογένειες πέρασε στο ντούκου. Με το θέμα, βέβαια, ασχολήθηκε και το «documento», αλλά κατά τον Στέλιο Πέτσα, η εφημερίδα και τα σάιτ του Κώστα Βαξεβάνη υστερούν έναντι των πονημάτων που γράφει ο Μένιος Φουρθιώτης. Από ‘κει και πέρα, τα μεγάλα ΜΜΕ σιώπησαν.
Πέντε καταχωρήσεις της Alpha Bank στο ίδιο φύλλο του Πρώτου Θέματος
Στο περίφημο «Πρώτο ΘΕΜΑ» έκαναν γαργάρα τον εγκλωβισμό 100άδων εργαζομένων και των οικογενειών τους. Όπως κατάπιαν αμάσητες και τις αναρτήσεις που έκανε η κόρη του Νίκου Χαρδαλιά για να μη στενοχωρηθεί ο κουμπάρος. Αλλά θα περίμενε κάποιος ότι οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι θα στέκονταν στο πλευρό των συναδέλφων τους. Αμ, δε. «Είναι πολλά τα λεφτά, Τάσο», που θα ‘λεγε και ο μακαρίτης Σπύρος Καλογήρου εάν είχε απέναντί του τον Τάσο Καραμήτσο. Και η φράση θα αποτύπωνε απόλυτα την πραγματικότητα.
Όταν μία εφημερίδα παίρνει μέσα σε μία Κυριακή πέντε πανομοιότυπες –αν δεν χάσαμε κάπου το μέτρημα- καταχωρήσεις της Alpha Bank για εκχώρηση δανείων σε ξένα funds, ε, τότε προσπερνάς ακόμα και την ταλαιπωρία και τον οικονομικό πνιγμό των δημοσιογράφων. Έστω και αν αύριο μπορεί να δουλεύουν σε σένα. Μιλάμε για μία εφημερίδα, για την οποία το «Πρώτο ΘΕΜΑ» έγραφε τα πρώτα χρόνια της έκδοσής του ότι πρέπει οι εκδότες να επιστρέψουν τα χρήματα στην εφημερίδα και πώς πρέπει να στηριχθούν οι δημοσιογράφοι. Αλλά, είπαμε: είναι πολλά τα λεφτά.
Το αποδεικνύουν οι πέντε καταχωρήσεις στις 26 Απριλίου στην ίδια εφημερίδα. Εν μέσω καραντίνας η Alpha Bank δημοσιοποίησε μέσω της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ» την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όταν οι πολίτες αγωνιούσαν για την πανδημία, για την οικονομική έφεση και δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, η διοίκηση της Alpha Bank συνέχιζε να πουλάει δάνεια. Θα κολλούσε τώρα στον ιδρώτα και τις αγωνίες μερικών 100άδων εργαζομένων; Προφανώς, όχι. Ειδικά απ’ τη στιγμή που υπάρχουν το «Πρώτο ΘΕΜΑ» και άλλα υποτιθέμενα ειδησεογραφικά ΜΜΕ που μπορούν να κρύψουν την είδηση.