Σφοδρές αντιδράσεις κατά του ισραηλινού στρατού για το «ρεσάλτο» που πραγματοποίησε τα ξημερώματα στο πλοίο Madleen το οποίο κατευθυνόταν προς τη Γάζα.
Το πλοίο βρισκόταν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του, τη Γάζα, για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό που λιμοκτονεί.
Η ισραηλινή κυβέρνηση, αφού πρώτα τους χαρακτήρισε «αντισημίτες» και «τρομοκράτες», έδωσε εντολή στον στρατό να καταλάβει το Madleen.
«Το πλήρωμα πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως», ανέφερε η Φρανσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, η οποία βρισκόταν σε επικοινωνία με τους 12 ακτιβιστές.
Η τελευταία διαθέσιμη φωτογραφία που υπήρχε από το πλοίο, δείχνει τα μέλη του πληρώματος με σηκωμένα χέρια σε καθεστώς ομηρείας, έπειτα από την επίθεση του IDF.
Η στιγμή που το Ισραήλ κατέλαβε το σκάφος «Madleen»
«Απήχθησαν οι ακτιβιστές από το Ισραήλ»
Ο Συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας, ο οποίος είχε οργανώσει το ταξίδι, δήλωσε ότι οι ακτιβιστές «απήχθησαν από τις δυνάμεις του Ισραήλ», ενώ προσπαθούσαν να παραδώσουν την αναγκαία βοήθεια στην περιοχή.
Η επικοινωνία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Mirror, διακόπηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά την αναχαίτιση του σκάφους από ισραηλινούς κομάντος. Μια «λευκή χημική ουσία» φέρεται να ρίχτηκε στο σκάφος. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ωστόσο, αναφέρει ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται τακτικά» και ότι «οι μη εξουσιοδοτημένες απόπειρες παραβίασης του αποκλεισμού είναι επικίνδυνες».
«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, έχουμε αναχαιτιστεί σε διεθνή ύδατα»
Μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, κυκλοφόρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα social media. H Σουηδή ακτιβίστρια ήταν μέλος του πληρώματος του ιστιοφόρου Madleen, που είχε προορισμό τη Γάζα και στο οποίο έγινε «ρεσάλτο» από τους Ισραηλινούς.
Πρόκειται για ένα βίντεο το οποίο η Τούνμπεργκ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος φέρεται να είχαν προετοιμάσει σε περίπτωση επέμβασης από το Ισραήλ, σύμφωνα με το Al Jazeera, όπως και συνέβη.
«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ. Είμαι από τη Σουηδία. Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, έχουμε αναχαιτιστεί και απαχθεί σε διεθνή ύδατα, από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ ή δυνάμεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο», αναφέρει σχετικά.
Ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Τιάγκο Άβιλα δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο που κατέγραψε σε περίπτωση που δέχονταν επίθεση.
Σε αυτό λέει ότι αν το βίντεο δημοσιευτεί, τότε έχει «συλληφθεί ή απαχθεί από το Ισραήλ ή άλλο συνεργό».
Συνέχισε καλώντας τους πολίτες να πιέσουν την κυβέρνηση της Βραζιλίας και τις κυβερνήσεις των άλλων ακτιβιστών να τους απελευθερώσουν, να διακόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ, να τερματίσουν τη γενοκτονία στη Γάζα και να άρουν την πολιορκία.
Vídeo gravado por Thiago Ávila caso fosse sequestrado pelos sionistas pic.twitter.com/wt5W4jVRtQ
— Instituto Brasil-Palestina 🇵🇸 (@Ibraspal) June 9, 2025
Πηγή: documentonews.gr