Ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει πως δεν τηρεί τα μέτρα πρόληψης κατά του κορονοϊού όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρχές σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ Research “Covid – 19: Οι κρίσιμες τάσεις στην ελληνική οικονομία”.
Πιο συγκεκριμένα, το 24% αναφέρει ότι δεν συνηθίζει να φοράει μάσκα και το 25% ότι δεν τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις που επιτάσσει το social distancing.
Σύμφωνα με τη έρευνα, καταγράφεται σαφής πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους συμπολίτες τους για την ορθή τήρηση των μέτρων αποτροπής μετάδοσης του ιού (από το πλειοψηφικό 58% του περασμένου Απριλίου στο 39% σήμερα, με πλειοψηφική την έλλειψη εμπιστοσύνης από το 53%).
Όσον αφορά στις στάσεις απέναντι στο πολυαναμενόμενο εμβόλιο, η ελληνική κοινωνία τριχοτομείται: ένα 38% προτίθεται να εμβολιαστεί όταν το εμβόλιο διατεθεί, ένα 25% παραμένει επιφυλακτικό δηλώνοντας ότι θα εμβολιαστεί αφού πρώτα βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες και, τέλος, ένα διόλου αμελητέο 35% αρνείται να μπει στη διαδικασία.
Μεταξύ άλλων η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα ενισχύεται σημαντικά (στο 56% από το 43% του Ιουνίου), ενώ μόλις 17% θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Ωστόσο, ο φόβος μιας νέας οικονομικής καταστροφής και των επιπτώσεών της στην εργασία και το εισόδημα είναι μεγαλύτερος από τον φόβο προσβολής από την COVID-19. Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη συνεχώς μειούμενη αίσθηση αναγκαιότητας των περιοριστικών μέτρων πρόληψης: το 98% του Μαρτίου που έβλεπε τα μέτρα ως αναγκαία, σήμερα καταγράφεται στο 54% με σταδιακή πτώση σε 4 διαδοχικές μετρήσεις.
Επίσης επισημαίνεται πως η αποδοχή του τρόπου διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα (50% αποδοχή), με σαφή όμως υποχώρηση από τα πολύ υψηλά του περασμένου Μαρτίου-Απριλίου (91% και 76% αντίστοιχα). Παράλληλα, οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. Ευρώ για την Ελλάδα) ενισχύουν σε πιο ανεκτά επίπεδα την αποδοχή της στάσης της Ε.Ε. απέναντι στην πανδημία (στο 36% από το χαμηλό 12% του Απριλίου).
Κάθε κρίση είναι μια κατάσταση απόκλισης από την κανονική ροή των πραγμάτων. Επειδή απειλεί τους ουσιώδεις στόχους ενός σχεδίου διακυβέρνησης, ο χρόνος για τη λήψη των αποφάσεων διαχείρισης οφείλει να είναι “ακαριαία” σύντομος. Όσο παρατείνεται η ανωμαλία της υγειονομικής κρίσης, η περιπτωσιολογία εκπλήσσει διαρκώς τους διαχειριστές, οι αλληλέγγυοι κοινωνικοί δεσμοί εμπιστοσύνης χαλαρώνουν, η κόπωση από τα συνεχώς ανακοινωθέντα μέτρα δημιουργεί αμφισβητήσεις και αμφισβητίες, η εμπιστοσύνη στις αρχές κλυδωνίζεται.
Το κεντρικό αφήγημα της χώρας έχει στη βάση του ένα “μεθοδολογικό” λάθος: η κρίση COVID-19 παρουσιάζεται ως μια έκτακτη συνθήκη στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμορφωθούμε έως την ανακάλυψη του εμβολίου και όχι ως μια κατάσταση διαρκείας σε έναν νέο κόσμο – ψηφιακό και μη μαζικό – στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να μάθουμε να ζούμε.
Δείτε τους πίνακες:
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν για την προέλευση του ιού είτε ότι είναι εργαστηριακό λάθος (20%), ή ότι πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια που εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα (18%) ή ακόμα και ότι σχετίζεται με την τεχνολογία 5G (1%).
Τήρηση μέτρων: Εμείς ναι. Εσείς;
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ερωτήματα σχετικά με την τήρηση των μέτρων: Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα λέγατε ότι τηρείτε τα μέτρα πρόληψης έναντι του κορονοϊού, όπως αυτά ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας», το 72% απαντά θετικά (20% πολύ σχολαστικά, 52% αρκετά σχολαστικά), και το 26% αρνητικά (19% όχι και τόσο σχολαστικά, 7% καθόλου).
Εμβόλιο
Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, θετικό είναι το 63% και αρνητικό το 35%. Ωστόσο, ακόμα και στα θετικά, υπάρχει ένα σημαντκό ποσοστό (25%) που λέει ότι μάλλον θα εμβολιαστεί αφού όμως το κάνει πρώτα ένα μέρος του πληθυσμού και σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Ως προς τον βαθμό ανησυχίας για το αν νοσήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειας, η κοινή γνώμη είναι μάλλον μοιρασμένη.
Το 20% απαντά «πολύ», το 38% «αρκετά» (58% συνολικά). «Λίγο» απαντά το 23% και «καθόλου» το 18% (συνολικά 41%).
Οι «αρνητές»
Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε συνολικά ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις φαίνεται πως ανήκουν στους λεγόμενους «αρνητές», αφού δεν τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, δεν φορούν μάσκα, δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν θα εμβολιαστούν για τον κορονοϊό.
Ερωτηθέντες εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη φράση «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του κορονοϊού», το 17% συμφωνούν (8% συμφωνούν, 9% μάλλον συμφωνούν), και 77% διαφωνούν (27% μάλλον διαφωνούν, 50% διαφωνούν).
Ως προς το πώς αξιολογούν τη διαχείριση από την κυβέρνηση, θετικά απαντά το 50% και αρνητικά το 48%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάγραμμα με τη σύγκριση για την αξιολόγηση των χειρισμών της κυβέρνησης για τον κορονοϊός από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα. Τον Μάρτιο, 9 στους 10 αξιολογούσε θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ τώρα μειώθηκε στο 50%.
Άποψη για τα μέτρα
Τελικά τα μέτρα ήταν αναγκαία; Απέδωσαν; Ακολουθούν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων.